Bilgisayar ve cep telefonunu sık kullananlar risk altında! Bu hastalık kapınızı çalabilir
Başlangıçta hafif, zamanla şiddetlenen şikayetlere yol açan kubital tünel sendromunun yaşam şartlarında şiddetli değişikliklere neden olduğuna dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Arda Berkan Sezgiç, "Kubital tünel sendromu dirsek ve elde ağrı, uyuşukluk gibi bulgular verse de çoğu zaman göz ardı edilir. Ancak zamanla günlük yaşamı olumsuz etkiler, iş potansiyelini düşürür ve hatta uyku bozukluğuna neden olarak yaşamı çekilmez hale getirebilir" dedi.




Kubital tünel sendromunun ana nedenleri arasında tekrarlayan hareketler, uzun süreli gerilmeler ve aşırı basınçların yer aldığını belirten Op. Dr. Sezgiç, "Özellikle bilgisayarla uzun süre çalışanlar, telefonla uzun süre konuşanlar ve belirli el işlerini sürekli yapan kişiler risk altındadır. Ancak bu durumu sadece ofis çalışanlarıyla sınırlamayı düşünmek yanıltıcıdır. Sanatçılar, müzisyenler ve sporcular da bu sendromdan etkilenebilir. Ayrıca bazı bireylerde genetik yatkınlık, dirsek travmaları veya artrit gibi durumlar da kubital tünel sendromu riskini artırabilir. Özellikle yaşın iyileşmesi, elastikliyin azalması ve sinirlerin sıkışma ihtimalini artırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Sezgiç, kubital tünel sendromunda riski artıran bazı sebepleri şöyle sıraladı: "Dirseğin uzun süre bükülü kalması (bilgisayar kullanırken, telefonla konuşurken ve masa başında dirseğin üzerine yük verecek şekilde uzun süre oturmak. Dirsek çevresine alınan darbe. Geçirilmiş dirsek kırığı. Uzun süre gitar çalma ve onun gibi dirseklerin tekrar bükülüp açılması, Kol altında dirsek bükülerek uyunması. Dirsek eklem deformitesi ve eklem artrozu. Dirsek bölgesinden geçirilmiş cerrahi öyküsü. Golfçü dirseği (medial epikondilit) Dirsek çevresinde tümör ve ya kemik büyümesi"
"Tedavi yöntemleri"
Kubital tünel sendromunun başarılı tedavisi için öncelikle nedeni tespit etmek gerektiğini işaret eden Op. Dr. Sezgiç, şu bilgileri paylaştı: "Belirtilere neden olan sorunu bulmak için mesleki ve günlük faaliyetler, iş ve spor dahil aktiviteler incelenmeli, bu sendroma neden olacak olumsuzluklardan kaçınılmalıdır. Ayrıca, çalışma alanlarının ergonomik hale getirilmesi, iş zamanı sık sık ara verilmesi, iş ortamının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Örneğin, bilgisayar çalışırken dirseklerinizi bir aparat kullanarak, uzun süreli basılardan koruyabilir, masa gövde mesafesini artırarak dirsek açısını artırabilirsiniz. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmak ve germe hareketlerini ihmal etmemek önemlidir"
"Hastalık ilerlediyse ve şiddetli ağrılar varsa cerrahi müdahale yapılabilir"
Op. Dr. Sezgiç, bulgular hafifse, fizik tedavi ve ilaçlar ve iş yoğunluğunun azaltılmasının da etkili bir çözüm olabileceğini belirterek, "Bu programlar, kasların güçlenmesini ve iyileştirilmesini artırarak sinirin üzerindeki baskıyı azaltmayı hedefler. Ancak durumun ilerlemiş olması veya şiddetli ağrılar varsa, cerrahi müdahale yapılabilir. Cerrahi işlem, sinirin sıkıştığı bölgenin açılması ve baskının ortadan kaldırılmasını, bazen de öne transvers edilerek bası bölgesinden uzaklaştırılmasını içerir. Kubital tünel sendromunun risklerini benimseyip, onlardan uzak kalınması ve iş ortamında, ofiste ergonomik iş alan oluşturulması bu sendroma yakalanmaktan kısmen korumaktadır" açıklamasında bulundu.