Akne ve sivilce oluşumunu önlemenin yolları | Video
Kadın erkek hemen hemen her insanın hayatının belirli dönemlerinde yüzleşmek dorunda kaldığı akne ve sivilce problemleri ile başa çıkmanın yöntemleri günümüzde birçok yöntemle artık çok daha kolay ve çabuk sonuç alınabiliyor. Uzman Dermotolog Dr. Neslihan Dolar, birçok insanın derdi olan akne tedavi sürecini ve neler yapılmaması gerektiğini anlattı.
AKNE YAĞ BEZELERİNİN BİR HASTALIĞIDIR
Bir yağ bezesi hastalığı olan akne ve sivilce ile ilgili sorulara yanıt veren Neslihan Dolar, "Akne ile sivilce arasında bir fark yoktur. Akne sadece ergenlik döneminde çıkmaz. 7'den 70'e sivilceyle karşılaşabiliriz. En sık görülen deri hastalığıdır. Ergenlik hormonlarının etkisiyle cilt aşırı yağlanmaya başlar. Cildin yağ salgısı değişir çevresel faktörlerin, çevre kirliliğinin, yüzün iyi yıkanmaması gibi etkenler tıkanan kanallarda yağlar birikir, tıkanma oluşur tıkanmanın ardından sivilceye yol açar" dedi.
SİVİLCE VE GENETİK FAKTÖRLER
Sivilcelerin genetik olarak taşınabileceğini söyleyen Neslihan Dolar, "Ailenizde varsa sizde de olabilir. Tabii ki kesin böyledir denemez." dedi. Ayrıca sivilce ve akneleri yok etmede erken tedavi sürecinin önemini vurguladı.
AKNELERİ SIKMAK ÇOK YANLIŞ
Hastaların asla akneyi sıkmamasını gerektiğini önemle vurgulayan Dolari ileride daha büyük akne lekeleriyle karşılaşacaklarını da sözlerine ekledi. Neslihan Dolar, "Bir akne, siyah nokta buz dağı gibidir. Görünen ve görünmeyen yüzleri vardır. Akneyi sıktıkça çevre dokuya yayılır ve yeni sivilceler çıkar" şeklinde konuştu.
İNEK SÜTÜ NEDEN ÇOK SUÇLANIR?
Neslihan Dolar, yapılan bilimsel çalışmalara göre beslenmenin sivilceyle ilgisi olduğunu söylerken, inek sütünün sivilce yaptığı konusunda şöyle konuştu:
"İnek sütü çok suçlanır. İçerisinde östrojen hormonu barındırır. Sırtta, göğüste, yüzde sivilcelenme varsa bu diyetle alakalı olabilir. Akne sorunu olan hastalarımızın hamur işi ve sütlü çikolataları yasaklamasını istiyoruz."
AKNE TEDAVİ SÜRECİNDE NELER YAPILIR?
Akne ve sivilce tedavi sürecinde de bilgiler veren Neslihan Dolar , "Sabırla titizlikle tedaviyi tamamlamak gereklidir. Artık eskisi gibi değil. Akneleri daha hızlı iyileştirebiliyoruz" dedi.
Tedavi süresince hastayı nelerin beklediğini de ekleyen Dolar, her hastaya ilaç tedavisinin uygun olmadığını, pek çok bitki özlerinin de kullanılarak akneyi dışarıdan da tedavi edilebileceğini dile getirdi. Dolar, hastanın tedavi süresince seans sıklığına göre bu tedavi sürecinin 3 aydan 1 yıla kadar tamamlanabildiğini sözlerine ekledi.