AB'de sağlıklı yaşam süreleri açıklandı
Kadınlar, erkeklerden en az beş yıl daha fazla yaşıyor. "Bu veriler, Avrupa İstatistik Kurumu'nun çalışmasından. Çalışmaya göre, en uzun ve sağlıklı yaşayanlar İsveç'te.
Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat, Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 'sağlıklı yaşam' sürelerini açıkladı. AB sınırları içerisinde, en uzun sağlıklı yaşam süresi İsveç'te görüldü. Sağlıklı yaşam süresinin en kısa olduğu ülke ise Letonya.
Araştırmanın sonuçlarına göre, AB ülkelerinde sağlıklı yaşam ortalaması, kadınlar için 64,2 yıl, erkekler içinse 63,5 yıl olarak belirlendi. 20 AB ülkesi arasında en uzun sağlıklı yaşam süresi, İsveç'te görüldü. İsveç'te yaşayan kadınların ortalama sağlıklı yaşam süresi 73,3. Erkeklerde ise 73. Sağlıklı yaşam süresi ortalamanın üzerinde olan diğer ülkeler; Malta, İrlanda, Güney Kıbrıs, Norveç, Bulgaristan, Almanya, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Polonya.
Buna karşın, sağlıklı yaşam süresinin en kısa olduğu Letonya, listenin en sonunda yer aldı. Letonya'da kadınların ortalama sağlıklı yaşam süresi 54,9, erkeklerde ise 54,4.
Araştırmaya göre, kadınların sağlıklı yaşam süresi erkeklerden yaklaşık 5,4 yıl daha uzun. Ancak bu ekstra yıllarda, kadınların sağlık sorunlarına bağlı olarak günlük fiziksel aktiviteleri yapmakta zorlandıkları görüldü. Erkekler ise yaşam süresi daha kısa olmasına rağmen bu sorunları daha az yaşıyor.
Eurostat'ın sağlıklı yaşam süresini ortaya koyan çalışmasında Türkiye'ye yer verilmedi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun son verilerine göre, Türkiye'de, ortalama yaşam süresi 78 yıl. Bu süre, erkeklerde 75,3, kadınlarda 80,8 yıl olarak hesaplandı.