23 Bin hasta böbrek bekliyor
Türkiye'de 23 binden fazla kişi böbrek nakli beliyor. Rakamlar Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Bekleme Listesi’nden. 71 binden fazla son dönem kronik böbrek hastası var. Bu da organ naklini daha önemli hale getiriyor. Uzmanlar ise, alınacak tedbirlere dikkat çekiyor.
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Prof. Dr. Timur Erk, Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Bekleme Listesi'nde 23 binden fazla kayıtlı son dönem kronik böbrek yetmezliği hastası bulunduğunu bildirdi. Böbrek hastalıklarında, böbreklerde oluşan hasarların genelde giderilemediğine dikkati çeken Erk, erken evredeki teşhislerde hastanın yakalandığı evrede kalması için çeşitli tedavi seçeneklerinin uygulandığını anlattı.
Sağlık Bakanlığı ve Türk Nefroloji Derneğince Türkiye'de yapılan saha araştırmalarında, erken evre böbrek hastalıkları dahil toplam risk oranının ortalama yüzde 17 olduğunu belirten Erk, Türkiye'de diyaliz tedavisi gören 60 bin kişi bulunduğu bilgisini verdi. Erk, "Böbrek nakli olmuş 11 bin kişi var. Toplam 71 binden fazla son dönem kronik böbrek hastası bulunuyor." dedi.
Erk, bu hastaların tamamının canlı vericileri olmadığı için kadavradan organ bağışı beklemek zorunda kaldığını ifade etti. Son 5 yılda kadavra donörden gerçekleştirilen böbrek nakli sayısının nispi olarak arttığını ifade eden Erk, şunları belirtti: "2016 yılında toplam 780 kadavradan böbrek nakli gerçekleşti. Ancak böbrek bekleyen 23 binden fazla hasta olduğu düşünüldüğünde, kadavra donörden gerçekleşen nakil sayısı halen ihtiyaçların çok uzağında. Beyin ölümü gerçekleşmiş kadavra donörlerden nakil için alınan aile izinlerine bakıldığında ise son 4 yılda ortalama yüzde 22-23 seviyelerindeki onay oranı, 2016 yılında yüzde 28'lere çıkabildi. 2016'da bin 988 beyin ölümü tespitinde 563 kadavra donör için aileleri izin verdi." dedi.
Tuz ve şeker tüketimine dikkat
Böbrek sağlığının korunabilmesi için alınabilecek tedbirler hakkında bilgi veren Erk, sağlıklı ve dengeli beslenme, tuz ve şeker tüketimine dikkat edilmesi, düzenli tansiyon ölçümü yapılması, kilo kontrolünün sağlanması, Hareketli yaşam ve sporun yaşam biçimi içinde yer alması, bilinçli ilaç ve vitamin kullanılması gerektiğine işaret etti. Özellikle gün içinde yeterli su ve sıvı tüketilmesi, uyku düzenine özen gösterilmesi gerektiğini belirten Timur Erk, sigara kullanımından kaçınılması gerektiğini de vurguladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz
Bel Ağrılarınızın Nedeni Bu Olabilir: İltihaplı Romatizma Hastalığı! İltihaplı Romatizma Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Şiddetli Regl Ağrısı Hastalık Habercisi Olabilir! 'Çikolata Kisti'ni Hafife Almayın
Kış aylarında çok kolay bulaşıyor! Bu hastalık soğuk algınlığı ile başlıyor ama...