hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kiralarda %25 zam sınırı uzatılacak mı?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayarak, fahiş fiyatlardan kiracıları koruyan düzenleme 1 Temmuz’da sona eriyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, düzenlemenin uzatılacağını açıkladı. Peki yeni düzenlemenin ayrıntıları neler? Düzenleme 1 Temmuz'dan sonra yürürlüğe girerse ne olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konut piyasası bir süredir fahiş fiyat artışlarının yaşandığı kira sorununu tartışıyor. Hükümet bu konuda bir standart getirmek için kiralara yüzde 25 zam sınırı düzenlemesini 11 Haziran 2022’de hayata geçirdi. Yasa konut kiralarının 1 Temmuz 2023’e kadar yüzde 25’ten fazla artmasına yasak getirmişti.

    Düzenlemenin uzatılması için çalışma sürüyor. Adalet, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri mesai yapıyor.

    1 Temmuz’a sayılı günler kala Adalet Bakanı Yılmaz Tunç çalışmaya ilişkin konuştu.

    Tunç, “Kiralara yüzde 25 zam sınırı düzenlemesi üzerinde çalışılıyor. Süre uzatılacak. Düzenlemenin 1 Temmuz öncesinde yetişmemesi durumunda, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girecek” ifadelerini kullandı.

    YENİ UYGULAMANIN AYRINTILARI NELER?

    AK Parti kaynaklarına göre yeni düzenleme öncesi kira sorunu için Türkiye’de 81 ilde etki analizine bakılacak. Şikayetler, ülkedeki son durum, hangi bölgede kira artışı ne durumda gibi başlıklar gözden geçirilecek. Mahkemeye taşınan dosyalar incelenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düzenlemenin 1 Temmuz’a yetişmesi için çalışmalar sürüyor. Ancak yetişmemesi durumunda mağduriyet yaşanmaması için 1 Temmuz’dan itibaren geçerli kılınacak.

    Ev sahiplerinin bu durumu fırsat bilip 1 Temmuz’dan itibaren fahiş artışlar yapması durumunda ise kiracı yalnızca ilk ay yüksek kira ödeyecek.

    Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra mahsuplaşma yapılacak. İkinci kira döneminde ilk ay ödediği fazla ücreti dengeleyebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow