Kira zammında "enflasyon" baz alınacak
Kira artış oranı 2022'den bu yana yüzde 25 oranı ile sınırlandırılmıştı. 2 yıldır devam eden bu uygulama 2 Temmuz itibariyle sonlanacak. Peki kirada %25'lik zam sınırı kaldırıldığında, kira artışı neye göre hesaplanacak? CNN TÜRK ekibinden Kübra Aydın'ın haberi.
2 yıldır devam eden kirada %25'lik zam sınırı uygulaması temmuz ayında sona eriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde konut kiralarında yüzde 25’lik artış sınırının devam etmesi için bir sebep görmediğini ve devam etmesi için bir çalışma yapılmadığını açıkladı.
Konuyla ilgili konuşan Mali Müşavir Emin Yılmaz, “%25lik uygulama 2 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek bu tarihten sonrasında kira artışları 12 aylık TÜFE oranının ortalamasıyla hesaplanarak değerlendirilecek. 2 Temmuz’dan öncesinde haziran ve mayıs ayı itibari ile kira artışlar ile ilgili meskenlerde %25 işyerlerinde ise %59.64 üzerinde değerlendi. 2 Temmuz sonrasında ne olacak? O zaman da mesken iş yeri kira rakamı 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden değerlendirilecek” ifadelerini kullandı.
Avukat Özlem Şen de yeni bir uygulamaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti ve “Kişisel fikrim rayiç bedel çalışması yapılması gerekiyor, semtler için ilçeler için iller için ve bakıldığında hem ev sahibini mağdur etmeyecek hem de kiracıları bu anlamda zora düşürmeyecek bir uygulamaya ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
Örneğin, nisan ayı enflasyonu yüzde 59.64 olmuştu. Yani kira sözleşmesi yenileyecek ev sahipleri, kiraya en fazla yüzde 59.64 oranında zam yapabilecekti.
“%25 zam sınırlaması 1 Temmuz itibarıyla kalktıktan sonra aslına bakarsak ev sahiplerinden ziyade kiracılar da mağduriyetlerinin daha fazla yükseleceğini düşünüyoruz çünkü enflasyona göre yapılacak olan zamlar bir hayli sert yükselişler gösterecek gibi görünüyor.”
Eğer ev sahibi kira kontratı beş yılı dolduran kiracı ile anlaşamazsa kira tespit davası açma yoluna gidebilecekler. 5 yılı doldurmayanlar için ise her zaman kira tespit davası açma yoluna gidilebilecek.