hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kira artış oranı yüzde 120'ye ulaştı… Bu zamlar yasal mı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Kira artışlarında yüzde 25 zam sınırının kalkmasının ardından bazı ev sahipleri artış oranını yüzde 120'lere ulaştırdı. Peki ev sahipleri yasal sınırın üzerinde zam yapabilir mi? CNN TÜRK ekibinden İlayda Karaca ve kameraman İlayda Naz Yalçınkaya'nın haberi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalkınca kiralardaki artış satılık ev fiyatlarını ikiye katladı. Eski ve yeni kiracı arasındaki fark ise neredeyse 5 kat oldu.

    Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Burak Susuz konuyla ilgili, “Biliyorsunuz 1 Temmuz 2024’te kira sınırlaması kalktı. Yüzde 25’lik sınırlama kalkınca piyasada fiyatlar yükselmeye başladı. Şu an içerideki kiracılar diyor ki, biz dışarı çıkarsak yeniden kiralayacak konut bulamayız ya da bu oturduğumuz miktara bulma şansımız asla yok, bu yüzden de aslında yasal sınır dışındaki kira artış oranına bazen içerideki kiracılar mecbur razı geliyorlar” ifadelerini kullandı.

    Kira artış oranı yüzde 120ye ulaştı… Bu zamlar yasal mı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüzde 25 zam sınırının kalkmasının ardından kira zam sınırı yüzde 120’ye kadar yükseldi. Peki ev sahipleri bu kiraları yasal olarak isteyebilir mi?

    Avukat Özlem Şen bu soruya, “Kira artışlarında ev sahipleri enflasyon ortalamasının üstünde zam talep etse de kiracılar için yasal sınır üzerinden anlaşmak hala mümkün. Kira sözleşmelerinde yazan artış maddesi kiracı lehine olduğunda hukuken geçerli. Mal sahipleri TÜFE’nin 12 aylık ortalamasının üzerinde bir zam talep edemezler” şeklinde yanıt verdi.

    Kira artış oranı yüzde 120ye ulaştı… Bu zamlar yasal mı

    Peki kiracılar nelere dikkat etmeli?

    Burak Susuz: “İnsanlar öncelikle kiralama yaptıkları zaman şuna dikkat etmeli; sizler yaptığınız kontratlarda en çok kira artış oranı neye göre belirlenecek, kira yılınız. Bunları iyi belirlemezseniz bu konuda gerçekten mağdur olabilirsiniz.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow