Yosundan jet yakıtı THY’de kullanılacak
INDEPENDENT Projesi kapsamında hayata geçirilen karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı. Yosundan üretilen biyoyakıtla ilk uçuşun THY ile bu yıl yapılması planlanıyor. (Aylin Rana Aydin/Milliyet)
Alg (yosun) biyokütlesinden Türkiye’nin lokomotif sektörlerine yönelik biyo-jet yakıtı gibi yüksek katma değerli, çevre dostu, yenilikçi ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine yönelik ‘Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti (INDEPENDENT)’ projesinin açılış etkinliği gerçekleştirildi. 6 milyon euro bütçesi bulunan projenin yüzde 85’i Avrupa Birliği (AB) yüzde 15’i de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Sektörler Programı altında destekleniyor. Yosundan üretilen biyo-jet yakıtıyla demo uçuşun bu yıl içerisinde Türk Hava Yolları (THY) ile yapılması planlanıyor. Proje kapsamında hayata geçirilen karbon negatif biyorafineri tesisinin Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü'ndeki açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Proje Koordinatörü Berat Haznedaroğlu katıldı.
Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yapılan projelerle hem çevrenin korunacağını hem de uygun maliyetli enerji üretileceğini söyledi. Türkiye adına önemli bir Ar-Ge projesinin hayata geçtiğini belirten Bakan Dönmez, "Fosil yakıtlara bağımlı olmadan tamamen alg, yani yosun tabanlı doğal kaynaklar üreteceğiz. Biyojet ve biyodizel yakıtların üretimine yönelik yürütülen Ar-Ge projesinde önemli bir yol kat edildi. Jet yakıtı projesinin Ar-Ge çalışmaları tamamlandı. 2022'nin ikinci çeyreğinde bütün testleri ve sertifikasyon işlemleri tamamlanacak" diye konuştu.
ÇEVREYE SAYGILI
Bakan Mustafa Varank ise ekonomik büyümenin önemini belirterek, büyümenin sürdürülebilirliği ve çevreye saygılı olmasının da kalkınma açısından önemli bir kriter olduğunu dile getirdi. Proje hakkında bilgi veren Varank, tesisin elektrik ihtiyacının tamamının, rüzgâr enerjisi santralinden karşılandığını kaydetti. Tesislerde üretilecek biyoyakıt sayesinde enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün uygun maliyetli ve güvenli bir şekilde karşılanabileceğini aktaran Varank, şöyle konuştu:
“THY ile bu yıl içerisinde ilk uçuşumuzu gerçekleştirmek istiyoruz. Proje kapsamında yerli imkanlarla yüksek kaliteli gıda ürünleri elde etmek üzere Ar-Ge faaliyetleri yürütülüyor. Bunlar da biri de ‘spirulina’ adı verilen yosunlarla insanın protein ihtiyacını karşılamaya dönük önemli bir ürün.”
Projeyle birlikte Türkiye’nin lokomotif sektörlerine yönelik yenilikçi birçok ürün ve teknoloji geliştirildiğini dile getiren Varank, yosun tabanlı ürünlerin kullanıldığı sektörlerdeki KOBİ’lere danışmanlık hizmeti verileceğini de sözlerine ekledi.
SIFIR ATIK HEDEFİ
Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü’nde faaliyet gösteren İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi (İMBİYOTAB) çatısı altında sıfır atık hedefli, karbon-negatif, entegre bir biyorafineri sistemi olarak tasarlanan projenin hedef grupları arasında ilgili sektörlerdeki girişimci KOBİ’ler, Ar-Ge şirketleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri bulunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ASGARİ ÜCRET 4. TOPLANTISI TARİHİ | 4. Asgari ücret toplantısı ne zaman? 2025'te asgari ücret ne kadar olur, kaç TL?
Memur ve Emekli Maaşları İçin Geri Sayım Başladı: Zam Oranları ve Beklentiler | Son Dakika Haberleri...
MİLLİ PİYANGO YILBAŞI 2025 BİLET FİYATLARI | Çeyrek, yarım, tam Milli Piyango yılbaşı biletleri ne kadar? 600 MİLYON TL 'REKOR' İKRAMİYE!
Yeni Yılla Birlikte Site Aidatları Zammı Da Kapıda!
Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Ne Olacak?