hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | Uzman isim anlattı: ABD Merkez Bankası faiz indirecek mi? Piyasayı nasıl etkiler?

    KAYNAKBuse Güngör / Cnnturk.com Muhabiri

    Piyasalar ABD Merkez Bankası FED’in 31 Temmuz’da alacağı faiz kararına kilitlendi. Genel beklenti ise FED’in yüzde 5,25-5,50 seviyesinde olan politika faizini sabit tutacağı yönünde oldu. FED Başkan Jerome Powell’ın açıklamaları, not kararı kadar önemli konumda. İlk faiz indiriminin kasım ayında yapılacağını düşünenlerin sayısı ağırlıkta görünüyor. Karar ne olacak? Piyasalar nasıl etkilenecek? Tüm detayları İstanbul Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Volkan Öngel anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Volkan Öngel detayları şu ifadelerle aktardı;

    31 Temmuz’da alınacak karar için sürpriz beklemiyorum. Piyasalarla paralel şekilde bu ayı da pas geçecek gibi görünüyor. Herkesin beklentisi, Powell’ın yapacağı açıklamalara kitlenmiş durumda. En son ABD tarafından kişisel tüketim harcamaları verisi geldi ve bu veriler FED tarafından kararlar noktasında baz veri olarak kabul ediliyor.

    Aylık 0.2 yıllık yüzde 2.6’lık bir artış gerçekleşmiş oldu. FED’in yüzde 2’lik hedefine doğru, 3’ün altında gelen bir rakam olduğu için kasımdan önce bile, ‘FED eylül ayında faiz indirimi yapabilir mi?’ yeni görüşleri ortaya çıkarmış durumda. ABD’de bir seçim süreci olduğunu unutmamak lazım.

    FED’de aceleci davranmayacaktır. Powell’ın açıklamalarını göreceğiz. Muhtemelen ihtiyatlı açıklamalarda bulunacaktır. Seçim sonuçlarını bekleyecek diye düşünüyorum. Kasım en erken tarih olur. FED tarafında bu hamleyi yapması için faiz indirimi tarafında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow