hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küçük esnafın emeklilik prim gün sayısı 7200'e indi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    EYT yasasının ardından şimdide milyonlarca küçük esnafa prim müjdesi geldi. Küçük esnafın emeklilik için gerekli gün sayısının 7.200’e inmesiyle birlikte, maaşta etkili olan 1261 gün kuralı değişecek. Peki bu ne gibi avantajlar sağlayacak? CNN TÜRK Muhabiri Samet Güner, SGK Uzmanı Özgür Kaya’ya sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müjdeli haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. Küçük esnafın prim gün sayısı SGK ile eşitlendi.

    Bakkaldan berbere, terziden marangoza 1 milyon küçük esnafı ilgilendiren prim müjdesi geldi. Bağkur'lu esnaf normalde 9000 iş günü ödemesi gerekiyordu emekli olmak için ama artık o rakam SGK ile yani 7200 prim günü ile eşitlendi.

    SGK Uzmanı Özgür Kaya aradaki farkı, “Biz buna 25 tam yıl diyoruz ve 9.000 gün prim ödemesi gerekiyor, bunun karşılığı olan SGK ile çalışan bir kişi 25 yıl içerisinde 7.200 gün yani 20 yıl çalıştığı takdirde 7200'e ulaşmaktaydı. Arada 1.800 gün fark vardı rakamsal olarak” sözleriyle açıklarken artık küçük esnaf 1800 günlük Bağkur ödemesi yapmayacak. Ayrıca erken emekli olabilmek için de son 7 yılda 3,5 yıl SGKlı olması gerekmiyor.

    Küçük esnafın emeklilik prim gün sayısı 7200e indi

    Kaya düzenlemenin sağlayacağı avantajlarla ilgili de “Bu üç buçuk yıl karşılığı da 1261 kuralıydı. 1260 gün olursa statünüzü değiştirmiyor ama 1261 dediği anda statünüz değişiyor. SGK ise SGK, Bağkur ise Bağkur'a dönmüş oluyor. Statü dedik eşitlenme statümüz eşitlenecek yani SGK ile Bağkur eşitlenecek. Emeklilik statümüz Bağkur da olsa SGK da olsa artık değişen bir şey olmayacak. Üçüncüsü ise emeklilik başlangıcı. Emeklilik başlangıcında Bağkur, SGK'ya oranla dezavantajlıydı artık bu da ortadan kaldırılacağı için gün ve yaşı etkilemeyecek” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow