EBRD ve paydaşları kadın girişimciler için konferans düzenledi
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve paydaşları, Avrupa Birliği (AB), Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR, Türkiye’de kadın girişimciliği alanında yaşanan zorluklar ve fırsatlar konusunda tartışmak üzere, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İstanbul’da bir konferans düzenledi.
Kadın girişimcilere destek veren tüm paydaşların bir araya geldiği konferansta ‘Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı’nın şu ana kadarki sonuçları da değerlendirildi.
Maaş adaletsizliği
AB, EBRD ve Türkiye tarafından finanse edilen program kapsamında 2014’ten bu yana 12 bin kadın işletmeci, 5 bankadan yaklaşık 600 milyon lira kredi kullandı. Bunun yanı sıra 5 bin 500’ü aşkın kadın girişimci ve yönetici, nitelikli yerel danışmanlardan danışmanlık desteği, uluslararası sektör uzmanlığı, seminer ve gelişim atölyeleri, iş ağı kurma aktiviteleri ve mentorluk hizmetlerinden faydalandı.
Kadınların toplumda oynadıkları rolün hiçbir şekilde yadsınamayacağını söyleyen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot, “Kadınlar hala yüzde 16 daha az maaş alıyor ve şirketlerdeki pozisyonlarda daha zor ilerliyor” dedi. EBRD Türkiye Yönetici Direktörü Jean-Patrick Marquet ise ekonominin otomobil gibi olduğuna işaret ederek, “İnsanlar, motorun yerini görürler. Motor, bütün silindirleri ateşlemezse, o zaman istenilen performansı veremez. Dolayısıyla Türkiye’de de bütün silindirlerin performansı, bu motorda olsun. Ve kadınlar da bir kilit noktası oluştursunlar” diye konuştu. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya da ülke büyüyecekse, millet yeni ufuklara açılacaksa bunun ancak kadınların alın teriyle, akıl teriyle, tüm varlığı ve benliği ile ülke adına üretmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.
Özge Bulut Maraşlı, Doğan TV Holding Uluslararası ve Kurumsal Strateji Grup Başkanı
Girişimciliğin ekonomik büyüme için önemli bir araç olduğuna dikkat çeken Doğan TV Holding Uluslararası ve Kurumsal Strateji Grup Başkanı Özge Bulut Maraşlı, “Girişimcilik demek istihdam demek, toplumsal refah demek. Tüm dünya 2008’den bu yana büyüme sorunu yaşıyor. Bu nedenle sadece kadınlar değil tüm fikirler destekleniyor” dedi. Türkiye’deki kadınların yüzde 69’unun ‘mesleğin ne’ sorununa ‘ev kadını’ cevabını verdiğini belirten Maraşlı, “En temel sorun eğitim. Bizim eğitim sistemimiz çocuklara hayal kurmayı öğretmeli. Böylece hayatımızda bir karar verme noktasına gelince o gün o saat girişimciliğe adım atabiliriz” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
EYT’yi kaçıranlar için yeni fırsat dönemi mi? Uzman isim kademeli emeklilik için tarih verdi…
Bitcoin'den rekor üstüne rekor! 100 bin dolar sınırına yaklaştı...
Yükselişte altını geride bıraktı! Uzman isim uyardı... 'Yatırım aracı değil'
BİM AKTÜEL 22 KASIM 2024 CUMA! BİM kataloğu aktüel ürünleri bugün raflarda!
Binlerce kişiyi ilgilendiriyor! GSS prim borçları yılbaşında affediliyor