SON DAKİKA: İdris Arıkan 'Lübnan'da aslında ne oluyor'u CNN TÜRK'te tek tek anlattı
Lübnan'da bir adım sonrası iç savaş mı? İsrail'in bombardımana tuttuğu başkent Beyrut'u ne bekliyor? Uzun yıllar bölgede görev yapan CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan, 'aslında ne oluyor'u canlı yayında anlattı.
İdris Arıkan'ın açıklamaları şöyle:
Buradaki asıl mesele şu; Bir göç meselesi var. Biliyorsunuz göçler savaşlara yol açabilir. Bugün baktığımızda İsrail'in yaptığı şey aslında ülke içi göçü de körüklemek anlamına geliyor. Ülke göçe baktığımızda bundan önceki süreçlerde işte 1958 örneği üzerinden baktığımızda orada gerilime yol açmıştı ve daha sonrasında Amerikan müdahalesi gelmişti Lübnan'a. Şimdi bugün baktığımızda tabii Amerikan müdahalesi söz konusu değil. Zaten Amerika'nın desteklediği İsrail'in bölgeyi çatışma bloğuna soktuğunu görüyoruz. Bu ne demek bu? Demek ki bundan sonraki süreçte ülke içi karışıklıklar daha da olabilir. Dün görüntüler vardı ekrana geldi. Birçok bölgeden özellikle oradaki Sünnilerin hedef alındığını, Hizbullah yanlıları tarafından hedef alındığı söyleniyor. Bu böyle bilgiler var. Hatta onların tartaklandığı söyleniyor.
Şimdi süreç nasıl böyle bir noktaya geldi onu görmek lazım zaten. Lübnan iç savaşları ülkesi. İşte 1975'ten 90'a kadar 15 yıl zaten bir savaşın olduğu, 150-200 bin insanın ölümüne yol açan bir yerden bahsediyoruz. 1 milyondan fazla kişinin ülkeyi terk ettiği bir yerden bahsediyoruz Yalnız kalan ülkelerden bir tanesi. İsrail ile birlikte kendi iç istikrarını tamamen kaybetmiş bir ülkeden bahsediyoruz. Yaklaşık 50-60 yıllık süreçten bir süreçten bahsediyoruz. 58'deki ilk göç dalgası, Amerikan müdahalesi, 75'te iç savaş, Hristiyanların, Müslümanların Şii-Sünni olarak ayrılarak birbirlerini katlettiği bir yerden bahsediyoruz. Şimdi gelinen süreçte de ortalık yine gergin. Niye gergin? Çünkü daha sonraki süreçte Hizbullah'ın Suriye'ye müdahalesi sonrası şu andaki ortamda Hizbullah'a destek olmayan ülke içindeki kişilerin Sünni olduğu yönünde böyle bir propaganda üretiliyor. Bu bir iç savaş meselesine dönüştürülmeye çalışılıyor. Hem İsrail'in bazı bölgelere girmesi bekleniyor hem de aynı şekilde kendi iç siyasi sıkıntılarıyla uğraşması bekleniyor.
Hizbullah'ın ne kadar yer aldığını görüyoruz. 2006 savaşında Müslüman coğrafyada birçok insanın adını çocuğuna koyacağı bir isimdir Hasan Nasrallah. Niye öyle diyorum? O dönemdeki 34 gün süren savaşta İsrail'in Litani Irmağı'na girmesini engelleyen Hizbullah'ın başındaki isimdi ve o dönemde İsrail'i durduran kahraman gözüyle bakılıyordu tırnak içinde. Daha sonraki süreçte Suriye savaşı ile birlikte 2012'ye geldiğimizde İran'ın da talebiyle Hizbullah'ın Suriye ele geçmesiyle birlikte özellikle Sünni camiada Şii Hizbullah'a karşı bir yaklaşım değişikliği oldu. Bunu görmek gerekiyor.
Bugün geldiğimiz süreçte son olarak İsrail'in buraya bir kara operasyonu yapacağını görüyoruz. Yine bu Litani Irmağı'ndan bahsediliyor. Litani Irmağı'nın o bölgesinde deniz kenarında Sur diye bir kent var orada Suriye-İsrail sınırına arabayla 20-25 dakika. Güzel toprağı olan, suyu olan, tarım anlamında iyi olan bir yerdir orası. İsrail'in de buraya el koyma talebi ortaya çıkmış görünüyor. Bir taraftan da bunu yaparken özellikle İsrail'in kurulduğundan beri yapılan en önemli şey şu; çevresindeki ülkelerin hiçbirinde huzur yok. Burada da huzurun önüne engel koyabilmek açısından bir Şii-Sünni çatışması üzerinden siyaset yürütüldüğü görülüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar