hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ORTA DOĞU BIÇAK SIRTI I Nasrallah suikastı nasıl gerçekleşti? Hizbullah'tan İsrail'e meydan okuma, İran'dan 'yanıt vereceğiz' mesajı: SON DAKİKA gelişmeler...

    ORTA DOĞU BIÇAK SIRTI I Nasrallah suikastı nasıl gerçekleşti Hizbullahtan İsraile meydan okuma, İrandan yanıt vereceğiz mesajı: SON DAKİKA gelişmeler...
    expand

    İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırıyla Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmesi sonrasında gözler Tahran'dan gelecek yanıta çevrildi. İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Gazze'de ateşkese ilişkin dikkat çeken bir açıklama gelirken, çatışmaların bölgeye yayılması dair endişeler sürüyor. Hizbullah'ın iki numarası olarak anılan Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım'dan ilk açıklamalar geldi. Nasrallah'a yönelik düzenlenen saldırılara dair neler biliyor? İşte dakika dakika Hizbulah-İsrail gerilimine ilişkin son dakika gelişmeler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BAE, Lübnan'a 100 milyon dolar değerinde acil yardım yapacak

    Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Lübnan'a 100 milyon dolar değerinde acil yardım yapacağını duyurdu.

     

    BAE resmi ajansı WAM'da yer alan habere göre, Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Lübnan'a 100 milyon dolar değerinde acil yardım yapılması talimatını verdi.

     

    Haberde, bu adımın BAE'nin, Lübnan'ı destekleme ve mevcut zorluklarla mücadelesine destek verme konusundaki kararlılığı çerçevesinde atıldığı ifade edildi.

     

    BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), dün, Lübnan'daki çatışmalardan etkilenen bir milyon kişiye ulaşmak için acil gıda operasyonu başlattığını duyurmuştu. WFP, bu operasyonların sürdürülebilmesi için acilen 105 milyon dolara ihtiyaç olduğunu belirtmişti.

    İRAN'DAN 'YANITSIZ KALMAZ' MESAJI

    İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İran'ın, İsrail'in saldırılarını cevapsız bırakmayacağını söyledi.

    İran Devrim Muhafızları komutan yardımcısı Abbas Nilforuşan'ın öldürülmesine atıfta bulunan Kenani, İran'ın İsrail'in hiçbir suç eylemini yanıtsız bırakmayacağını belirtti.

    LÜBNAN DEVLETİ'NDEN RESMİ AÇIKLAMA

    Lübnan'da acil ateşkes taahhüdünü yineleyen Mikati, orduyu Litani Nehri'nin güneyine konuşlandırmaya hazır olduklarını belirtti. İran ise İsrail'e karşı savaşçı göndermeyeceğini açıkladı.

    ORTA DOĞU BIÇAK SIRTI I Nasrallah suikastı nasıl gerçekleşti Hizbullahtan İsraile meydan okuma, İrandan yanıt vereceğiz mesajı: SON DAKİKA gelişmeler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    İSRAİL'DEN YENİ AÇIKLAMA KARA HAREKATI MESAJI MI?

    İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant'tan yeni açıklama: "Nasrallah'ın ölmesi çok önemli adım ancak her şey değil. Tüm yeteneklerimizi kullanacağız."

     

    Galant'ın bu açıklaması İsrail'in Lübnan'a kara harekatı hazırlığı olarak yorumlandı.

     

    ORTA DOĞU BIÇAK SIRTI I Nasrallah suikastı nasıl gerçekleşti Hizbullahtan İsraile meydan okuma, İrandan yanıt vereceğiz mesajı: SON DAKİKA gelişmeler...

    İSRAİL HERONLARI BEYRUT SEMALARINDA

    CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk ve kameraman Doğukan Yıldırım Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dün bombalanan dairenin önünden bölgenin nabzını tutmaya devam ediyor.

    Yayın esnasında Lübnan semalarında İsrail'e ait Heronlar uçuyor ve keşif gerçekleştiriyor. Bu dron uçuşları yeni bir bombalamanın habercisi olabilir. Lübnan halkı panik içinde ve korku hakim. 

    ORTA DOĞU BIÇAK SIRTI I Nasrallah suikastı nasıl gerçekleşti Hizbullahtan İsraile meydan okuma, İrandan yanıt vereceğiz mesajı: SON DAKİKA gelişmeler...

    LÜBNAN BAŞBAKANI: GÜNEYE ORDU KONUŞLANDIRMAYA HAZIRIZ

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Lübnan'ın güneyine ordu konuşlandırmaya hazır olduklarını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    HİZBULLAH'TAN İLK AÇIKLAMA

    Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, Nasrallah’ın ölümünün ardından ilk kez açıklamalarda bulundu. Kasım, “Halklar Nasrallah’ı seviyordu, Nasrallah Filistin’e aşıktı” dedi. 


    Kasım'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

    -Nasrallah, Hamaney’in çizgisindeydi

    -Bize darbe vurdular ama biz yolumuza devam edeceğiz. Biz Allah’ın verdiği zafer sözüne inanıyoruz.

    -Hizbullah, hedefleri yolunda ilerleyecek.

    -Meydanda hazırız, meydandan çekilmeyeceğiz.

    -İsrail, Lübnan’da her yere saldırıyor. Köy köy seçiyor, zarar vermediği bir ev, köy kalmadı. Sivillere, sağlık ekiplerine saldırıyor. Çocukları, kadınları, yaşlıları hedef alıyor.

    -Amerika, İsrail’i bütün imkanlarıyla destekliyor. Bu soykırımda Amerikalılar da sınırsız destek vererek İsrail’i savunuyor.

    -Bizi dağıtmak istiyorlar ama asla, bu savaş meydanından geri çekilmeyeceğiz.

    -Biz biliyoruz ki, bu savaş uzun sürebilir. Bütün ihtimallere karşı hazırız. İsrail kara saldırısı başlatırsa, direniş güçlerimiz hazır. İsrailli düşmanlarımız hedeflerine asla ulaşamayacak, bu savaştan zaferle çıkacağız.

    -İsrail, direniş ile halkın arasını açmak istiyor.

     -İsrail bizim askeri gücümüzü asla bitiremez. Hizbullah bitti dediler, bu bir hayal.

     -Hizbullah’a en yakın zamanda yeni genel sekreter seçeceğiz. Elimizde olan bütün lideri değerlendireceğiz. Hepiniz rahat olun ki, seçimler çok rahat olacak.

    İSRAİL'İN "AHTAPOT" DOKTRİNİ

    CNN TÜRK canlı yayınında İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarına dair TEPAV Dış Politika Program Direktörü Gülru Gezer şu değerlendirmelerde bulundu:

    "İsrail, ahtapot ve kolları benzetmesini kullanıyordu. Ahtapotun başı İran, kolları direniş örgütleri, vekil güçler. Ahtapot ve kollarına yönelik olarak da her türlü operasyonu yapmakta hak görüyor. ABD’den de benzer açıklamalar geliyor. Şunun farkında değiller, İsrail’i aslında teşvik ederek bölgenin bir mahşer yerine dönmesine göz yumuyorlar. Netanyahu’ya bir açık çek verilmiş vaziyette."

     

    İsrail, 2006'dan bu yana ilk kez Beyrut'un Dahiye bölgesi dışında bir yeri vurdu

    İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut’un Kola Mahallesi'nde bir binaya hava saldırısı düzenledi.

    Saldırıda çok katlı bir binada bulunan bir dairenin hedef alındığı gözlendi.

    Beyrut'taki bu saldırı Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye Mahallesi dışında bir yere 2006'dan beri düzenlenen ilk saldırı oldu.

    Yerel medyada, saldırıda, Sünni olan Cemaati İslami'nin bir mensubunun hedef alındığı öne sürüldü.

    Saldırıyla ilgili Lübnan makamlarından ya da İsrail'den henüz bir açıklama gelmedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Nasrallah suikastı nasıl gerçekleşti?

    Nasrallah'ın suikastı, 17 ve 18 Eylül tarihlerinde örgütün binlerce üyesine ait çağrı cihazları ve yüzlerce telsizin iki dalga halinde patlatılmasından yalnızca bir hafta sonra gerçekleşti. Saldırılardan büyük ölçüde İsrail sorumlu tutuldu. Suikast, örgütün üst düzey komutanlarının büyük kısmını yok eden bir dizi İsrail saldırının sonuncusu oldu.

    Bir yetkili, İsrail'in 20 yıl boyunca istihbarat çalışmalarını Hizbullah'a odakladığını ve örgütün komuta merkezi dahil olmak üzere istediği zaman Nasrallah'ı vurmaya hazır olduğunu belirtti. Yetkili, ayrıntı vermeden istihbaratı "mükemmel" olarak nitelendirdi.

    İki İsrailli kaynak, Binyamin Netanyahu’nun suikast onayını Çarşamba günü verdiğini söyledi. Saldırı Netanyahu Birleşmiş Milletler zirvesi için New York’ta bulunduğu sırada yapıldı.


    İsrail ordu sözcülerinden Nadav Shoshani, Nasrallah ve diğer Hizbullah yöneticilerinin toplantıda olduklarına dair ellerinde “gerçek zamanlı” istihbarat olduğunu söyledi.

    İsrail'in Hatzerim Hava Üssü komutanı Tuğgeneral Amichai Levin de komuta merkezinin saniye aralıklarla onlarca mühimmat tarafından vurulduğunu kaydetti. Levin, "Operasyon karmaşıktı ve uzun zamandır planlanıyordu." dedi.

    Hizbullah'tan yeni genel sekreter seçildiğine ilişkin haberlere yalanlama

    Hizbullah, İsrail saldırısında yaşamını yitiren genel sekreteri Hasan Nasrallah'ın yerine hareketin yürütme konseyi başkanı Haşim Safiyuddin'in seçildiğine ilişkin haberleri yalanladı.

     

    Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve medya organlarında hareketin genel sekreterliğine ilişkin çıkan haberlerin bir öneminin olmadığı belirtildi.

     

    Açıklamada, "Genel Sekreterimizin (Nasrallah) şehadetinden sonra Hizbullah liderliğindeki organizasyonel prosedürlere ilişkin bazı medya kuruluşlarında dolaşan haberlerin hiçbir şekilde alakasız olduğunu açıklığa kavuşturmak istiyoruz." ifadelerine yer verildi.

     

    Hareketin liderliğinin bu konudaki çalışmalarının sürdüğüne işaret edilen açıklamada, "Hizbullah liderliği tarafından bu konuda resmi bir açıklama yapılmadıkça bu yöndeki haberlere itibar edilmemesi" çağrısı yapıldı.

     

    İsrail'in Lübnan'a şiddetlenen saldırılarında 1174 kişi öldü

     

    Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

     

    Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1174 kişi öldü.

     

    Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybetti.

     

    Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

     

    İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu.

     

    Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye on binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

    Hamas'ın Lübnan'daki yöneticilerinden Ebu el-Emin, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırısında öldü

     Hamas, Lübnan'daki yöneticilerinden Fetih Şerif Ebu el-Emin'in, ülkenin güneyindeki El-Bass Kampı'nda bulunan evine İsrail savaş uçakları tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu.

    Hamas'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, Hamas'ın Lübnan'daki yöneticilerinden ve yurt dışındaki yönetim üyesi Ebu el-Emin'in El-Bass Kampı'ndaki evine hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

    Açıklamada, saldırıda Ebu el-Emin'in yanı sıra eşi Umeyye İbrahim Abdulhamid, oğlu Emin ve kızı Vefa'nın da hayatını kaybettiği ifade edildi.

     

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Pentagon: Ortadoğu'da çatışmanın genişletilmesini engellemeye kararlıyız

    ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ortadoğu'daki çatışmaların bölgeye yayılmaması konusunda "kararlı" olduklarını belirtti.

    Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder tarafından paylaşılan yazılı açıklamaya göre, Savunma Bakanı Lloyd Austin, hafta sonu boyunca ekibiyle, Ortadoğu'daki anlık gelişmeleri takip etti.

    Açıklamada, "Kendisi (Austin) ve Savunma Bakanlığı liderleri, bölgedeki ABD vatandaşlarının ve güçlerinin korunmasına, İsrail'in savunulmasına ve caydırma ve diplomasi yoluyla durumun azaltılmasına odaklanmaya devam ediyor." ifadeleri yer aldı.

    Pentagon'un açıklamasında, Austin'in, ABD'nin İran ve İran destekli ortaklarının "durumu istismar etmesini veya çatışmayı genişletmesini engellemeye" kararlı olduğu vurgulandı.

    Savunma Bakanlığının, bölgede "önemli miktarda yetenek bulundurmaya" ve gelişen güvenlik durumuna göre kuvvetlerini dinamik tutmaya devam ettiği bilgilerine yer verilen açıklamada ayrıca, önümüzdeki günlerde ABD'nin savunma hava desteği yeteneklerinin "daha da güçlendirileceği" vurgulandı.

    İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırıyla Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmesi sonrasında ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'daki ABD vatandaşlarından olası çatışmalara karşı "kriz eylem planı" oluşturmaları ve "uzun süreler boyunca yerlerinden ayrılmamaya" hazırlanmaları çağrısında bulunmuştu.

    Bölgede çatışmaların artma ihtimaline karşın ülkede kalan ABD vatandaşlarının yakınlarının Lübnan'ı ziyaret etme planlarını yeniden gözden geçirmesi istenmişti.
     

    Haftalar sonra İran'dan itiraf

     

     İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ve Avrupalı liderlerin, İran'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastına karşılık vermemesi halinde Gazze’de ateşkes ilan edeceklerine dair kendilerine söz verdiğini ancak bunu yerine getirmediklerini söyledi.

    İran devlet televizyonuna göre, Pezeşkiyan, dün akşam düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında konuştu.

    İsrail'in bölgedeki saldırganlığına ve Batılı destekçilerine değinen Pezeşkiyan, "Siyonist rejimin suçları kabul edilemez ve cevapsız kalmayacak." dedi.

    Pezeşkiyan, "Şehit Haniye suikastına İran'ın yanıt vermemesi karşılığında ateşkes sözü veren ABD ve Avrupa ülkelerinin liderlerinin iddiaları tamamen yalandı. Bu tür suçlulara bir şans vermek, onları daha fazla suç işlemeleri için cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır." ifadelerini kullandı.

    İran Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları ülkede tartışmalara yol açarken gece saatlerinde İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi binasının önünde toplanan bir grup, bu açıklamalara karşı yetkililerden yanıt verilmesini talep etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow