hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Savaştaki bu görüntüler ne anlatıyor? Uzman isim Coşkun Başbuğ anlattı

    Gelen görüntülerde Hamas'ın Zaiton Mahallesi’nde, İsrail tanklarına yönelik ısı güdümlü roket atışları yapılıyor. Bir diğer görüntüde ise markeva tankları mı yoksa atılan füzeler ne? Hamas, İsrail birliklerine yönelik dron saldırısı gerçekleştiriyor. Gazze’deki kent savaşında kim avantajlı? Görüntüleri ve merak edilenleri Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

    Yani meşhur tüneller var ya. O tünellerden çıkış yapan bir Kassam askeri, burada elinde zırhlı araçlara karşı kullanılan tanksavar silahı, El-Yasin dediğimiz kendi imali bir savunma silahı ve tünelden çıkarak Kassam askeri bak görüyorsun yerde şu an silahı ateş halini hazırlamak üzere bir hazırlığın içinde. Muhtemelen önceden keşfi yapılan hedefe de biraz daha ateş edecek. Bakın omzuna aldığı omuzunu aldı.

    Zırhlı araç İsrail’e ait. Kassam’ın elindeki 105 milim dediğimiz, 70 santim uzunluğundaki, 13 kg ağırlığı olan roket.

    Bunu o zırhlı araca karşı atacak. Bu zeytin mahallesinde çekilen bir görüntü. zeytin mahallesi de tam o Gazze’nin orta yerinde İsrail’in yeni bir girme alanı olarak oluşturmak istediği bir bölge.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tam o girme planı yapıldığında bak İsrail’in zırhlı araçları ağaçlarının arasında ve bir Kassam askeri genel tünelden çıkan şu an hazırlık yapıyor. Bakın roketi hazırladığı hedefe karşı ve ateş etti.

    Bak görüyor musun? Burada aracın isabet aldığı an yaşanıyor. Bunu İsrail’de kabul etti. Burada 2 diyor ama bana göre çok daha fazla kayıp var. İsrail'in 2 tane zırhlı aracın etkisiz hale getirildiği bir saldırıyı gördük. El Yasin 105 modeli diye anılan tanksavar silahıyla.

    ÖZELLİKLERİ NELER?

    Bunlar roketatar. Zırhlı araçlara karşı kullanılıyor. Yani ZPT, tank gibi evet hareketli ve sabit hedeflere karşıda kullanabilirsiniz. Ateşleme mekanizması var. Bir de roketin kendisi var. Tünelden çıkıyor, hazırlık halinde. Etraftaki çalı çırpı o tünelin görünmemesini sağlıyor.

    İsrail’in tespit edilen zırhlı aracı bu. Roket kısmı ve nişancının da omzundaki o mekanizmayla ateşlediği roket birazdan zırhlı araçla buluşacak. Bakın havada infilak görüntüsünü görebiliyorsunuz. Şu an araç etkisiz hale getirildi. Bunlar Kassam’ın tünellerde kendi yapımı El-Yasin adını verdikleri roket atarlar, savunma silahları.

    Bunu hatırlarsan ilk daha o merkava tankları o bölgeye getirildiğinde bir videoyla paylaştı. Orada karşılıklı psikolojik harp yürüdü. Kassam, “Biz İsrail’in o almış olduğu tedbire karşı savunma mekanizmasını oluşturuyoruz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ateşleyici sistem ve roketin kendi 13 kilo ağırlığında, 15 kilometreye kadar menzili olan ama etkili menzili ideali 500 metrelik bir alanda kullanabildiğimiz bir tanksavar silahı ve bunlar tamamen Kassam’ın tünellerde kendi imal ettiği ve adını da El-Yasin olarak koyduğu bir roket. 70 santim boyu var, 105 milimde çapı var. Bu şu an Kasım ayındaki en etkili zırhlı silah araç. 

    Hareketli ve sabit hedeflere karşı kullandıkları etkili silah ve bununla gerçekten çok zayiat verdiler. Bu zayiatlar İsrail tarafından kabul edildi. 2 tane zırhlı Zeytun Mahallesi’nin sadece etkisiz hale getirilen askerden, kayıp sayısından hiç bahsetmiyorlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow