hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Ağrı
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Düzce
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • Iğdır
  • Kahramanmaraş
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Kırklareli
  • Kırıkkale
  • Kırşehir
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Şanlıurfa
  • Şırnak

PKK'nın yeni Kandil'i: Sincar - Irak'ta Terör Kampları 6

{ title }

SONRAKİ VİDEO

KAYNAKCNN TÜRK

Türkiye'nin Suriye dışında terörle mücadelede yakından izlediği yerlerden biri de Irak'ın Sincar bölgesi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Oradaki PKK'lıları temizleriz" demişti. Peki Sincar'da ne oldu, bölge nasıl terör örgütünün hakimiyeti altına girdi? İşte satır başları...

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce işaret etmişti. Kandil operasyonuyla yeniden gündeme geldi. Kandil ve Mahmur dışında Irak'ta terörün elindeki bir diğer adres Sincar. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu daha önce "Irak'taki 12 Mayıs seçimlerinden sonra Sincar'a operasyon yapılabilir" demişti. Ancak Irak'taki seçim sonrası siyasi istikrarsızlık, sürecin önündeki en büyük engeller arasında.

Sincar, Irak'ta DEAŞ yıkımının yaşandığı bölgelerden. Terör örgütü DEAŞ, Musul'a bağlı ilçeye 2014'de saldırı düzenlemiş, çoğunluğu Ezidi olan bölge halkı katliama uğramıştı. DEAŞ zülmünden kaçan bölge halkı, günlerce Sincar dağlarında kurtarılmayı beklemişti. Amerikan askerleriyle birlikte bölgeye giden basın mensuplarının da içinde bulunduğu helikopter, havalanırken halkın bölgeden kaçma arzusu bu dramatik görüntülerle ekrana yansımıştı.

PKKnın yeni Kandili: Sincar - Irakta Terör Kampları 6

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

DEAŞ sonrası PKK'nın eline geçmişti

2014 Kasım'ında Sincar'ın DEAŞ'tan kurtarılması sonrası bölge, terör örgütü PKK'nın kontrolüne geçti. Bölge o günden bugüne ABD'nin de desteğini alan terör örgütünün kontrolünde. 

TSK, 2017'de hava harekatı düzenlemişti

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bölgeye yönelik ilk operasyonu 25 Nisan 2017'de düzenledi. Sincar Dağı ile Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı, hava harekatıyla vuruldu. Yaklaşık 90 terörist etkisiz hale getirildi.

Güvenlik açısından stratejik konumda 

TSK'nın hava operasyonunun ardından bölgedeki ABD askerlerinin PKK'lı teröristlerle birlikte dolaştığı iddialar arasında. Sincar, etrafının sıra dağlarla çevrili olmasından dolayı hem güvenlik hem de ticari açıdan avantajlı bir konumda. Yaklaşık 3 bin 200 kilometrekarelik bir alana sahip. PKK bölgede Kandil'e alternatif ikinci bir üs oluşturdu. Bölgedeki kamplarda 2 bin 500 terörist olduğu öne sürülüyor. Türkiye sınırına yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta. Teröristler, hem Irak üzerinden hem de 40 kilometre yakınındaki Suriye üzerinden Türkiye topraklarına sızabiliyor. 

PKKnın yeni Kandili: Sincar - Irakta Terör Kampları 6

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Bölgedeki teröristlerin lideri Şahin Cilo. Türkiye'nin terör listesinde kırmızı kategoride. PKK'nın Suriye kolu sorumlusu Şahin Cilo, 2017'de Türk jetleri tarafından vurulan Karaçok Dağı'na giden ABD üst düzey askerlerine refakat etmiş, olay Ankara'nın tepkisini çekmişti.

Irak'ta Terör Kampları haber dizisinin "Kandil neden önemli?" adlı birinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

Irak'ta Terör Kampları haber dizisinin "Adım adım Kandil süreci" adlı ikinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

Irak'ta Terör Kampları haber dizisinin "TSK Kandil'e nasıl ilerliyor?" adlı üçüncü bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

Irak'ta Terör Kampları haber dizisinin "Kandil'in terörden temizlenmesinin asıl sonuçları ne?" adlı dördüncü bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

Irak'ta Terör Kampları haber dizisinin "Terörün insan kaynağı: Mahmur" adlı beşinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow