hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama: "Guantanamo Kampı ulusal güvenliğimiz yararına değil"

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    ABD Başkanı Barack Obama, Savunma Bakanlığı'nın aldığı Guantanamo Kampı'nın kapatılmasına ilişkin karara "ulusal güvenliğimiz yararına değil onu sarsıyor" diyerek destek verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başkan Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Kongrenin kapatma planını nasıl devreye sokacağına ilişkin bilgi verdi.

    2009 yılında göreve başladığında kampın kapatılmasının önemini birçok kez vurguladığını ve kampın açık kalmasının ABD'nin değerleriyle uyuşmadığını belirten Obama, "Kampın tahliye planı, ABD'de bir dönemi kapatacak" dedi.

    IŞİD kritik bölgeyi ele geçirdi

    Guantanamano Kampı'nda kalan 91 tutuklu plana göre Kansas, Kolorado, Güney Karolina'daki hapishanelerine nakledilecek, 30 esir ise başka ülkelerdeki hapishanelere gönderilecek. Savunma Bakanlığı daha önce esirlerin 13 hapishaneye nakledileceğini ve bunun ulusal güvenlik için bir tehdit unsuru oluşturmadığını ifade etmişti.

    John Kerry'den Esad ve Suriye ile ilgili flaş açıklamalar

    Trump: ''Kötü adamları Guantanamo'ya tıkacağım''

    ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı olmak için yarışan Donald Trump, Barack Obama'nın kapatmak için plan açıkladığı Guantanamo hapishanesini açık tutacağını vaat etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nevada eyaletindeki ön seçimleri de kazanmasının ardından konuşan Trump, Guantanamo üssünde terör şüphelilerin tutulduğu tesis için "Orayı kötü adamlarla dolduracağım" dedi.

    Trump ayrıca güney sınırına bir duvar öreceğini ve Meksika'dan da bu iş için para isteyeceğini söyleyerek alkış aldı.

    Guantanamo Kampı

    2002 yılından itibaren askeri hapishane olarak kullanılmakta olan Küba'da bulunan Guantanamo Körfezi'nde askeri üs olarak kullanılan, başta Afganistan olmak üzere çeşitli ülkelerden El-Kaide ve Taliban ile ilgisi olduğundan şüphelenen esirlerin tutulduğu askeri kamp olarak biliniyor.

    11 Eylül saldırılarının ardından Bush yönetimi tarafından yeniden açılan kamp "cihatçı" olarak nitelendirilen yaklaşık 800 tutuklunun kaldığı askeri hapishane olarak kullanılıyor. Guantanamo Körfezi'nin bir askeri hapishane olarak kullanılması insan hakları örgütleri ve birçok farklı kesimin eleştiri ve protestolarına neden olmuştur. Burada tutuklulara inançları yüzünden işkence gördüğü veya kötü şart ve uygulamalara maruz kaldığını belirtilip, buradaki tutuklularının yasal durumlarının belirsizliğine işaret edilmiştir. Guantanamo'da tutulanlar, ne savaş suçlusu ne de adi suçlu olarak tanımlanmamışlardır, ABD'nin yasal sistemine tabi olmadıkları gibi bu konuda bir talepte de bulunamamışlardır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow