hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NATO'da Rutte dönemi resmen başladı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO'nun yeni lideri oldu. Görevini eski Genel Sekreter Jens Stoltenberg'den alan Rutte, NATO gündemine dair önemli mesajlar verdi. Önceliğinin ise Ukrayna olduğunun altını çizdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliğini Jens Stoltenberg'den resmen devraldı. Ve NATO'nun yeni lideri oldu.

    10 yıl sonra görevi devrederken karışık duygular içinde olduğunu söyleyen Stoltenberg, Mark Rutte'nin çok iyi bir siyasi geçmişi olduğunu dile getirdi. “Mark harika bir genel sekreter olmak için mükemmel bir geçmişe sahip. 14 yıl boyunca başbakanlık yaptı ve dört farklı koalisyon hükümetine liderlik etti.”

    NATOda Rutte dönemi resmen başladı

    Yeni NATO lideri, görevine başlamadan önce önemli mesajlar verdi. Gündemindeki maddelerin hepsinin çok önemli olduğunu ancak Ukrayna'nın daha öncelikli olduğunu vurguladı. “Ukrayna... Ukrayna'nın egemen, bağımsız ve demokratik bir ulus olarak egemen olmasını sağlamalıyız.”

    Mark Rutte, ittifakın caydırıcılığını ve etkinliğini artırmak için daha fazla savunma yatırımı yapacağına da dikkat çekti. “Tabii savunmada caydırıcılığımız için daha fazla harcama yapmamız gerekiyor. Kolektif savunmamızı artırmalıyız. Ve sen bu konuda çok şey başardın Jens.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NATOda Rutte dönemi resmen başladı

    NATO'nun yeni liderine yaklaşan ABD Başkanlık Seçimleri de soruldu. Rutte, Trump'ın seçilme ihtimalinden endişe duymadığını söyledi. “Endişeli değilim. Her iki adayı da çok iyi tanıyorum. Donald Trump'la dört yıl çalıştım. Bizi daha fazla harcamaya iten oydu ve başardı da çünkü şu anda, onun 2017 başında göreve geldiği zamana göre çok daha yüksek bir harcama seviyesindeyiz ve o da bizi Çin konusunda zorluyor.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow