hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kıbrıs'tan Gazze'ye deniz koridoru! İsrailli Bakan Rum Kesimi’nde incelemelerde bulundu

    İsrail ve Avrupa Birliği, Gazze’ye insani yardımların Kıbrıs Rum Yönetimi üzerinden ‘deniz koridoru’ oluşturularak ulaştırılması konusunda ortak çalışma başlattı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Kıbrıs Rum Yönetimine giderek yardımların toplanacağı merkezde incelemelerde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazze şeridine insani yardımları ulaştırılması için Kıbrıs Rum Kesimi ile İsrail arasında deniz koridoru oluşturuyor. Bu kapsamda İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen adaya giderek incelemelerde bulundu.

    Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, “Biz hazırız, ilk yardım gemisinin yola çıkması için İsrail’den onay bekliyoruz” dedi.

    İsrailli Bakan Cohen, yardım koridorunun ne zaman faaliyete geçeceğine açıklık getirmedi ve “Bugünkü ziyaret, gerekli ayrıntıları koordine etme çabaları konusunda her iki ülkenin kurumlar arası ekibi arasında devam eden tartışmalara odaklanacak ve bu projeyi tanıtmaya devam etmek için bugün ve yarın da bir araya gelecekler. Amacımız tüm detayların mümkün olan en kısa sürede kararlaştırılmasıdır. Bu koridor üzerinden Gazze’ye gönderilen insani yardımların hızlı bir şekilde iletilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

    AB’nin yardım koridoru oluşturulması planı, insani yardımların hava ve deniz yoluyla önce Rum yönetimine ulaştırılması, İsrail’in denetiminin ardından Gazze’ye gönderilmesini öngörüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrailli bakan Cohen Gazze'ye Rum kesiminden açılacak deniz koridorunun "İsrail'in Gazze Şeridi'nden ekonomik olarak çekilmesine katkı sağlayacağını" belirtti.

    İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Lübnan’daki Hizbullah ve Yemen’deki Husilere de tehditler savurdu, “İsrail’in güvenliğini tehdit etmeye devam ederseniz, sonunuz Hamas gibi olur” dedi.

    Cohen, “Lübnan’da bir savaş hâlâ önlenebilir. Uluslararası toplum bunu başaramazsa gerekli adımları atmaktan başka seçeneğimiz kalmayacak ve şu anda sığınağında saklanan Nasrallah’a tavsiyelerde bulunabilirim. Gazze'deki resmi görebiliyor. Eğer Beyrut’un da aynı durumda olmasını istemiyorsa kendisine ve Lübnan hükümetine BM’nin 1701 sayılı kararını uygulamasını tavsiye ediyorum” sözlerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow