İzlanda'da dev yanardağ patladı evler kül oldu
İzlanda'da yanardağ patladı, yetkililerin beklediği "en kötü senaryo" gerçekleşti. Yanardağın lavları inşa edilen bariyerleri çatlatarak kasabanın iç kesimlerine girdi.
Yeryüzü bir cadı kazanı gibi kaynadı. Lavlar en yakındaki Grindavik kasabasına ulaştı.
“Birkaç aydır bu tür bir olaya hazırlanıyoruz, Grindavik kasabasının kuzeyine lav akışından korumak için bariyerler inşa ettik. Bu sabah olan şey, planımızdaki en kötü durum senaryosudur, bariyerlerin hem içinde hem de dışında volkanik çatlaklar oluştu.”
İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir, "beklenen en kötü senaryoyla karşı karşıyayız" dedi. Ülkede patlayan yanardağın ardından, balıkçı kasabası Grindavik'in çevresi lavlarla kaplandı. Kasabanın çevresini saran bariyerler de çatladı. 4 bin nüfuslu kasaba tahliye edilmişti. Can kaybı ve yaralanma yaşanmadı ancak birçok ev kül oldu. Yetkililer lavların daha da uzağa gitmesine karşı harekete geçti.
“Bu son derece ciddi. Hükümet yarın toplanıyor, tabii ki desteğimizi uzatacağız, maaşları ödeyeceğiz ve konut masraflarını ödeyeceğiz, ancak aynı zamanda başkent bölgesindeki zorlu konut piyasasında konut bulmakta zorlanan Grindavik halkına daha fazla konut sağlama çabalarımızı da artıracağız.”
İzlanda yaklaşık 50 yıldır buna hazırlanıyor. Eğer yanardağın lavları daha da ilerlerse itfaiye söndürmek için denizden su çekip pompalayacak. “Yurtdışından meslektaşlarımızla özel pompalarla çalışıyoruz ancak İzlanda'da Grindavik'in en azından küçük bir kısmı için kullanabileceğimiz pompalarımız da var.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gerilim had safhada! Trump'ın hamlesine karşı misilleme: '2025 ticaret savaşları başladı'
Trump'tan ilginç Putin çıkışı: Tango yapmak için iki kişi gerekir
Trump'ın 1,3 milyar dolarlık katliam planı! Neden yüz binlerce baykuşu vurmak istiyor? Kongre uyardı...
Trump’tan Elon Musk’a Tesla Desteği! Beyaz Saray’da Gövde Gösterisi
Türk zırhlı araçları Estonya ordusuna güç kattı