hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Hizbullah'a nasıl sızdı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail, Nasrallah suikastı dahil Hizbullah'a yönelik art arda saldırıları düzenlerken istihbaratı nasıl elde etti? İngiliz Financial Times gazetesine göre Mossad, Hizbullah'ın içine, örgütün Suriye savaşına dahil olmasıyla sızdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail tedarik zincirine sızıp, çağrı cihazlarının içine patlayıcıları nasıl yerleştirdi?

    Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın saat kaçta, nerede olacağı bilgisini nasıl edindi?

    Geçtiğimiz 9 günde Lübnan'da yaşananlara dair İngiliz Financial Times gazetesinin yayınladığı haber dikkat çekti.

    İsrail Hizbullaha nasıl sızdı

    "İsrail ajanları, Hizbullah'a nasıl sızdı?" başlıklı haberde, buna dair yorum ve görüşlere yer verdi.

    Financial Times'a göre Hizbullah'ın 2012 yılında Beşar Esad'a bağlı orduyu desteklemek için Suriye'de konuşlanması, İsrail istihbaratı için Hizbullah'ın içine sızma konusunda kapıyı araladı.

    Hizbullah Suriye'de operasyonlarda başarı kazandıkça, İsrail istihbaratına hayal edilenin ötesinde bilgi toplama olanağı sundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail Hizbullaha nasıl sızdı

    İsrail, Hizbullah üyelerinin Suriye'deki operasyonlarında, hangi operasyonda hangi komutanın sorumluğu olduğu, hangi savaşçıların Hizbullah'ın içinde zamanla terfi edildiği, kimlerin gizli tutulan seyahatlerden döndükleri gibi bilgilere ulaştı.

    Hizbullah'ın Suriye'deki başarısı örgütü burada genişlemeye itti. Hizbullah, Suriye'de savaşmak üzere daha fazla üye almaya başlamıştı. Ancak örgüt içinde bu "işe alım" aynı zamanda onları ajan yerleştiren veya kaçakları arayan İsrail casuslarına karşı daha savunmasız bıraktı.

    Washington'daki Ortadoğu Enstitüsü'nde Program Direktörü olan Randa Slim, "Bu, iç kontrol mekanizmalarını zayıflattı ve büyük bir düzeyde sızma kapısını açtı." dedi.

    Hizbullah'ın Suriye'deki çatışmaları aynı zamanda, İsrail istihbaratı ve halka açık bir veri kaynağı yarattı.

    Hizbullah tarafından üyeleri için düzenli olarak kullanılan "şehit posterleri" ve ölüm ilanları, Hizbullah üyelerinin hangi kasabadan olduğu, nerede öldürüldüğü ve haberi sosyal medyada yayınlayan arkadaş çevresi de dahil olmak üzere küçük bilgi külçeleriyle doluydu.

    Hizbullah üyelerinin cenazeleri de İsrail istihbaratının sıkı takibindeydi. Çünkü bazen kısa da olsa Hizbullah'ın üst düzey liderleri gölgelerden çıkıyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail Hizbullaha nasıl sızdı

    Hizbullah, Suriye savaşında Esad güçleri ile Suriye istihbaratı üzerinden iletişim kuruyordu. Ancak Suriye istihbaratı rüşvet ve yozlaşma konusunda bilindik bir kötü şöhrete sahipti.

    Financial Times'ın haberine göre Hizbullah, Suriye'de Rus istihbaratıyla da iletişimdeydi. Rus istihbaratı ise Amerikalılar tarafından düzenli olarak izleniyordu.

    Bunlara ek olarak İsrail istihbaratına yıllar içinde teknik bir avantaj eşlik etti, casus uydular, sofistike insansız hava araçları ve cep telefonlarını dinleme cihazlarına dönüştüren siber bilgisayar korsanlığı yetenekleri.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow