hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail-Lübnan hattında gerilim yüksek... SON DAKİKA gelişmeler: Hizbullah, Mossad karargahını hedef alarak Kader 1'i ateşledi!

    İsrail-Lübnan hattında gerilim yüksek... SON DAKİKA gelişmeler: Hizbullah, Mossad karargahını hedef alarak Kader 1i ateşledi
    expand

    İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilim karşılıklı saldırılar ile birlikte zirve noktaya ulaştı. Tansiyonun yükseldiği bölgede geniş çaplı bir savaş endişesi sürerken, peş peşe kritik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dün Beyrut'a düzenlenen saldırının ardından bugün sabah saatlerinde Hizbullah, Tel Aviv yakınlarında MOSSAD karargahını hedef alan bir füze saldırısı düzenlediğini açıkladı. İşte Hizbullah-İsrail geriliminde son dakika gelişmeler...

    HAMANEY: İSRAİL SALDIRILARI HİZBULLAH'A DİZ ÇÖKTÜRMEYECEK

    İsrail’in Hizbullah’ın üst düzey komutanlarına yönelik saldırılarının ardından konuşan İran dini lideri Hamaney, bu saldırıların Hizbullah’a diz çöktürtemeyeceğini söyledi.

    Hizbullah’ın örgütsel gücü ve kadrosunun çok güçlü olduğunu vurgulayan Hamaney,  “Bir üst düzey komutanın öldürülmesi açıkça bir kayıp olsa da, örgüte kritik bir darbe vurmaz" dedi.

    Hamaney, nihai zaferin Filistin ve Lübnan direnişine ait olacağını belirtti.

    Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın "askeri işlerden sorumlu kıdemli danışmanı" olan ve “sağ kolu” olarak tanımlanan Fuad Şükür, Hizbullah’ın askeri kanadının iki numaralı ismi olduğu belirtilen Rıdvan Gücü komutanlarından İbrahim Akil ve "Hizbullah'ın füze sistemlerinin başında bulunan" İbrahim Muhammed Kubeysi gibi çok sayıda üst düzey komutan İsrail’in düzenlediği saldırılarda öldürülmüştü.

    Türkiye'nin gönderdiği insani yardım Lübnan'a ulaştı

    Türkiye'den Lübnan'a insani yardım taşıyan uçak, başkent Beyrut'taki Uluslararası Refik Hariri Havalimanı'na ulaştı.

    Uçağı, Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy karşıladı.

    Lübnan Sağlık Bakanı Ebyad, yaptığı açıklamada, "Türk yardım uçağı, İsrail'in acımasız saldırısına karşı halkımıza bir dayanışma mesajı gönderiyor." ifadesini kullandı.

    Türkiye'nin gönderdiği yardım uçağında 30 ton insani ve tıbbi yardım malzemesi bulunuyor.

    İsrail: Geniş çaplı saldırı başlattık

    İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyine kapsamlı hava saldırısı gerçekleştirdiklerini açıkladı.

    İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyi ve Beyrut’un kuzeyine düzenlediği hava saldırılarında 10 kişi hayatını kaybetti, 29 kişi yaralandı.

    Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, başkent Beyrut’un kuzeyinde yer alan Keservan bölgesindeki El-Muaysira beldesine İsrail ordusu tarafından hava saldırısı düzenlendiği belirtildi.

    Hava saldırısı sonucu ilk belirlemelere göre 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 9 kişinin yaralandığı aktarılan açıklamada, İsrail uçaklarının güneyde de Ayn Kana beldesini vurduğu aktarıldı.

    Açıklamada, Ayn Kana’yı hedef alan hava saldırısı sonucu 3 kişinin öldüğü, 13 kişinin yaralandığı ifade edildi.

    İsrail'in Cebeli Lübnan vilayetine bağlı Şuf ilçesinde de bir beldeyi bombaladığına dikkat çekilen açıklamada, saldırıda 4 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı kaydedildi.

    Öte yandan İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sabah saatlerinden beri Lübnan’da Hizbullah’a ait 100’den fazla hedefi bombaladıklarını ifade etti.

    Adraee, Lübnan’a yönelik hava saldırılarını sürdürdüklerini belirtti.


    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Meloni: Son günlerdeki trajedilere daha fazla tanık olamayız

    İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, kendini savunma hakkını teyit ettikleri İsrail'den aynı zamanda uluslararası hukuka saygı duymasını ve sivilleri korumasını talep ettiklerini söyledi.

    Başbakan Meloni, Orta Doğu'da yaşananlara ilişkin, "İsrail'in, 7 Ekim'deki (2023) korkunç saldırı gibi kendisini dış saldırılara karşı savunma hakkını teyit ettiğimiz gibi aynı zamanda İsrail'den uluslararası hukuka saygı duymasını ve sivilleri korumasını da talep ediyoruz. Aynı mantıkla Filistin halkının kendi devletine sahip olma hakkını da açıkça destekliyoruz. Ancak bunun yakında ortaya çıkması için Filistinlilerin bunu diyalogdan ve Orta Doğu'nun istikrarından ilham alan bir liderliğe emanet etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

    Meloni, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve İsrailli esirlerin hemen serbest bırakılması gerektiğini dile getirirken "Lübnan'ın güneyi ve doğusunda, aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu savunmasız sivillerin de dahil olduğu son günlerdeki trajedilere daha fazla tanık olamayız." değerlendirmesini yaptı.

     

    Ortalığı karıştıran İran iddiası

    İki İsrailli yetkili ve bir Batılı diplomatın, ABD'li haber kaynağı Axios'a verdiği bilgiye göre Hizbullah çatışmaların tırmanması sonrası İran'ı İsrail'e saldırı başlatmaya çağırdı ancak Tahran şimdiye kadar doğduran müdahaleden kaçındı.

    İsrailli yetkililere göre, İran, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın şu anda BM Genel Kurulu için New York'ta olması nedeniyle İsrail'e saldırı düzenlemek için "zamanlamanın doğru olmadığını" düşünüyor.

    Pezeşkiyan dün New York'ta gazetecilere verdiği röportajda bölgede daha geniş çaplı bir savaş isteyen tarafın İsrail olduğunu, İsrail'in İran'ı kışkırttığını ancak böyle bir "tuzağa" düşmek istemediklerini söyledi.

    Olası bir müdahaleye kapıyı da kapatmayan İranlı lider, Lübnan'ın "İsrail'in elinde başka bir Gazze olmasına izin veremeyeceklerini" dile getirdi ve "Hizbullah bunu tek başına yapamaz. Hizbullah, Batılı ülkelerin, Avrupa ülkelerinin ve ABD'nin en gelişmiş silahlarla desteklediği bir rejime karşı tek başına duramaz." ifadelerini kullandı.

    İran'ın Hamas lideri Haniye'nin suikastına cevap vereceğini söylediğini ancak hala herhangi bir misilleme saldırısı gerçekleştirmediğini hatırlatan Axios haberinde " İran'ın İsrail'e doğrudan saldırması bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak ve muhtemelen ABD'yi daha aktif bir çatışmaya çekecektir." ifadelerini kullandı.

    İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, BM genel kurulunda yaptığı konuşmada ise İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının cevapsız kalmaması gerektiğini belirterek, bölgede olası bir tırmanış konusunda uyardı: "Uluslararası toplumun şiddeti derhal durdurması, Gazze'de kalıcı bir ateşkes sağlaması ve İsrail'in Lübnan'daki barbarlığına son vermesi zorunludur "

     

    İsrail saldırılarını sürdürdüğü Lübnan’da yerinden edilenlere "evlerinize dönmeyin" uyarısı yaptı

    İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, dosya medya hesabından yaptığı açıklamada, Lübnan’ın güney bölgelerinden İsrail saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalanlara uyarıda bulundu.

    Lübnan’da can güvenlikleri için evlerini terk etmek zorunda kalan tüm köylerin sakinlerine hitap eden Adraee, şu ifadeleri kullandı:

    "İsrail ordusunun saldırıları devam ediyor. Can güvenliğiniz için ikinci bir duyuruya kadar evlerinize dönmeyin.”

    İsrail’in başkenti Tel Aviv’de sirenlerin çaldığına işaret eden Adraee, Lübnan’dan fırlatılan bir füzenin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    TEL AVİV'E FÜZE: HİZBULLAH, MOSSAD KARARGAHINI HEDEF ALDI

    Hizbullah, Kader 1 adlı balistik füzeyi fırlattı, 120 kilometre uzaklıktaki Tel Aviv ve çevresinde 1 milyon İsrailli panikle sığınaklara koştu. Füzenin hedefinde, İsrail'in dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahı vardı.

    Hafta sonundan bu yana İsrail'in stratejik liman şehri Hayfa'yı vuran Hizbullah, ilk kez başkent Tel Aviv'i hedef aldı.


    Sabaha karşı 06.30 sularında hem İsrail'in kuzeyi hem de Tel Aviv çevresinde duyulan siren seslerini patlamalar izledi. Tel Aviv sakinlerine sığınaklara gitme talimatı verilirken, İsrail ordusu Hizbullah'ın ateşlediği bir karadan karaya füzenin hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini açıkladı. İsrail medyası, füzenin David's Sling hava savunma sistemi tarafından durdurulduğunu yazdı.

    Hizbullah ve İsrail ordusu, 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana sınır hattında çatışıyordu. Geçen hafta Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması, savaşı yeni bir boyuta taşıdı.

    İsrail'in başkenti Tel Aviv'le Lübnan sınırı arasında kuş uçuşu en az 120 kilometre var.Cephaneliğinde 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah'ın televizyonu El Menar, Tel Aviv'deki Mossad karargahına Kader 1 adlı balistik füzenin fırlatıldığını duyurdu.En az 1 milyon İsraillinin sığınaklara koştuğu bilgisini veren El Menar televizyonu, Kader 1 füzesinin saat tam 06.29'da ateşlendiğini, bunun Hamas'ın 7 Ekim baskınıyla aynı dakika olduğunu vurguladı.El Menar ayrıca, füzenin hedefindeki İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın hem Hizbullah komutanlarını hedef alan suikastlar hem de çağrı cihazı ve telsizlerin patlamasından sorumlu olduğunu belirtti.

    (Milliyet/Hüseyin Narin)
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow