hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demir Kubbe delindi, ABD devreye girdi! Hava savunma sistemi İsrail'i koruyabilecek mi?

    KAYNAKCNN TÜRK

    ABD, İran tehdidine karşı İsrail’e hava savunma sistemi bataryası ve askeri personel gönderdi. THAAD hava savunma sistemini İsrail’e konuşlandı. Detayları CNN TÜRK ABD Temsilcisi Yunus Paksoy aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK ABD Temsilcisi Yunus Paksoy detayları şu ifadelerle aktardı;

    Pentagon’un dün sabah saatlerinde yaptığı ‘ilk öncül araçlar ve askerler geldi’ açıklamasından sonra İsrail’e kargo uçaklarının birbiri ardına indiğini gördük.

    Pentagon’un yaptığı açıklama ve benimde Savunma Bakanlığı’nda yaptığım görüşmelerde; bunların tek bir uçakta, tek bir parça halinde gelmediği ve parça parça günler içinde geleceği görünüyor.

    NE ZAMAN OPERASYON HALE GELECEK?

    Bu soru Pentagon yetkililerinin tarafından cevapsız bırakılıyor. Bu noktada yaptıkları İran’a, İsrail’in düşmanlarına bilgi vermeme amacı taşıyor. Bu hafta bunların aktif olması genel kanı Amerikan medyasında da. ‘İsrail hava savunma bataryası aktif hale getirilmesi ile birlikte saldırısını gerçekleştirir mi?’ sorusu konuşuluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Söylenen haberler şu yönde; İsrail Amerika’ya söz verdi, İran’ın nükleer tesislerini ya da petrol rafinerisini vurmayacak. Bu şekilde bilgiler yoğunlaşmış durumda. Geçtiğimiz haftalarda özellikle ABD Başkanı Joe Biden’ın Tel Aviv’e şu iki mesajı verdiğini görmüştük; ‘nükleer ve petrole dokunma’ demişti. Tüm kaynaklar tarafından Netanyahu’nun bu konuda ikna olduğu söyleniyor. Geçtiğimiz aylarda özellikle ‘Gazze’de ateşkes yap’ demişti. Netanyahu yapmamıştı. Suikastlere girişmişti. Hatta Tahran’da Haniye’yi öldürmüştü. Bunlar dışında ‘Lübnan’ı işgal etme, ateşkes yap’ demişti, İsrail tam tersini yaptı. Yine böyle sürprizler görebilir miyiz? İhtimalleri var… Bu hafta sonundan itibaren İsrail’in İran’a saldırması beklenebilir diyebiliriz.

    Bu bataryayı işletebilmek için 100 civarı Amerikan askerinin İsrail’e geliyor olması, bu geçtiğimiz yıldan bu yana bir dönüm noktası niteliğinde çünkü bu zamana kadar pentagon yetkilileri; ‘hayır Amerikan postalları sahaya basmayacak demesine rağmen bu kararla birlikte artık Amerikan askerleri İran’ın direkt olarak vurabileceği bir toprağa yerleştirilmiş oldu.

    Dün CNN TÜRK olarak Pentagon’a sorduk; Burada İran ‘Bu noktayı vuracağız’ diyor. Siz bunu hesaba kattınız mı? Siz bunu düşündünüz mü? İran Amerikan askerlerine zarar verirse ozaman bu iki ülkeyi savaşa sokmaz mı? dediğimizde şöyle ilginç bir cevap verdiler; ‘Zaten dünyanın her yerinde Amerikan askerleri var, hepsi tehlike altında. İran vekil güçleri geçtiğimiz yıldan bu yana Suriye’de olsun, Irak’ta olsun, Kızıldeniz’de olsun her gün saldırıyor. Çok bir farkı yok’ dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burada bizim gördüğümüz fark şu; bunlar İran’ın vekil güçleriyken, hatta vekil güçler ocak ayında üç Amerikan askerini öldürmüşken, bu sefer yapılacak bir saldırı direkt İran devleti tarafından yani bir devlet aktörü tarafından, doğrudan İsrail’e yapılacak. Belki İsrail’de bir ABD askeri ölecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow