hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM: “Gazze savaştan bu yana 70 yıl geriye gitti”

    KAYNAKCNN TÜRK

    Birleşmiş Milletler, İsrail'in 1 yılı aşkın süredir devam ettirdiği saldırılar nedeniyle Gazze’nin “tamamen harap" olduğunu dile getirdi. Bölgenin abluka altındaki bir ateşkeste, yeniden inşasının 350 yıl sürebileceği uyarısını yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail'in bir yılı aşan saldırıları Gazze'yi yerle bir etti. Ateşkese İsrail ne kadar uzak olsa da Birleşmiş Milletler olası bir ateşkes durumunda Gazze'nin yeniden inşasını değerlendirdi.

    Buna göre inşa, abluka altında gerçekleşirse 350 yıl sürecek. Öte yandan şu an Gazze 70 yıl geriye gitti.

    BM: “Gazze savaştan bu yana 70 yıl geriye gitti”

    BM'nin raporuna göre, Gazze'de tüm sektörler çöktü. İnşaat sektöründe kapasite yüzde 96, tarımda yüzde 93, imalatta yüzde 92, hizmette ise yüzde 76 azaldı.

    Rapora göre Gazze’de İsrail'in saldırıları öncesi de zayıf olan ekonomik hayat neredeyse tamamen durdu. Okul binalarının yüzde 88'i, 36 hastaneden 21'i ve 105 birincil sağlık tesisinden 45'i artık faaliyet gösteremiyor.

    BM’ye göre Gazze ekonomisi, 7 Ekim öncesine kadar, 2023'ün ilk üç çeyreğinde yıllık yaklaşık yüzde 3 oranında daralıyordu. İsrail saldırılarının başlaması sonrası 2023'ün tamamında yüzde 22,6 oranında daraldı.

    BM, Gazze'nin kurtarılması için 3 senaryoyu açıkladı. İlk senaryoya göre, Filistinli işçiler üzerindeki tüm kısıtlamaların kaldırılması ve alıkonulan izin gelirlerinin Filistin yönetimine geri verilmesi gerekiyor. 280 milyon dolarlık insani yardıma ek olarak, toparlanma çabaları için yılda 290 milyon dolar tahsis edilirse erken toparlanma gerçekleşebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BM: “Gazze savaştan bu yana 70 yıl geriye gitti”

    İkinci senaryoya göre BM, Gazze'ye sınırsız yardım gönderme şansı bulursa 10 yıl içerisinde toparlanma sağlanabilir.

    Ancak olasılığın yüksek olduğu üçüncü senaryo, Gazze için felaketin henüz başında olunduğunu gösteriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow