hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asıl hedef Türkiye mi? Dr. Cihan Günyel'den CNN TÜRK'te dikkat çeken analiz

    KAYNAKCNN TÜRK

    Dünyanın gözü Lübnan'da. İsrail, Lübnan'ın güneyindeki Dahiye bölgesinde Hizbullah hedeflerine sınırlı kara saldırısı başlattı. Hizbullah, saldırılara topçu ve roket atışlarıyla karşılık verdi. İsrail aynı zamanda Suriye'de Şam'ın Mezzah bölgesinde bir aracı hava saldırısıyla hedef aldı. Gazze, Lübnan, Suriye... Ya sonra? Asıl hedef Türkiye mi? Akademisyen Doktor Cihan Günyel, CNN TÜRK'te değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dr. Cihan Günyel'in analizleri şöyle:

    TÜRKİYE'NİN ULUS DEVLET DOKTRİNİ VE BÖLGEDEKİ JEOPOLİTİK PROJELER 

    Türkiye'nin hem Suriye'de hem de Irak'ta son dönemde yapmak istediği aslında ulus devlet doktrinini bu ülkelerde geliştirmek. Çünkü buralarda bir ulus devlet kurulamazsa maalesef bu parçalı yapıları gidecek ve bunun zararını Türkiye çekecek. Çünkü başka başka projeler var. Bu istikrarsızlığın içinde birtakım projeler geliştirilmeye çalışılıyor. Bunlar işte Davut Koridoru gibi, işte güya baktığımızda bugün nedir ahtapotun kollarının kesilmesi, İran'ın direniş ekseninin kesilmesi ama altında daha farklı projeleri görüyoruz. Örneğin Yunanistan'ın Türkiye dengeleme adına Kırkağaç Girit'te üs vermesi Amerika'ya ve şimdi bunu Rum kesimi ile yapmaya çalışması, bakın burada İsrail de işin içinde olarak Kırkağaç üzerinden, Karadeniz hattı üzerinden gelir bu Doğu Akdeniz'e, Girit Adası, Amerika'nın etki sahası bu Rum Kesimi, oradan da bakıyoruz Ortadoğu ve diğer tarafta Süveyş Kanalı. Tamamen bilinçli bir şekilde atılan adımlar. Hangi adımlar bunlar? Amerika'nın bölgede tamamen daha da nüfusunun artması ve bu noktada da elbette ki kendi üsleri bulunan bu ülkeler çerçevesinde beraber hareket etmesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asıl hedef Türkiye mi Dr. Cihan Günyelden CNN TÜRKte dikkat çeken analiz

    DOĞU AKDENİZ ENERJİ REZERVLERİ VE TÜRKİYE-MISIR İŞ BİRLİĞİ İHTİYACI  

    Doğu Akdeniz enerji rezervlerinde bir kenara yazmak gerekiyor. Hiç unutmamak gerekiyor. Burada hem Türkiye'nin hem de Mısır'ın bana sorarsanız çok beraber sıkı adımlar atması gerekiyor. Muhtemelen dışlamak için ellerinden geleni yapacaklar. Orta Doğu haritasının güneyinde Mısır kuzeyinde biz varız. Hangi gelişme oluyorsa Türkiye güvenliği tehdit altına giriyor veya Mısır'ın giriyor. Türkiye'nin ve Mısır'ın Orta Doğu'yu düşünecek olursak kuzeyi ve güneyi önemli. Özellikle Orta Doğu'daki her gelişme bizim güvenliğimizi, geleceğimizi ilgilendiren maalesef sorunları da içeriyor. Örneğin Suriye, Lübnan, Irak... Yani baktığınızda buradaki bu istikrarsızlık alanında burada terör örgütünün palazlanması sağlandı ve bugün burada devlet altı aktörler yaratılmaya çalışılıyor. Belki ilerde devletleşme sürecine götürülme anlamında nedir, seçim. Şimdi seçim eğer olacaksa yerel seçim bile olsa bakın bir örgütlenme biçimi. Kamu teşkilatlarının ufak ufak başlanması. Nedir bu? Bir devlet oluşumuna başlangıç seviyesidir ve bunları iyi görmek gerekiyor, iyi okumak gerekiyor. Ben Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hükümetimizin ve devletimizin bu konuda gerekli adımları attığını ve gerekli okumaları da yaptığını düşünüyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow