hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunanistan'ın gündemindeki okul: 'Anlaşma tamam'

    Yunanistanın gündemindeki okul: Anlaşma tamam
    expand
    KAYNAKHürriyet

    Yunanistan’da yayınlanan Kathimerini gazetesi, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçirilmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı ile Fener Rum Patrikhanesi arasındaki görüşmelerin içeriği hakkında iddialarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazete, 1971 yılından beri kapalı olan Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için taraflar arasında “YÖK’e bağlı ve bir vakfa ait özel üniversite olması” formülünde mutabık kalındığını yazdı. Tekrar faaliyete geçmesi halinde, Ruhban Okulu’nda ilahiyat, felsefe ve güzel sanatlar bölümleri bulunacak. Kathimerini, taraflar arasında henüz netlik kazanmamış detayları şöyle sıraladı:

    * Ruhban Okulu’na giriş sınavları nasıl olacak? Adaylar, özel sınavlara mı yoksa Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınavlarına mı girecek?

    * Öğrenciler, eskiden olduğu gibi Türkçe ve Yunanca dillerinde mi eğitim görecekler? Yoksa ana eğitim dili İngilizce mi olacak?

    * Heybeliada Ruhban Okulu, aynı zamanda manastır. Dolayısıyla kız öğrencilerin burada eğitim alabilmeleri mümkün değil. Bu durumda İstanbul’da başka binaların da bulunması gerekecek.

    * Okul yönetimi nasıl belirlenecek? Terkos Metropoliti Apostolos Daniilidis’in başkanlığında, Patrihane’den 5 kişilik bir heyet söz konusu detayları görüşmek üzere önümüzdeki hafta Ankara’ya gidecek.

    Kathimerini haberinde, Türkiye’nin bu konuda olumlu bir tavır sergilediğini vurgularken “Türkiye, Ruhban Okulu’na karşılık olarak Batı Trakya’daki azınlığı ilgilendiren konularda taleplerde bulunabilir” iddiasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hürriyet / Yorgo Kırbaki 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow