hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yüksek Mahkeme'nin yeni başkanı Tuğcu

    Yüksek Mahkemenin yeni başkanı Tuğcu
    expand

    Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı Tülay Tuğcu oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, heyetin bugün yaptığı başkanlık seçiminde Tülay Tuğcu'nun altı oy alarak Anayasa Mahkemesi başkanlığına seçildiğini duyurdu.

    Tuğcu, Anayasa Mahkemesi'nin ilk kadın başkanı oldu.
     
    Yeni başkan, Haşim Kılıç'ın seçim sonuçlarına ilişkin bilgi vermesinin ardından açıklama yaptı.
     
    Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na görevlendirilmesinin rutin bir süreç olduğunu belirten Tuğcu, ''Anayasa Mahkemesi, benim seçimimle çağdaş, hukukun genel ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine, Atatürk ilke ve devrimlerine, anayasanın getirdiği demokratik, laik hukuk devletine bağlı olarak, usul ve esasında değişiklik olmaksızın çalışmalarına devam edecektir" dedi.
     
    Tuğcu, başkanlık yarışından çekilen olup olmadığı sorusunu, ''beş tane aday vardı. Çekilme olağandır'' diye yanıtladı.
     
    Anayasa Mahkemesi'nin ilk kadın başkanı olduğunun hatırlatılması üzerine ise Tuğcu, ''Anayasa Mahkemesi'ndeki üyelerin anayasaya ne denli bağlı, ne denli eşitlikçi,laik ve demokratik olduklarının göstergesidir. Çünkü erkek arkadaşlarımın oyuyla seçildim'' dedi. 
        
    Tuğcu, Anayasa Mahkemesi'nin bundan sonra gündemindeki konulara bakacağını, çalışmaların da yarın Koray Aydın'ın yargılandığı Yüce Divan duruşmalarıyla devam edeceğini söyledi. 
     
    Başkanlık seçimi üç hafta sürdü
     
    Mustafa Bumin'in 24 haziranda yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan başkanlık için seçim yaklaşık üç hafta sürdü. Yapılan her oylamada bugüne kadar adaylardan hiçbiri yeter oy sayısına ulaşamadı.
     
    Başkanlık için ise Fulya Kantarcıoğlu, Tülay Tuğcu, Haşim Kılıç, Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten yarıştı.
     
    Başkanlık için sonuç alınamayan son oylama ise geçtiğimiz cuma günü yapılmıştı.
     
    Tuğcu kimdir?
     
    H. Tülay Tuğcu, 1942 yılında Ankara'da doğdu. Tuğcu, ilk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde tamamladı. Ankara Hukuk Fakültesi'nden 1965 yılında mezun olan Tuğcu, bir süre serbest avukatlık yaptı.
     
    Sınavları kazanmasının ardından 1969'da Danıştay Yardımcısı olarak göreve başlayan Tuğcu, 1974 yılında Amme İdaresi Enstitüsü'nü bitirdi.
     
    1982 yılında Danıştay Birinci Dairesi Kıdemli Tetkik Hakimliği'ne getirilen Tuğcu, 1992 yılına kadar bu görevi yürüttü. 1992 yılında Danıştay üyeliğine seçilerek Altıncı Daire'de göreve başlayan Tuğcu, üç yıl burada çalıştıktan sonra Danıştay Onuncu Dairesi'ne geçerek Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne seçilinceye kadar bu Daire'de görev yaptı.

    Tuğcu, Danıştay Genel Kurulu'nca belirlenen üç aday arasından dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 22.12.1999 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne seçildi.

    'Suçluların İadesi' ve 'İdarenin Takdir Hakkının Yüksek Yöneticilerde Kullanılması' konulu tezleri ve ''Verimlilik'' konulu çevirisi bulunan Tuğcu, evli ve iki çocuk annesi.

    Tuğcu'nun kararları
     
    Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı Tülay Tuğcu, Atatürkçü, çağdaş, demokrat ve laik kimliğiyle öne çıkıyor.
     
    Tuğcu, 'Fazilet Partisi'nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu' gerekçesiyle kapatılması kararında karşı oy kullanan üyeler arasındaydı. Tuğcu, karşı oy yazısında Fazilet Partisi'ni 'Refah Partisi'nin devamı' olarak nitelemişti.
     
    Anayasa Mahkemesi'nin idam cezasını kaldıran ve anadilde yayına olanak sağlayan AB'ye uyum yasalarının iptali istemlerine onay veren isimlerden biri de yine oydu.
     
    Tuğcu'ya göre anadilde yayın hakkı, milli bütünlüğü, ortak yaşama isteğini önemli ölçüde zedeler, hatta ortadan kaldıracak sonuçlar doğurur.
     
    Tuğcu'nun aynı yasayla cemaat vakıflarına taşınmaz mal edinme hakkı verilmesine de itirazı vardı.
     
    Tuğcu'nun karşı çıktığı bir diğer Yüksek Mahkeme kararı ise off-shorezedelerin mevduat güvencesine alınmalarıydı.
     
    Anayasa Mahkemesi başkanları dört yıllığına seçilmesine karşın Tuğcu, yaş haddinden emekliye ayrılacağından iki yıl görev yapacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow