YSK kimlik no krizini çözdü ancak...
Yüksek Seçim Kurulu, TC kimlik numarası taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneği getirilmesi halinde de oy kullanılabileceğine karar verdi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yerel seçimlerde, TC kimlik numarası taşıyan mühürlü ve imzalı "nüfus kayıt örneğinin aslını" getiren vatandaşların, üzerinde TC kimlik numarası olmayan resmi belgeyle ibraz etmeleri halinde de oy kullanabileceklerine karar verdi.
"TC kimlik numarası taşımayan resmi belgelerle oy kullanılamayacağına" ilişkin YSK kararının eleştirilmesi üzerine toplanan Kurul, toplantı sonrasında yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, 29 Mart'taki yerel seçimlerde TC kimlik numarası taşıyan resmi belgelerle oy kullanılabilmesi konusunun 298 sayılı Kanun'un 87'inci maddesinde yer aldığı ve YSK genelgesinde de bu konuya yer verildiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
"Ancak son günlerde yazılı ve görsel basında yer alan haberler ve yetkili seçim kurulları ile siyasi partilerimizin başvurularından, TC kimlik numarası taşıyan nüfus cüzdanı verilmesi işlemlerinin uzun zaman alması ve nüfus müdürlüklerinde oluşan yığılmalar nedeniyle yaklaşan seçim tarihine kadar yeni nüfus cüzdanlarını alamayacakları ve Anayasa'nın 67'inci maddesinde öngörülen oy kullanma haklarını kullanamayacakları anlaşılmıştır.
Belirtilen nedenle, 29 Mart'ta yapılacak seçimlerde uygulanmak üzere konuyu yeniden değerlendiren YSK, yine nüfus idarelerinden alınacak, seçmen vatandaşın TC kimlik numarasını da taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin aslını sandık kurulu başkanlarına TC kimlik numarası olmayan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilmiş resimli ve soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı ve sürücü belgesi gibi belgelerle birlikte ibraz etmesi halinde oylarını kullanabilmelerini öngörmüştür."
Muammer Aydın: "Nüfus kayıt örneğini getirdik"
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, "TC kimlik numarasını herhangi bir belgeyle ispat etmesi açısından 'nüfus kayıt örneğini' getirdiklerini" belirterek, "bu belgenin 3-4 saniyede verilebileceğinin söylendiğini" kaydetti.
Aydın, YSK'dan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"TC kimlik numarası taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneği getirilmesi halinde de oy kullanılabilmesi nasıl bir kolaylık sağlayacak?" sorusu üzerine, "siyasiler ve Nüfus Genel Müdürlüğünün, nüfus kayıt örneğine ilişkin belgenin çok kolay verilebildiğini ve sorunu çözeceğini söylediklerini" belirtti.
"TC kimlik numarası bulunması zorunluluğu kararlarından vazgeçmediklerini" vurgulayan Aydın, "TC kimlik numarasını herhangi bir belgeyle ispat etmesi açısından 'nüfus kayıt örneğini' getirdik" dedi.
Bir başka soru üzerine Aydın, yeşil kart veya sağlık karnesiyle oy kullanılamayacağını bildirdi.
Hangi belgelerle oy kullanılacağına ilişkin yasa hükmü bulunduğunu hatırlatan Aydın, belediyelerden ve muhtarlıklardan verilen kimlik belgelerini, belge olarak kabul etmeyeceklerini kaydetti.
"Nüfus kayıt örneklerinin geçmiş dönemde alınması halinde geçerli olup olmayacağının" sorulmasına karşılık da Aydın, "Çok eskiyse olmaz, ancak üzerinde TC kimlik numarası varsa olur. Bizim için asıl olan TC kimlik numarasını o belge ile kanıtlaması. Fotoğraflı diğer kimlik belgesini yanında mutlaka bulundurmalı" diye konuştu.
Konuyla ilgili nüfus idaresi ile görüştüklerini belirten Aydın, nüfus kayıt örneği verilmesi işleminin, nüfus cüzdanı değiştirme işleminden daha kolay olduğunun söylendiğini belirtti.
Aydın, "Bu belgenin 3-4 saniyede verilebileceğini söylediler. Nüfus cüzdanlarının değişmesi için kişinin bizzat kendisinin gelmesi gerekiyor. Nüfus kayıt örneğini bir aile reisi alır. 5 kişinin, 10 kişinin ailesi ile ilgili kayıtları alabilir. O yönden bir sıkıntı olmayacağını söylediler" dedi.
AK Parti, CHP, MHP ve DTP temsilcileri bugün YSK Başkanı Muammer Aydın ile yaptıkları görüşmelerde, çıkarılma süresi daha kısa olduğu için nüfus kayıt örneğinin de geçerli olmasını önermişlerdi.
Gül devreye girmişti
YSK Başkanı Muammer Aydın, kurul toplantısından önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmüştü.
Muammer Aydın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisini davet ederek Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası hakkında bilgi aldığını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası'nın nereden kaynaklandığını, nasıl olduğunu yasal gerekçeleriyle anlattım" dedi.
Aydın, Cumhurbaşkanı Gül ile yaptığı görüşmenin ardından YSK'ya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Muammer Aydın, görüşmenin içeriğine ilişkin soru üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanımız beni davet etti. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile ilgili bilgi aldı. 'TC Kimlik Numarası'nın yasal dayanağı nedir' diye sordu. Onları anlattım. 'Yüksek Seçim Kurulu'nun kararlarına saygılıyım. O yönde en ufak bir şeyimiz olmaz. Benim kuşkum Türkiye'nin yurt dışında seçim yönünden sicili çok temiz. Bu yönden bir sakınca doğmasın, benim derdim, sıkıntım budur' dedi. Bu konuda konuştuk, konuştuğumuz konular bunlar" karşılığını verdi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün, herhangi bir talebi olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken de Aydın, "Yok kesinlikle. Sadece Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası'nın nereden kaynaklandığını, nasıl olduğunu ben yasal gerekçeleriyle anlattım. Başka bir şey yok" dedi.
"Yasal gerekçeleri anlattığınızı söylediğinize göre YSK'nın bu akşamki toplantısında aynı kararda ısrarcı mı olunacak?" sorusuna karşılık olarak da Aydın, "Siz kendi yorumunuzu yaptınız, bize bir şey kalmadı" dedi.
Aydın, "Yasal dayanaktan ziyade konuyla ilgili kararın sadece YSK tarafından alınmış olduğu gibi bir algılama var. Burada sorumlu YSK mı?" sorusu üzerine de "YSK kendi başına buyruk bir kurum değil. 298 sayılı yasanın 87. maddesini açın okuyun. Orada açıkça, net olarak yazılı" yanıtını verdi.
"Yasal dayanak karşısında Cumhurbaşkanı Gül ikna oldu mu?" sorusunu yanıtlarken de Aydın, "Mutlaka... Yasal dayanak belli zaten. Herkes bunu okuyunca ikna olacaktır" dedi.
TARTIŞMALAR...
Partiler YSK'nın kapısını çaldı
AKP, CHP ve MHP yetkilileri konuyla ilgili olarak bugün YSK Başkanı'nın kapısını çaldı. 1 saat süren görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çetinkaya, "YSK'ya görüşlerimizi ilettik" dedi.
Çetinkaya, tüm parti temsilcilerinin "müşterek bir sıkıntı" olarak tespit ettikleri bu konu ile ilgili yaşanan olumsuzlukların giderilmesi yönündeki görüşlerini YSK Başkanı Aydın'a ilettiklerini kaydetti.
T.C Kimlik Numarası zorunluluğunun 298 sayılı Kanunun 87. maddesinde yer aldığını anımsatan Çetinkaya, YSK tarafından seçmenlere gönderilen seçmen bilgi kağıdında numaranın yazılı olduğunu, bununla birlikte nüfus cüzdanı ibraz edilerek vatandaşın oy kullanmasına izin verilebileceğini ifade etti.
Çetinkaya, "Anayasa'da belirtilen, vatandaşın oy kullanma hakkı,böylelikle rahatlıkla yerine getirilecektir. Bu haktan kendisini mahrum etmeyelim" dedi.
Bu akşam YSK'dan çıkacak kararı beklediklerini belirten Çetinkaya, "Doğru bir yol bulunabilir diye düşünüyoruz. Temenni ederiz ki akşam çıkacak karar vatandaşımızın sıkıntısını bertaraf etmiş, anayasal hakkını sıkıntıya düşürmeyecek br karar olur" diye konuştu.
"Bir yıl önce yasa çıkarılırken bunu düşünmediniz mi?" sorusuna Çetinkaya, "Bu a, b, c partisinin sorumluluğunda değil. Bu kanunu çıkardığınızda vatandaşa 'kanunu çıkarttık' diyorsunuz. Vatandaş gidip de yeni nüfus cüzdanı çıkarmamışsa şu anda onun tartışmasını yapmak kimseye bir şey kazandırmaz" yanıtını verdi.
Toptan'dan YSK kararına yorum
TBMM Başkanı Köksal Toptan, YSK kararı için, "Yasal zorunlulukları gerekçe gösteren YSK'nın bu kararına saygı gösteriyorum. Ama ayrıntılı bir çalışma yapmak suretiyle bu vatandaşlarımızın da oy kullanmasının önündeki engellerin kaldırılabilmesi çok büyük bir önem taşımaktadır" dedi.
"YSK'nın temel görevi, seçimlerin hiçbir şüpheye yer vermeyecek, hiçbir tereddüte meydan vermeyecek sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır" diyen Toptan, "Sayısının 3.5 milyon olduğu ifade edilen seçmenin 'vatandaşlık kimlik numarası almadı' diye oy kullanmaması ihtimali söz konusudur. Yapılan açıklamalardan nüfus idarelerinin kalan süre içerisinde bu 3,5 milyon insanın bu eksikliğini gidermesinin çok mümkün olmadığını göstermektedir. O nedenle elbette 'Bir yasal zorunluluk vardır' şeklindeki açıklamaya saygı duyuyorum. Ama bunca deneyimle milyonlarca insanımızın oy kullanmasını sağlamış olan YSK'nın, yeni bir durum değerlendirmesi yaparak, ama önlemleri de beraberinde getirerek bu 3.5 milyon vatandaşımızın oy kullanmasının önündeki engeli aşmasını ben de diliyorum" diye konuştu.
Seçmen sayısına bakıldığında neredeyse toplam seçmenin 10'da birine yakın bir grubun oy kullanamaması tehlikesinin söz konusu olduğuna işaret eden Toptan, "Bu da toplam milli iradenin tam anlamıyla sandığa yansımaması gibi bir sonuç doğurabilir" ifadesini kullandı.
İHD'DEN İTİRAZ DİLEKÇESİ
İnsan Hakları Derneği (İHD), T.C kimlik numaralı resmi belgesi olmayanların yerel seçimlerde oy kullanamayacağı yönündeki kararın değiştirilmesi için Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na (YSK) itiraz dilekçesi verdi.
Genel Başkan Öztürk Türkdoğan imzalı ve 17 Mart 2009 tarihli dilekçede, YSK'nın 10 Mart 2009 tarihli ve 428 sayılı kararı hatırlatılarak, "Karara göre adeta T.C kimlik numarası seçmen yerine geçirilmiştir" denildi.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 87. maddesine göre, YSK'nın söz konusu kararı seçimlerin başlangıcında alması gerektiği, kararın seçime 2 hafta kala alınmasının hukuka aykırı olduğu savunularak, nüfus müdürlüklerinde yaşanan izdihama dikkat çekildi.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 46. maddesindeki tanıma göre T.C kimlik numarasının "araç" konumunda olduğu kaydedilen dilekçede, YSK'nın söz konusu kararı kaldırması ve yeniden bir karar alması istendi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kartalkaya'daki Otel Yangını: İzmirli Aileyi Yoğun Duman ve Panik Ayırdı
İstanbul ‘105 saatle’ o listenin zirvesinde! 2024 yılı puan tablosu belli oldu…
Biri doktor, diğeri mühendis! Yüreğimiz yandı: Yardım için tekrar otele girmişler
Kartalkaya'da tepki çeken görüntüler! Pistler yeniden açıldı
GRAND KARTAL OTEL YIKILACAK MI? Bolu Kartalkaya yanan otel ön hasar tespit raporu!