YÖK'ten öğretmenlik için flaş karar
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Anadolu Ajansı Editör Masası toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Saraç, öğretmenlik programları için alınan radikal kararları açıkladı. Buna öğretmen olmak isteyen öğrenciler artık sıralamalarda 240 binden daha iyi bir sıralamada olmak zorundalar. Ayrıca, daha önce YGS ile yerleşilen bazı öğretmenlikler için bundan sonra LYS'ye de girmek zorunlu. Peki bu gelişmeyle, öğretmen olmak isteyen adayları neler bekliyor?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Saraç, "FETÖ'nün darbe girişiminin ardından çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında, üniversitelerden FETÖ ve diğer terör örgütleri ile irtibatlı akademisyenlerin ihraç edildiğinin" anımsatılması ve "Bu kapsamda son verilerin" sorulması üzerine, şunları söyledi:
YÖK'ten öğretmenlik için flaş karar
"İhraç edilen toplam personel bugün itibarıyla 3 bin 850 akademik, 947 idari personel. Toplamda 4 bin 797 kişi üniversitelerden ihraç edildi. Bunların bir kısmının itirazı söz konusu oldu ve 16 kişi kadar yeniden ihraç edilenlerden geri dönüşü sağlandı.
Açığa alınan toplam personel ise 3 bin 25 akademik ve idari personel, FETÖ bağlamında açığa alındı. Bunların bin 79'u göreve iade edildi, bin 946'sı yani 2 bin küsuru halen açıkta bulunuyor. Bunlarla ilgili incelemeler, değerlendirmeler de sürüyor."
"YÖK'ün geçen sene üniversitede hukuk, tıp, mimarlık fakülteleri gibi alanlara girişte başarı sırası sınırlaması getirildiğinin" anımsatılması, "Bu sene de bazı fakültelere girişte aynı sınırlamanın getirilip getirilmeyeceğinin" sorulması üzerine Saraç, daha önce bir hukuk fakültesinde, bin 200'üncü sıradaki kişi ile 367 bininci sıradaki kişinin aynı sınıfta bulunduğunu, aynı hocadan, aynı müfredatla ders aldığını aktardı.
Süreç kadar girdinin de önemli olduğuna işaret eden Saraç, sınıfların, eğitim öğretimin sıhhatli bir şekilde sürdürülmesi için tıp ve hukuk için böyle bir karar aldıklarını, bu fakülteleri daha sonra da mühendislik ve mimarlık fakültelerinin takip ettiğini bildirdi.
Bu kararların pek çok sivil toplum kuruluşu, akademisyen ve siyasetçiden destek aldığını vurgulayan Saraç, kararların, yükseköğretimin ayrışma değil bir mutabakat noktası olabileceği umudunu da yeşerttiğini söyledi.
Eğitim fakültesinde başarı sıralaması
Eğitim fakülteleriyle ilgili de böyle bir karar alınacağının düşünüldüğünü geçen yıl açıkladığını anlatan Saraç, şunları kaydetti:
"Eğitim fakülteleriyle ilgili iki önemli karar aldık aslında. Bir başarı sıralaması ama bir başka karar daha aldık. O da şu, eğitim fakültelerine baktığımızda öğretmen yetiştiren bu programlar bir birinci aşamadaki bir de ikinci aşamadaki sınavla öğrenci alıyor. Beden eğitimi, spor öğretmenliği, kimya öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği gibi bütün Avrupa'da öğretimin en iyi olduğu üniversitelerde el üstünde tutulan bir program, özel eğitim öğretmenliği gibi programlar birinci aşamayla öğrenci alıyorlar. Biz önce birinci aşama ile öğrenci alan öğretmenlik programlarını artık ikinci aşamaya nakletme kararı aldık. Bu çok önemli, radikal bir karar. YGS puanları ile öğrenci alan bu programları LYS puanlarına naklederken YGS'deki test içeriklerini dikkate alacağız. Matematik ağırlıklıysa ikinci aşmada matematik ağırlıklıya çevirdik.
Bütün bu LYS'den, ikinci aşamadan öğrenci kabul edecek programlar için de bir başarı sıralaması şartı getirdik. Bu başarı sıralaması şartı da 240 bin. 240 binden aşağısının artık bu programlara girmesi söz konusu olmayacak. "
"LYS'ye nakletmeniz kafi gelmiyor mu" diye sorulabileceğini dile getiren Saraç, Türkçe öğretmenliğinin 506 bininci, sınıf öğretmenliğinin 607 bininci, rehberlik ve psikolojik danışmanlığın ise 627 bininci sıradan öğrenci aldığını, bunun için 240 bin gibi bir sayıyı belirlediklerini bildirdi.
'Açık uçlu soruya yavaş yavaş geçilecek'
Üniversiteye girişteki ikinci aşama olan LYS'de öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak şekilde az sayıda soru sorulacağını belirten Saraç, "Öğrencilerimizi hiçbir şekilde tedirginliğe sevk etmememiz lazım. Açık uçlu soruya yavaş yavaş geçilecek. Bu bağlamda öğrencilerimizin açık uçlu sorularla tanışmasını istiyoruz." diye konuştu.
'İlahiyat fakültelerinde ikinci aşamadan öğrenci alınacak'
YÖK Başkanı Saraç, şöyle konuştu:
"Yıllardan beri ilahiyat fakülteleri ile alakalı 'Niye ikinci aşamadan girilmiyor. Bu, niteliği yükseltici bir husustur halbuki' diyerek bize başvurular, raporlar sunuluyordu. Yükseköğretim Kurulu olarak ilahiyat fakültelerinde artık bu yıldan itibaren ikinci aşamadan öğrenci alınacağını burada açıklamak isterim."
Adayları nasıl etkileyecek?
Eğitim ve Eğitim Editörü Ece Karaboncuk eğitim fakültelerine girişteki bu önemli değişikliği Cnnturk.com.tr'ye şu sözlerle değerlendirdi:
"YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın açıklamalarını hep birlikte dinledik. Özellikle eğitim fakülteleri ve öğretmen yetiştiren bölümlere ilişkin bir baraj fikri bir süredir zaten gündemimizdeydi. Saraç bugün bu konuşmaları netleştirmiş oldu. Artık öğretmen olmak isteyen öğrencilerimiz sıralamalarda 240 binden daha iyi bir sıralamada olmak zorundalar. Geçen yıllarda önce tıp, hukuk ardından mimarlık ve mühendislik programlarıyla başlayan bu kalite arayışının öğretmen eğitimine de olumlu katkı sağlayacağı kanısındayım açıkçası… Malum geçen haftalarda açıklanan PİSA değerlendirme raporundaki gerçeklere bakarken hepimiz pek çok kez öğretmenlerin niteliği de sorguladık. Anlaşılan o ki YÖK de bu anlamda hızla kararlar alınması gerektiğini düşünmüş. Ancak Saraç'ın yaptığı konuşmada gündemimize gelen tek detay bu değil…
Anlaşılan bu açıklamadan sonra adaylar, eskiden YGS ile yerleşilen bazı öğretmenlikler için bundan sonra LYS'ye de girmek zorundalar. Özellikle bu yıl sınava girecek ve yol haritasını çoktan belirlemiş öğrencilerimizi bu alınan kararın yakından ilgilendireceğini düşünüyorum. Bu değişikliği yaparken puan türleri için YGS'den referans aldıklarını söyleyen ve "YGS'deki test içeriklerini dikkate aldık. Matematik ağırlıklıysa ikinci aşmada matematik ağırlıklıya çevirdik." diyen Başkanın da bu anlamda kaygı doğacağını öngördüğüne eminim. Bazı adaylar açısından durum tedirgin edici olabilir. Şöyle ki; Bu karardan önce Bilgisayar Öğretmenliği YGS 1, Okul Öncesi Öğretmenliği YGS 5 ile, Kimya Öğretmenliği YGS 2 ile, Özel Eğitim Öğretmenliği YGS 4 ile öğrenci almaktaydı. Şimdi bu bölümler LYS ile öğrenci seçecek, test içeriklerine göre puan türleri belirlenecek ve adaylar buna göre LYS'den ilgili testlerden sınava girecek. Bu bazı adayların kararını şu an değiştirmesine neden olacaktır düşüncesindeyim. Zira sınavlara hazırlık biraz da adaylar için motivasyon işi. Ancak kaba bir hesapla sınavlara en az 6 ay var ve planlı bir çalışmayla adaylar istedikleri performansı sergileyebilirler bence. Bu anlamda rehber öğretmenlerimize de büyük görevler düşüyor.
Sınavı YGS'den LYS'ye taşınan öğretmenliklerin yaklaşık kontenjanlarına bakarsak; Bilgisayar Öğretmenliği 3100, Kimya Öğretmenliği 250, Okul Öncesi Öğretmenliği 6100, Özel Eğitim Öğretmenliği 2300 öğrenci alacakmış toplamda. Böyle bakınca sayı çok değil gibi gözükmekle beraber unutulmamalı ki bu kontenjanlar transfer olacakları puan türünün de dengelerini değiştirecektir. Genel sıralamalarda birtakım oynamalar olmasını bekliyoruz açıkçası. Bu anlamda yapalıcak detaylı tüm yorum ve değerlendirmelerde YÖK Atlas'ın kullanılması akıllıca olacaktır bence. YÖK Atlas yetkililerinden aldığım bilgiye göre de bu açıklama doğrultusunda puan türlerine ilişkin güncelleme iki hafta içinde yapılacak."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA | Abdulkadir Selvi yazdı: Yeni bir 'kara harekatı' yolda mı?
Yapay zeka destekli MR cihazı! İki kat daha fazla hastaya hizmet verecek
SON DAKİKA HABERİ... Bölge bölge yeni uyarı: Sıcaklıklar 9 derece düşecek!
İstanbul'da öldürülen küçük Şirin Elmas Hanilci gözyaşlarıyla defnedildi
SON DAKİKA! Fenerbahçe tribün liderlerinden Cem Gölbaşı gözaltına alındı