hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | Instagram neden kapalı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    En büyük sosyal medya platformlarından Instagram, Türkiye’de erişime kapatıldı. Kapatılmanın nedeni “Atatürk’e hakaret, kumara ve uyuşturucuya yönlendirme, çocuğa yönelik cinsel istismar” gibi benzeri katalog suçlar olduğu belirtildi. Ulaştırma Bakanı Yardımcısı Fatih Sayan'dan erişim engeline dair de açıklama geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Instagram'ın bir süredir Filistin ve İsmail Haniye'ye ilişkin paylaşımları sansürlediği görülüyordu. Bu beraberinde ifade özgürlüğüne sansür yorumlarını getirdi.

    BTK'nın instagram'a erişim engeli tüm bu sürecin ardından geldi. Instagram, 'Haniye sansürü nedeniyle mi engellendi?' sorularını akılara getirdi. Ama engelin nedenin bu değil, 'katalog suçlar' olduğu belirtiliyor Katalog suçlar, erişim engelini düzenleyen 5651 sayılı kanunun ilgili maddesinde yer alıyor.

    O suçlara göre milli güvenliği tehdit eden, Atatürk’e hakaret, çocuklara yönelik cinsel istismarla uyuşturucuya yönlendiren içerikler erişim engeline dayanak teşkil ediyor Yasa, katalog suçları içeren paylaşımlarla ilgili platforma erişim engeli için BTK'ya yetki veriliyor. Yasa gereği BTK katalog suçlar kapsamına giren paylaşımlarla ilgili instagram içeriğin kaldırılması konusunda uyarılıyor. Uyarılar sonrası içerik kaldırılmazsa resen erişim engeli kararı alınabiliyor. Instagram ile ilgili benzer sürecin işlediği uyarıların sonrası suç içeren içerikler kaldırılmadığı için erişim engeli kararının geldiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karara ilişkin Ulaştırma Altyapı Bakanı Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'dan sosyal medya hesabı Twitter’dan açıklama geldi.

    Sosyal medya platformlarının batılı ülkelerde katalog suçlar konusunda hızlı tedbir aldığına dikkat çeken Sayan, "Aynı adil duruşu talep ediyoruz. Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler. ‘Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam' diyorlar. Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow