Van Gölü'nde Urartu dönemine ait kalıntılar bulundu
Van'ın Erciş ilçesinde Van Gölü'nün çekilmesiyle birlikte 2 bin 750 yıl önce kullanılmış Urartu dönemine ait liman kalıntıları ortaya çıktı.
Haberin Devamı
1/12

Van Gölü'nün su seviyesinin hissedilir şekilde düşmesi, son yıllarda Erciş ilçesinde bazı tarihi ve doğal kalıntıların da gün yüzüne çıkmasına sebep oldu.
2/12

Gölün çekilmesiyle birlikte Erciş Kalesi ve mikrobiyalitlerin gün yüzüne çıktığı Erciş'te, ilçenin 10 kilometre doğusunda bulunan ve Deliçay sularının Van Gölü'ne döküldüğü alanda bazı kalıntılar gün yüzüne çıktı. Urartular döneminde liman olarak kullanılan alanda ortaya çıkan kalıntının yaklaşık 2 bin 750 yıl önce kullanılan limana ait olduğu belirtiliyor.
Haberin Devamı
3/12

M.Ö. 1000'li yıllarda kurulan ve Asurlular tarafından tarih sahnesinden silinen Urartular, başkentleri Tuşba (Van) olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi'nin tamamında imar faaliyetlerinde bulunmuşlar.
4/12

Van Gölü'nde deniz taşımacılığına da önem veren Urartular çeşitli limanlar yapmışlar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
5/12

Bu limanlardan bir tanesi de Deliçay Limanı olarak biliniyor.
6/12

Bölgede fotoğraf çekerken kalıntılara rastladığını ve alanın araştırılmasını isteyen fotoğraf sanatçısı Ferzende Coşar (60), "Uzun yıllardır bu bölgede fotoğrafçılık yapıyorum.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
7/12

Deli Çay Kalesi'nde fotoğraf çekerken büyük taşlarla örülmüş bir limana denk geldim. Buralar Urartuların yaşam alanları.
8/12

Kalenin üzerinden giden duvarlar, Van Gölü'nün birleştiği sahil bandında liman ile birleşiyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
9/12

Van Gölü'nün çekilmesiyle ortaya liman ve tarihi kalıntılar çıkmaya başladı.
10/12

Burayla ilgili çok yönlü bir araştırmanın yapılması daha yerinde olur" dedi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı