hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzman isimler anlattı: Terör örgütlerinden din manipülasyonu!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Adnan Oktar ve FETÖ soruşturmaları son dönemde kamuoyunu meşgul eden önemli konulardan oldu. Din üzerinden manipülasyona nasıl engel olunabilir? Konuyu CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ ve Gazeteci Gürbüz Evren değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Terör örgütlerinin ortak noktası din ve para üzerinden manipülasyon oluyor. Bazen dini duyguları sömürüyor, bazen ise kazanç vadediyorlar.

    Bu örgütlerin arasındaki ‘manipülasyon taktiği’ ise benzer şekillerde yapılıyor. Son dönemlere damga vuran örgütlerden birisi de Adnan Oktar Suç Örgütü oldu.

    YÖNTEMLERİ NE?

    CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ şu ifadeleri kullandı;

    Bir terör örgütü yapılanması oluşturabilmeleri için ne gerekiyor? Aslında 3 temel şey lazım; para, insan kaynakları ve motivasyon. Mesela FETÖ ne yapmış? Yurt dışından yabancı istihbarattan destek almış, onların organizasyonundan hareket etmiş. Fakat ne ihtiyacı var ? İnsan kaynağına ve paraya… Bunu din kisvesiyle yapmışlar.

    Fakir aileye gidiyorlar ve ‘Biz sizin çocuğunuzu okutmak istiyoruz’ diyorlar. Fakir aile bakıyor, bunlar dindar insanlar, çocuğuma bir zarar vermezler diye düşünüyor ve çocuklarını teslim ediyor. Zengin ailelere ise ‘Fakir çocukları okutacağız. Onları ülkeye hayırlı bir insan haline getireceğiz’ diyorlar. Onlarda para veriyor. Burada ana argüman olarak dini kullanıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O suçu, o karanlık dünyayı örtmek için din bir kılıf olarak kullanılmış, onlarda FETÖ’nün tam tersine zengin ailelerinin çocukları hedef almış. Onları ele geçirmiş, onları sistematik bir şekilde kullanmış, bağımlı hale getirmiş.

    Gazeteci Gürbüz Evren ise konuyu şu şekilde değerlendirdi;

    Tarikat ve cemaatler pazarlık aracı olarak ellerindeki insanları kullanarak politikacılardan istediklerini almaya çalışıyorlar. 

    Kadın-erkek eşitliği olmadığı gibi bir takım eleştirileri kullanarak, çok güzel kadınlar ve çok yakışıklı gençler, bunları ön plana çıkararak farklı bir Müslümanlık imajıyla veriyormuş gibi görünerek onlarda oradan kitleleri devşirmeye çalıştılar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow