"Üslup ve yaklaşım değişiyor"
Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdulkadir Selvi, Meclis açılışı hakkında bir yazı kaleme aldı. Abdulkadir Selvi'nin "Üslup ve yaklaşım değişiyor" başlıklı yazısından bir bölüm;
Meclis'in açılışında ilginç görüntüler ve çok önemli mesajlar vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan salona girince CHP’liler ayağa kalkmadı. HDP sıraları ise boştu. AK Partililer ve MHP’liler Cumhurbaşkanı’nı ayakta karşıladı.
Meclis Başkanı İsmail Kahraman konuşurken, CHP milletvekilleri dikkatli bir şekilde dinliyordu. Meclis Başkanı’na hayran olduklarından değil, ‘Atatürk’ deyip demeyeceğini tespit etmeye çalışıyorlardı. İsmail Kahraman konuşmasının sonunda ‘Atatürk’ deyince en çok CHP milletvekilleri rahatladı. AK Parti milletvekilleri ise İsmail Kahraman’ın yeni dönemde Meclis başkanı olup olmayacağıyla ilgiliydiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iradesinin İsmail Kahraman’ın Meclis başkanlığının devamından yana olduğu söyleniyor. Bir dönem daha, ‘İsmail Abi’ formülü geçerli.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını dinlemek için ülkemizde görev yapan diplomatlar yoğun ilgi gösterince kordiplomatik loca dolmuştu. Erdoğankonuşmasında en geniş yeri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuna ayırdı.
Üslup farkı
Barzani’ye yönelik uyarılarını sürdürdü ancak, ilk kez farklı bir mesaj verdi. “Kuzey Irak Yönetimi yaptığı yanlıştan dönme erdemini gösterdiğinde Türkiye, devleti ve milletiyle bu kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecektir” dedi. Erdoğan sürecin başından itibaren ilk kez hem sopayı gösterdi hem havucu uzattı. Ayrıca üslup da değişti. İlk başlardaki sert üslubun yerini, tatlı sert bir ton aldı. Barzani’ye tepki ile Kürt halkı ayrı tutulmaya özen gösterilmeye başlandı. Erdoğan bunun ilk işaretini cumartesi günü Erzurum’da verdi. “Bu meselenin Kuzey Irak’taki Kürt halkıyla alakası yoktur” dedi. AK Parti’nin önemli bir Kürt seçmeni ve Türkiye’nin ciddi bir Kürt sorunu var. Barzani’nin bağımsızlık referandumuna tepki gösterilirken, Kürt vatandaşlarımızın gönüllerinde yaralar açılmaması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu fark etti. Çünkü bu arada bölgenin nabzını yansıtacak isimlerle görüşmeleri oldu. Bir anekdot aktarmak istiyorum.
- Efendim, üslubunuz çok sert.
- Bağımsızlık referandumu yaptı, nasıl sert olmam...
- Referandum kararı çok anlamsız ama sizin üslubunuz çok sert. Bölge insanını yaralar.
- Onu ayarlarım.
Bağımsızlık referandumunun yapıldığı 25 Eylül öncesinde iktidarda müthiş bir gerginlik vardı. Ancak referanduma uluslararası camiadan destek gelmemesi, bölge ülkelerinden birbiri ardına gelen yaptırımların etkili olmaya başlaması Ankara’yı biraz rahatlatmış görünüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’da gergin değildi.
Meclis’ten ayrılırken gazetecilerle arasında şu diyaloglar yaşandı.
- Resepsiyona gelecek misiniz?
- Geleceğim.
- Sorularımız olacak.
- Çok zor sorular sormayın ama.
Yazının tamamını okumak için tıklayınız.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti