Türkiye'ye damga vuracak projeler! Seyahat süresi kısalıyor
Ulaştırma ve iletişim sektörlerinde hayata geçirilecek projeler damga vurmaya hazırlanıyor. Planlanan projeler, hem hayatı kolaylaştıracak hem de seyahat süresini kısaltacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının mega projelerinden olan ve temeli 18 Mart 2017'de atılan "1915 Çanakkale Köprüsü"nde sona yaklaşıldı. Türkiye'nin önemli projeleri hakkında bilgi veren Marmara Üni. Öğr. Üy. Prof. Cemalettin Şahin şu ifadeleri kullandı:
Otoyollarımız tünellerimiz ve havalimanlarımız bizi dünyaya entegre eden önemli projelerdir. Özellikle son yıllarda yapılan İstanbul-İzmir çevreyolu, Zigana Tüneli bunlar aslında Türkiye’yi bir uçtan bir uca bağlayan projelerdir.
Biz Bolu Dağı Tüneli’ni 16-17 yılda yaptık. O kadar büyük zaman kaybettik ki. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye ulaşım projelerini daha hızla yapar hale geldi.
Zigana Tüneli’nin yüzde 99’u bitti. Zigana çok önemlidir. Bir geçidimiz var bizim 2 bin 100 metre irtifada. İnsanoğlunun asırlardır kullandığı Zigana’yı biz kullanıyoruz. Doğu’dan Batı’ya doğru bütün yerleri geçiyor. İran’dan Türkiye’ye oradan Trabzon’a geliyor. İpekyolu’nun Türkiye’de iki güzergahı vardır bunlardan biri Zigana’dan geçiyor.
Eskiden insanlar Zigana Geçidi’nde 2 bin 100 metrelik geçidi aşarak Trabzon’a denize ulaşmaya çalışıyordu. Biz 1975 yılı olması lazım 1’inci Zigana Tünelinin temelini attık. Biz 10 küsür senede 1.7 km tünel yaptık. Bin 795 metre tünel yaptık. Ama son tünel muhteşem bir şey. Son tünelin bir ucu bin metrede diğer ucu bin 200 metrede. Siz daha önce bin 700 metrede tüneli geçerken bugün bin metreden geçiyorsunuz. Bolu Dağı Geçidi’nin rakımı 900 metredir. Siz burada Zigana Tünelini yaparak 700 metre irtifadan insanların rahat geçişini sağlıyorsunuz. Bu tünel Karadenizi, İran üzerinden Orta Asya’ya bağlayacak bir projedir.
ÇANAKKALE TÜNELİ HAKKINDA
İstanbul’un iki yakası ilk defa 1974’te bir araya gelmiştir. Çanakkale de öyleydi. Şimdi Edirne’den girdiğiniz zaman kendinizi İzmir’de bulacaksınız. Yolun olmadığı yerde ticaret yoktur, ekonomi yoktur, medeniyet yoktur. Bugün Türkiye son 15 yılda yaptığı yollarla Edirne’den Kars’a Antalya’dan Hakkari’ye hızlı bir şekilde ulaşabilir hale geldi.
Yeni Zigana Tüneli açıldığında oraya gidin Trabzon, Erzurum arasında nakliye yapan kamyonculuk yapan insanlara bir sorun. Pandemi sürecini yaşadık. Hatırlayın İngiltere’de kamyoncuların yaptığı grevleri. Tüneller, otoyollar Türkiye’nin nefes almasını sağlayacak projelerdir.
AYVACIK-KÜÇÜKKUYU YOLU TÜNELİ
Bu tüne Kaz Dağlarını açacak. 1998’de ben bu yolu çok kullandım. 98’de Çanakkale İzmir yolu iki şeritli küçük bir yoldu. Yazın orada yerleşimler 100 bini buluyor. Ayvacık üzerinden Kaz Dağları’nı geçen ve oradan İzmir’e bağlanan önemli bir ulaşım tüneli olacak.
RİZE-ARTVİN HAVALİMANI
Bu havaalanı çok çalışacaktır. Sadece Rize’ye hizmet etmeyecektir daha geniş bir çerçevesi olacaktır. Bunu yapan Türk mühendisini işçisini kutlamak lazım. Bolu Dağı Tüneli’ni 17 yılda yapan bir Türkiye denize havalimanları yapıyor. Havalimanları Türkiye’nin çok önemli projeleridir.
Şunu da unutmamak lazım maliyet hesaplarına bakmak lazımdır. Her yere tünel ve havalimanı yapmayı söylemiyoruz. Biz yerleşmeyi şehri nasıl kuruyorsak tüneli de öyle kuruyoruz. Genel iş ahlakımız neyse öyle yapıyoruz. Akılcı rantabıl bir şekilde bu projeleri Türkiye yapmalıdır.
ZONGULDAK KİLİMLİ YOLU
Türkiye coğrafya olarak dağlık bir sahadır. Kuzey’den Güney’e geçmek için Zonguldak Kilimli yolu bunlara örnektir. Orada tüneller bize katkı sağlıyor. Kuzey’den Güney’e ulaşım yaparken tünellere ihtiyacımız var.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Özel kurumda otizmli çocuğa şiddet iddiası
SON DAKİKA: 22 Kentte Eğitime 'Kar' engeli!
Kar Yağışından Kapadokya Da Nasibini Aldı: Peri Masalı! | En Son Haberler...
SON DAKİKA! İstanbul için 'müsilaj' tehlikesi bir kez daha kapıda mı? Uzman isimden açıklama...
TEM'de hasarlı kazalar nedeniyle trafik durdu