hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın öldürülmesi davasında telepler reddedildi

    Tuğgeneral Bahtiyar Aydının öldürülmesi davasında telepler reddedildi
    expand
    KAYNAKAA

    Diyarbakır Lice'de Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın 1993'te öldürülmesiyle ilgili davada, dönemin Diyarbakır Valisi İbrahim Şanin'in tanık olarak dinlenmesi ve Kara Kuvvetleri ile Jandarmadan söz konusu operasyonda kaç helikopter ve görevlinin bulunduğunun sorulması talepleri reddedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada bazı müştekiler ve taraf avukatları hazır bulundu. Müştekiler avukatı Yunus Muratakan, olaya ilişkin yakalama tutanaklarında ve olay yeri inceleme raporlarında imzası bulunan polislerin ve dönemin Diyarbakır Valisi İbrahim Şahin'in tanık olarak dinlenilmesini, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Komutanlığına yazı yazılarak kaç helikopter ve görevlinin o gün operasyona katıldığının tespit edilmesini talep etti.

    O dönemde tutulmuş krokinin doğruluğunun tespiti bakımından olay mahalinde keşif yapılması gerektiğini söyleyen Muratakan, sanık emekli albay Eşref Hatipoğlu'nun tutuklanmasını ve ölen sanık Tünay Yanardağı'nın cesedi üzerinden DNA testi yapılmasını istedi.

    Duruşma savcısı, olayın 1993 yılında meydana gelmesi nedeniyle olay yerinde bulunan polislerin ve dönemin valisinin 25 yıl önceki olayları hatırlamasının mümkün olmayacağı gerekçesiyle tanık olarak dinlenilmeleri talebinin reddedilmesini talep etti.

    Tutuksuz sanık Eşref Hatipoğlu'nun avukatı Mehmet Eren Turan da operasyonun emir ve komutasının şehit edildiği saate kadar Bahtiyar Aydın'da olduğunu savunarak tanık dinleme taleplerinin reddedilmesini istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme heyeti müşteki avukatının taleplerinin reddine, müşteki avukatına gelen belgelere ilişkin beyanlarını sunmak için süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

    İddianame ve davanın geçmişi

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin ölümü nedeniyle dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu ile o dönem üsteğmen olan emekli Jandarma Kurmay Albay Tünay Yanardağ hakkında, "taammüden öldürme", "halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

    Güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e nakledilen davanın, bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Yargıtay tarafından İzmir'de görülmesine karar verilmişti.

    İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında, sanık avukatının talebi üzerine "soruşturma izni alınması" için yargılama durdurulmuştu. Sanığın dosyası Adalet Bakanlığına gönderilmiş, HSYK, "soruşturma iznine gerek olmadan yargılamanın yapılabileceği" yanıtını verince dosya yeniden görülmeye başlanmıştı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow