hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Telefon dinleme yetkisi'nde son nokta

    Telefon dinleme yetkisinde son nokta
    expand

    Emniyet, jandarma ve MİT'e telekomünikasyon verilerini dinleme, takip ve kayda alma yetkisi veren yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasayla, Jandarma Genel Komutanlığı'na istihbarat toplama yetkisi resmen verilmiş oldu.

    AKP'nin verdiği bir önergeyle de telefon dinleme merkezi Başbakanlık’tan alınarak "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı" adı altında telekomünikasyon kurumu bünyesine verildi.
     
    AKP Yalova Milletvekili Şükrü Önder'in telefonların tek merkezden dinlenmesini öngören yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi ve yasalaştı. Düzenlemeyle, bazı suçların önlenmesi amacıyla MİT, polis ve jandarma telefonları dinleyebilecek.
     
    Yasa, 1 haziranda yürürlüğe giren yasalar nedeniyle boşluğa düşen istihbarat amaçlı telefon dinlenmesinin yolunu açıyor. Değişiklik, telefon dinlemenin Başbakanlığa bağlı olarak kurulacak istihbarat merkezinde tek merkezden yapılmasını öngörüyor.
     
    Meclis İçişleri Komisyonu teklifin görüşülmesi sırasında, telefonların dinlemeye alınabileceği alanı,  Ceza Muhakemesi Yasası'nın 250’nci maddesinde yer alan suçlarla sınırlandırmıştı.
     
    Yeni düzenlemeye göre, telefonlar hakim kararıyla dinlenebilecek. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, polis istihbarat daire başkanı, jandarma istihbarat daire başkanı, MİT müsteşarı veya yardımcısının imzasıyla telefonlar dinlenebilecek. Bu dinleme 24 saat içinde hakim kararına dayandırılmadığı taktirde sona erecek.
     
    Yasa,  jandarmanın istihbarat faaliyeti yapmasını da yasayla hüküm altına alıyor. Jandarma daha önce, Polis Vazife ve Selahiyeti Yasası'ndan yorum yoluyla bu yetkiyi Türkiye genelinde kulanıyordu. Ancak düzenleme ile bu yetki "jandarma bölgesiyle" sınırlandırıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow