Tarlasını sürerken "antik fil fosili" buldu
Kahramanmaraş'ta bir çiftçi, tarlasını sürerken, filgillerden "mamut"a ait olduğu tahmin edilen kalıntılar buldu. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Yanardağ "Bulunan parçaların yaklaşık 40 yıl önce aynı bölgeden çıkartılan ve Kent Müzesi'nde sergilenen mamut fosiline benzediğini düşünüyoruz. Uzmanların yapacağı analizler, fosilin neye ait ve kaç yıllık olduğunu ortaya koyacak" dedi.
Türkoğlu ilçesinde yaşayan bir çiftçi, mısır ekmek için sürdüğü tarlada, antik fil fosili olduğu tahmin edilen parçalar buldu.
İlçeye bağlı Beyoğlu Mahallesi'nde yaşayan Nihat Polat, Gavur Gölü'nde kiraladığı tarlayı sürdüğü sırada traktörün pulluğuna sert bir cismin takıldığını fark etti. Polat, traktörü durdurarak incelediği cismin daha önce bölgede bulunan ve Kahramanmaraş Müzesi'nde sergilenen antik fil fosiline benzetince müze yetkililerine haber verdi.
Tarlaya gelen müze görevlileri, yaptıkları ilk incelemede, cismin fosil olabileceğini ifade ettiler. Açıklama yapmayan görevliler, çıkan parçaları incelemek üzere götürdü.
Olay yerinde inceleme yapan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Fetih Yanardağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bulunan parçaların kent müzesinde sergilenen ve "mamut" olarak bilinen "antik fil" fosili ile büyük benzerlik gösterdiğini söyledi.
İl Kültür Turizm Müdürlüğü uzmanlarının fosilin bulunduğu alanda inceleme başlattığını belirten Yanardağ, şöyle konuştu:
"Bulunan parçaların yaklaşık 40 yıl önce aynı bölgeden çıkartılan ve Kent Müzesi'nde sergilenen mamut fosiline benzediğini düşünüyoruz. Uzmanların yapacağı analizler, fosilin neye ait ve kaç yıllık olduğunu ortaya koyacak. Eğer kültür envanterimizde değer ifade ediyorsa çıkarılan parçalar sergilenecek. Bulunan parçalar bize bu alanın çok eski bir yerleşim yeri ve antik çağlara uzanan bir bölge olduğunu gösteriyor."
Aynı yerde 40 yıl önce de fosil bulundu
Çiftçi Nihat Polat da mısır ekmek için tarlasını traktörle sürerken pulluğa takılan kemik parçalarını görünce önemli olduğunu düşünerek yetkililere haber verdiğini ifade etti.
Bu arada Polat'ın bir akrabası tarafından 1975 yılında aynı bölgede bulunan 3 bin 500 yıllık olduğu tespit edilen antik fil iskeleti, özel bir salonda ışık, ses ve görüntü efektleri kullanılarak Kent Müzesi'nde sergileniyor.
"Elephas cinsine ait olabilir"
Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan İnan, çiftçinin bulduğu cisimlerin görsellerine göre buluntuların Filgillerden Elephas cinsine ait olabileceğini belirtti. Elephas yanak diş levhalarının, bulunan parçada olduğu gibi birbirine paralel olduğunu belirten İnan, "Oldukça iri olan dişlerinin genişlikleri de fazla" dedi.
İnan, bu tür parça bulunması halinde mutlaka jandarma veya müze yetkililerine bildirilmesini istedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü