Tarih Vakfı'ndan 'Olağanüstü Akademi Konferansları' dizisi
Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları'nda "Olağanüstü Akademi Konferansları" dizisini başlatan Tarih Vakfı'nın ilk toplantısında Dr. Berivan Gökçenay ve Dr. Ece Öztan ile akademik özgürlükler, Türkiye'de bilim, üniversite ve toplumsal cinsiyet konularını masaya yatıracak.
Tarih Vakfı tarafından düzenlenen Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları, Mutfak ve Kültür serisinin ardından yeni bir oturum serisiyle devam ediyor: "Olağanüstü Akademi Konferansları". Bu serinin ilk oturumuna "Üniversite, İfade Özgürlüğü ve Akademik Özgürlükler: Bir Yok Oluşun Ardından" isimli konuşmasıyla Dr. Berivan Gökçenay ve "Akademinin Ev Hali: Türkiye'de Bilim, Üniversite ve Toplumsal Cinsiyet" başlıklı konuşmasıyla Dr. Ece Öztan konuk olacak.
Tarih Vakfı'ndan akademisyenlerin uzaklaştırıldığı KHK'lara kınama
Dr. Berivan Gökçenay'ın "Üniversite, İfade Özgürlüğü ve Akademik Özgürlükler: Bir Yok Oluşun Ardından" başlıklı söyleşisinde, bir bildiriyi imzalamaları nedeniyle ihraç edilen akademisyenlerin aslında akademik özgürlükleri çerçevesinde hareket ettikleri ve bunun da temel bir insan hakkı olan düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiği hukuki normlar ve AHİM içtihatlarıyla açıklanmaya çalışılacak.
Tarih Vakfı'ndan "Olağanüstü Akademi Konferansları" ile ilgili yapılan duyuru şöyle:
"Akademik özgürlük, düşünce ve ifade hürriyetinin, başta üniversiteler olmak üzere tüm eğitim birimlerinde vücut bulmuş halidir; bilimin ve gerçeği araştırmanın, sorgulamanın, tartışmanın temel kuralıdır. AHİM, akademisyenlerin özgürlüklerinin yalnızca akademik ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmadığını, akademisyenlerin kendi araştırma, uzmanlık ve yetkinlik alanlarında sahip oldukları görüş ve fikirlerini özgürce ifade edebilmesini ve özel olarak da kamusal kurumları eleştirebilmesini kapsadığını ifade ediyor.
Tarih Vakfı'ndan lise tarih dersi taslağına eleştiri yağmuru
Ancak Türkiye'de düşünce ve ifade hürriyeti, devletin varlığına ve bekasına yönelik tehdit kaygılarının sürekliliği nedeniyle her zaman askıya alınan temel sorunlardan birisi.
Öyle ki her dönemin iktidarı siyasal düzenin korunması adına 'devlet güvenliği/milli güvenlik' argümanı ile temel hak ve özgürlükleri sınırlandırma yoluna başvuruyor; devlet kurumlarını ve politikalarını eleştiren veya düşünceleri iktidarın veya bazı kesimlerin hoşuna gitmemesi veya zararlı bulunması nedeniyle, bilim insanlarını, gazetecileri, yayıncıları hapis cezası dâhil olmak üzere ağır yaptırımlara uğratıyor; hatta yaşam haklarını dahi ihlal ediyor.
Bu konuda ne yazık ki sayısız örnek mevcut. Son dönemde BAK imzacılarına yönelik soruşturmalar ve ardından olağanüstü hal döneminde çıkartılan KHK'ler ile çok sayıda akademisyenin kamu görevinden ihraç edilmesi buna örnek olarak verilebilir.
Dr. Ece Öztan'ın "Akademinin Ev Hali: Türkiye'de Bilim, Üniversite ve Toplumsal Cinsiyet" başlıklı söyleşisinde akademinin normatif beklentisi ve bilimin bir uğraş olarak tanımından başlayarak, akademik hayatın örgütlenişi ve işleyişi tartışılacak.
Akademik hayat ile iş piyasasındaki cinsiyet örüntülerindeki farklılıkları Türkiye'deki toplumsal cinsiyet rejimi içerisinde nasıl konumlandırılabilir? Bu rejime damgasını vuran 'ev hanımlığı' sözleşmesinin akademinin içi ve dışına yansımaları nelerdir?
Akademi içerisindeki dikey, yatay ve içsel ayrışma örüntüleri nelerdir? Akademik hayat gerçekten 'kadın dostu' mu? gibi sorulara yanıt aranacak oturumda biri üniversite, diğeri de araştırma-geliştirme merkezleri üzerine iki farklı saha çalışması verilerine de değinilerek, Türkiye'deki cinsiyet rejimine akademi ve bilimsel faaliyetin 'içerisinden' bakılmaya çalışılacak.
Tüm bu sorulara yanıt arama çabası, araştırma, proje, yayın ve patent gibi alanları şekillendiren piyasalaşma süreçlerinden bağımsız düşünülemeyeceği için, akademinin ev haline bakmak, Türkiye'de bilim ve üniversitelere kadınların sayısal görünürlüklerinin ötesindeki dinamiklere bakmayı gerektiriyor."
Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları'nın "Olağanüstü Akademi Konferansları"nın Dr. Berivan Gökçenay ve Dr. Ece Öztan ile gerçekleştirilecek ilki, 16 Mart'ta saat 18.30'a Tarih Vakfı'nın Ragıp Gümüşpala Caddesi No: 10, Eminönü adresindeki Marmara Belediyeler Birliği Binasında bulunan merkezinde gerçekleştirilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Adana'da geri dönüşüm tesisinde yangın | SON DAKİKA
Kurtuluş Savaşı'nda Bu Bahçeye Defnedildiler: 103 Yıldır Ev Sahiplerinin Himayesinde!
Bebeğine süt götürürken hayatını kaybeden polis, son yolculuğuna uğurlandı
Yolda Yürürken Yumruklu Saldırıya Uğramıştı! Genç Kadın Konuştu!
Son Dakika! Türkiye'de Tarihi Sürece Doğru: Elebaşı Öcalan'ın Silah Bırakma Çağrısı Yapması Bekleniyor