Tarih Vakfı Perşembe Konuşmaları'nda Ekim Devrimi'nin 100. yılı sohbeti
Tarih Vakfı Perşembe Konuşmaları 2017 güz dönemini 1917 Ekim Devrimi'nin 100. yılında devrim üzerine sohbetlere ayrıldı.
Dünyadaki ilk ve en büyük sosyalist devletin, Sovyetler Birliği'nin kurulmasını sağlayan 1917 Ekim Devrimi üzerinden 100 yıl geçti. Dünya tarihini derinden etkileyen devrimi bugün yeniden düşünmek için Tarih Vakfı Perşembe Konuşmaları'nın konusunu devrim sohbetleri olarak belirledi. Devrim Fikri Üzerine isimli kitabın yazarı akademisyen Ali Yalçın Göymen dönemin ilk buluşmasında konuşmacı olacak.
"Devrimi Yeniden Düşünmek" başlıklı konuşmasını yapacak olan Göymen sunumunun içeriğini şu sözlerle anlattı: "Sunuşumda devrim kavramının içeriğini yeniden - ancak strateji tartışmasına indirgemeden - belirlemeye yönelik bir dizi tartışmaya yer vereceğim. Öncelikle devrimin, bugün dünyanın içinde bulunduğu hal düşünüldüğünde, kaçınılmaz olmayan bir zorunluluk ve gerçek bir alternatif olduğu fikri tartışılacak. Devrimin, kaçınılmaz bir ereksellik ya da sihirli bir an olarak düşünmenin ötesine geçecek şekilde, ancak yine de zorunluluk vurgusu ile tanımlanıyor oluşunun temelinde yabancılaşma olgusu yer almaktadır. Yabancılaşmanın her zamankinden daha yaygın ve yoğun biçimiyle insani öznelliğini biçimlendiriyor ve küresel düzlemde mevcut bir dışarısı bırakmıyor oluşunun, devrimi zorunlu kıldığı tezi tartışmaya açılacak. Buna karşılık; insanı ekosistem içinde her iki tarafın ihtiyaçlarına göre yeniden konumlandıran, kadın ve erkekleri patriyarkal iktidar biçimlerinden ve öznellik kalıplarından azade eden, maddi, fiziksel ve zihinsel ortak zenginliklerimizi müşterekleştiren bir hareket olarak devrimin yabancılaşmanın gerçek alternatifi olduğu tartışılacak."
Tarih: 5 Ekim 2017
Saat: 18:30-20:30
Yer: Sarıdemir Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen Sok. No:10, Eminönü, 34134 Fatih/İstanbul, (Marmara Belediyeler Birliği Binası)
Ali Yalçın Göymen Kimdir?
1981 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi SBF'de, Doktora eğitimini 2013 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı. 2011-2017 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde Araştırma Görevlisi (2013 Ekim'inden itibaren Arş. Gör. Dr.) olarak çalıştı. 2015 yılında New York Üniversitesi'nde misafir araştırmacı olarak doktora sonrası çalışması yaptı. 686 no'lu KHK ile akademi kendisinden mahrum kaldı. Çalışmaları Modern Dönem Siyasal Düşüncesi, Tarihsel Materyalizm ve Siyasal Öznellik konularına yoğunlaşmıştır. Praksis dergisi Yayın Kurulu üyesidir. Habitus Kitap tarafından yayıma hazırlanan Devrim Fikri Üzerine isimli kitabın yazarıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son dakika haberi: Yalovalılara kötü haber: 43 günlük su kaldı
EBRU EROĞLU KİMDİR? Teğmen Ebru Eroğlu nereli, kaç yaşında?
Korku dolu anlar! Beşiktaş'taki yangında 10 kişi mahsur kaldı!
EHLİYET YENİLEME SON TARİH: Eski tip ehliyet yenileme süresi ne zamana kadar uzatıldı?
KYK burs ve kredi ücreti aylık ne kadar, kaç TL? 2024-2025 KYK burs miktarı kaç lira?