Taksim saldırısı dünyanın da gündeminde
Taksim'deki terör saldırısına dünya başkentlerinden de tepki ve kınama mesajları var. Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yazılı bir açıklama yaparak, "İstanbul'un en işlek meydanlarında masum sivilleri hedef alan terör saldırısını kınıyoruz" ifadesini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı Clinton, saldırının faillerinin süratle adalet önüne çıkarıldığını görmeyi umduklarını, her türlü yardım ve desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.Arap Birliği'nden de saldırıya kınama geldi. Genel Sekreter Amr Musa, saldırının kabul edilemez olduğunu belirtti, bu tip eylemlerin hiçbir amaca hizmet etmeyeceğini vurguladı.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek de saldırıyı kınayanlardan.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a saldırıdan dolayı geçmiş olsun dileklerini iletti.
Ürdün Kralı Abdullah da kanlı saldırıyı kınayan bir mesaj gönderdi. Kral Abdullah, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdiği mesajda, saldırıyı kınayarak Ürdün'ün Türkiye'nin yanında olduğunu bildirdi.
İsrail Büyükelçiliği de açıklamasında, "Ayrım gözetilmeden gerçekleştirilen menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" dedi. Büyükelçilik yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail'in Türkiye'nin terörle mücadelesine verdiği destek vurgulandı.
Açıklamada, "Teröre maruz kalmış ve kalmakta olan bir millet olarak İsrail, Türk halkının duygularını anlamaktadır ve terörle mücadelesinde onu desteklemektedir" denildi.
Büyükelçilik, saldırıda yaralananların da kısa zamanda sağlıklarına kavuşmalarını diledi.
Kuveyt de saldırıyı kınadı. Kuveyt Haber Ajansının (KUNA) bildirdiğine göre, Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed El Salim El Sabah, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na gönderdiği mesajda, saldırıyı "terör suçu" olarak nitelendirdi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), saldırıyı kınadı. Örgütün bugün yayımlanan raporunda, canlı bomba eylemi "sorumlusu kim olursa olsun" kınanırken, "yetkililerin tepkisinin olayı gerçekleştirenlere yöneltilmesi gerektiği" belirtildi.
Raporda, terör suçuyla ilgili yasaların yüzlerce göstericiyi silahlı militanmış gibi yargılamakta kullanıldığı eleştirisi dile getirildi ve bunun ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğünü ihlal ettiği görüşüne yer verildi.
"Hükümetin bir tek PKK'yı desteklemek amacıyla yapıldığına inandığı" gösterilere katıldıkları için terör suçlarıyla yargılanan 26 kişinin davalarının örnek gösterildiği raporda, bu yasaların değiştirilmesi, bu yasalar uyarınca yargılanmakta olan göstericilerin davalarının durdurulması ve hükmü kesinleşmiş davaların yeniden görülmesi çağrısında bulunuldu.
Sıradaki Haber