Sürgüne gönderilen Ermeni aydınlar için yürüdüler

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şişli İlçe Örgütü, 1915 Ermeni olaylarının 100'üncü yılında, sürgüne gönderilen Ermeni aydınlarını anmak için yürüyüş düzenledi. Kurtuluş Son Durak'tan Pangaltı'ya kadar süren yürüyüş boyunca 100 defa çan çalındı.
HDP Şişli İlçe Örgütü'ne üye bir grup, 1915 yılında, 23 Nisan'ı 24 Nisan'a bağlayan gece sürgüne gönderilmek üzere Harbiye Karakolu'nda tutulan ve bir çoğu hayatını kaybeden Ermeni aydınlarını anmak için saat 19.00'da Kurtuluş Son Durak'ta toplandı.
Ellerinde sürgüne gönderilen Ermeni aydınların fotoğraflarını taşıyan grup, 'Soykırımla Yüzleşmeye...' yazılı pankartın arkasında Pangaltı'ya doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca, Ermeni ezgileri eşliğinde, yarın dünyadaki tüm Ermeni kiliselerinde çalınacağı gibi 100 defa çan çalındı.
Pangaltı Metrosu önüne kadar devam eden yürüyüş sonunda, ölenlerin anısına mum yakılıp, kaldırıma karanfiller bırakıldı.
Grup adına basın açıklamasını okuyan HDP Şişli İlçe Yönetim Kurulu üyesi Melis Tantan, sürgüne gönderilen Ermeni aydınlarını anmak için yürüyüş yaptıklarını belirterek, “Tam 100 yıl önce, bu topraklar, tarihin gördüğü en büyük katliamlardan birisine tanıklık etti. Binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan, Anadolu'nun ve bölgenin kadim halklarından Ermeniler ve Süryaniler, 1915 yılında büyük bir soykırıma uğradılar. Yurtlarından sürüldüler, canlarını yitirdiler, malları gasp edildi, binlerce ev, imalathane, kilise ve manastır talan edildi. Gerçek bir barış ve 1915'le gerçek bir yüzleşme için soykırım bir an önce tanınmalıdır. Failler ifşa edilmeli, zararlar tazmin edilmeli, hakikat ve yüzleşme komisyonları kurulmalıdır. Ermenistan'la ekonomik, politik ve diplomatik ilişkiler geliştirilmeli, Türkiye tarafından tek taraflı kapatılan Türkiye-Ermenistan sınırı koşulsuz açılmalıdır" dedi.
Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.
SON DAKİKA
-
12. 40
İngiliz bakan kendisini polise ihbar etti
-
12. 16
SON DAKİKA DEPREM Mİ OLDU? 13 Nisan deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Van'da deprem mi oldu? Kandilli Rasathanesi son depremler listesi!
-
12. 08
VAN DEPREM SON DAKİKA: Van'da deprem mi oldu? Van'da kaç şiddetinde deprem oldu? Ağrı, Bitlis, Siirt, Hakkari ve Şırnak'tan da hissedildi!
-
11. 53
Son dakika... Van’da 3.6 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem
-
11. 49
ABD basını yazdı: Trump yönetiminden 1 milyon göçmeni sınır dışı etme planı
-
11. 47
Venezuela Dışişleri Bakanı Gil Pinto CNN TÜRK'te: ''Venezuela Türkiye ile çok güçlü ilişki içinde''
EN ÇOK OKUNANLAR
Taksim’de gece kulübüne 'Haraç' saldırısı; silah sesini torpil sesiyle gizlediler
İran’ın Savunma Teknolojisi Hırsızlığı Endişesi: Türk Firmalarına Kritik Uyarı
HABER! Eşini Bıçaklayarak Öldürdü, Taksiyle Kaçmaya Çalıştı
HABER... Bağlar Buz Tuttu, Hasat Yandı: Çiftçi Zirai Donla Sarsıldı!
İstanbul, Bayrampaşa TEM Bağlantı Yolu'nda zincirleme kaza: 2 ölü, 4 yaralı