SON DAKİKA! Koray Aydın'ın İYİ Parti'den istifasının perde arkası! İşte adım adım süreç...
Ankara Milletvekili Koray Aydın, İYİ Parti’den istifa etti.
İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi ve Ankara Milletvekili Koray Aydın, partisinden istifa ettiğini duyurdu.
Koray Aydın'ın istifasının ardından Ankara kulislerinde ne konuşuluyor? CNN TÜRK Ankara temsilcisi Dicle Canova aktardı;
''SEÇİMİ KAYBETMESİ SONRASI KENDİNİ GERİ ÇEKTİ''
Kongrede, Müsavat Dervişoğlu ve Tolga Akalın ile Genel Başkan adayıydı. Aslında parti içinde birbirlerine çok yakın olarak görünen ama sonrasında rakip olan bu üç isim parti tabanında da etkili isimler. Kurucu teşkilat başkanı olan Koray Aydın uzun süre İYİ Parti'nin teşkilat başkanlığını yapmış, parti içinde ikinci adam pozisyonunda bir isimdi. Son kongrede 1. turda Müsavat Dervişoğlu'na 102 oy fark atmasına rağmen ikinci turda 63 oy farkla seçimi kaybetmesi sonrası kendini geri çekti.
Partinin kurultay sonrası yapılan grup toplantılarının hiçbirine katılmadı. Rahatsızlığı biliniyordu, en son Meral Akşener'in Cumhurbaşkanı ile görüşmesi sonrası iki ayrı yazılı açıklama ile bu duruma tepki gösterdi. İçerik açıklansın dedi. Bayram öncesi Müsavat Dervişoğlu kendisini telefonla arayıp görüştü. Bayramda ise Dervişoğlu eski Genel Başkan Meral Akşener'i ailece ziyaret etti.
"DIŞLANIYORUZ, BUNU SİNEYE ÇEKEMEYİZ"
İşte bu tabloda Aydın'ın istifa kararını netleştirdiği belirtiliyor. Fakat esas sorunun kurultayda aldığı sonuç ve yaşadığı kırgınlık olduğu, kendisi ile hareket eden arkadaşlarının da "Dışlanıyoruz bunu sineye çekemeyiz" baskısı olduğu, Akşener ile ilgili gelişmenin ise biraz işin bahanesi haline geldiği tespitleri var.
''KİŞİSEL KARİYER OLMAZ, BİRLİKTELİK OLUR"
Koray Aydın'ın partinin yarısı olduğu ve ayrılırsa dağılma yaşanacağı yorumlarına da, kongrede 500 üzeri oy aldığı ama alamadığı 700-800 bir oy olduğu hatırlatılarak "Partide vekiller var, GİK üyeleri var, il, ilçe başkanları, kadın gençlik kolları var. Hiçbiri bir diğerinden daha önemli veya önemsiz değil. Siyasi partinin içinde ben olmaz, biz olur. Kişisel kariyer olmaz. birliktelik olur." mesajları veriliyor.
Diğer yandan "Meral Akşener'e tepki gösteriyor ama kendisi nerede? 7 haftadır grup toplantısında yok" diyerek kızanlar da var.
Öte yandan Müsavat Dervişoğlu bu istifa ile partinin içinde ağırlığı olabilecek bir muhalefet dalgasından da kurtulmuş olacak olağan kurultaya daha rahat gider yorumları da yapılıyor ama bunun aksine Koray Aydın faktörünün ortadan kalkması ile artık İYİ Parti'de herkes genel başkan namzetli diyen de var. Yani İYİ Parti içinde Aydın sonrası Dervişoğlu olağan kongreye kadar tam hakimiyetini sağlayabilecek mi? Bu önemli olacak.
KORAY AYDIN NE YAPACAK?
Yeni ayrılıklar gündeme gelip gelmeyeceği biraz ona bağlı. Aydın'la hareket etmeyen ama rahatsız olan başka isimler de var. Peki Koray Aydın ne yapacak? Koray Aydın istifa açıklamasında bağımsız kalacağını duyurdu. Beraberinde 14 isimle ayrılacak iddiaları ise pek karşılık bulmadı. 3-4 milletvekili ona yakını olarak adlandırılıyor ama siyasette kimsenin geleceğini garantilemeden kolay kolay adım atmayacağı da bir gerçek. O bakımdan kaç kişi Aydın ile gider çok kestirilemiyor.
Bazı eski vekiller, eski il ve ilçe başkanları ve GİK üyeleri ona katılabilir diye yorumlar var. Bir süre belli ki siyasi gelişmeleri gözlemleyecek. Demokrat Parti'ye geçebilir iddiaları ise şu an için doğrulanmıyor. Fakat Ankara'da merkez sağ siyasetin toparlanmasına dönük bazı görüşler şekillenmeye başladı. DP çatısı altında tıpkı ANAP gibi 4 eğilimi birleştirecek geniş tabanlı bir parti oluşturulabileceği fikirleri var. Koray Aydın da o tabloda 4 eğilimin milliyetçi kanadını temsil edecek bir isim olarak görülüyor.
KORAY AYDIN, MANSUR YAVAŞ'I DESTEKLEMEK ÜZERE Mİ İYİ PARTİ'DEN AYRILDI?
DEVA-GELECEK-SP gibi Meclis'te vekilleri olan diğer partilerin de bu çatıda toplanması üzerinden geliştirilen bu senaryo henüz ete kemiğe bürünmedi çok da kolay görünmüyor. Ama Mansur Yavaş'ın da CHP tarafından aday gösterilmemesi durumunda sağdaki tüm partilerin desteğini alarak aday olabileceği tezi üzerinden de bu geniş tabanlı oluşum konuşuluyor. O yüzden de Koray Aydın'ın Mansur Yavaş'ı desteklemek üzere İYİ Parti'den ayrılacağı iddiaları da ortaya atıldı ama henüz tüm bu senaryonun ve iddiaların somutlaşan bir yanı yok.
Diğer yandan Yavuz Ağıralioğlu da Ekim veya Kasım ayında partisini kuracak. Ankara'da Turan Güneş Bulvarı üzerinde ofisini tuttu. Parti tüzüğü hazır parti programı kaleme alınıyor. Edindiğim bilgilere göre Koray Aydın ile de bu süreçte teması oldu, fakat henüz Aydın ile arasında somut bir ilişki yok. Ayrıca Ağıralioğlu'nun Meclis'te de partisinin temsilini sağlamak üzere hareket edebileceği fakat Müsavat Dervişoğlu'na da diğerlerine de sırtını dönmeden, bölen olmadan daha çok birleştirici olarak hareket edeceği konuşuluyor. Özetle Koray Aydın şu aşamada bağımsız kalacak gibi görünüyor. Siyaset sonbahardan sonra ne yönde hareketlenecek, Koray Aydın'ın pozisyonu ne olacak ve bu ne kadar önem arz edecek onu göreceğiz.
Koray Aydın açıklamayı sosyal medya hesabı üzerinden şu şekilde duyurdu:
"ALLAH’A ISMARLADIK İYİ PARTİ
Ayrılıklar zor ve hüzün doludur. Haksızlık ve hukuksuzluklar karşısında cesur insanlar olarak, İYİ Parti'yi büyük umut heyecan ve hayallerle; büyük emek, gayret ve fedakarlıklarla kurduk. İYİ Parti gerçek bir mücadelenin ve hikâyenin sonucu doğdu. İYİ Parti kurulmasıyla birlikte Türkiye’de pek çok şeyi değiştirdi, muhalefete ve milletimize umut oldu. AK Parti iktidarlarına karşı kazanılan en büyük başarıların öznesi oldu.
Ancak son iki yıldır bir şeyler ters gitmeye başladı. İYİ Parti, tam kitlelere açılacağı bir dönemde içine kapandı, 2023 genel seçimleri öncesi yersiz ve zamansız bir şekilde ilçe ve illerde kongre sürecini başlatarak enerjisini iç rekabete harcamak durumunda kaldı. 2023 genel seçimlerine giderken Altılı Masa sürecinde yetkili kurulların tam desteği olmasına rağmen hatalı bir strateji yürütüldü. Akabinde tamamen ötekileştirmeye ve adaletsizliğe dayanan, sözde milletvekili temayül yoklaması ile yeni bir ayrışma süreci daha yaşandı. Bir zamanlar huzur ve güven dolu İYİ Parti Ailesi’nin evinde artık huzursuzluk ve güvensizlik baş gösterdi. 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili genel seçimlerinde ise en hafif tabirle “kendini tekrar eden” bir parti konumuna düştük, bir arpa boyu yol alamadık.
2024 yerel seçimlerinde, iktidarın değirmenine su taşıyan söylem, eylem ve politikalar; milletimiz tarafından kesinlikle reddedildi ve İYİ Parti tarihinin en büyük seçim hezimetini yaşadı. Bu süreçlerde gerek yetkili kurullarda gerekse de bizzat Kurucu Genel Başkan Sayın Meral Akşener’e yaptığımız uyarılar ise kulak ardı edildi. Yerel seçimlerdeki hatalı karar ve yanlış söylemlere itiraz eden il ve ilçe teşkilatlarımız ötekileştirildi. Bu başarısızlıkların ardından kurultaylar toplansa da tam ve kâmil manada bir özeleştiri yapılamadı.
İYİ Parti, bugün itibariyle 2023 yılı başındaki 617 bin 513 üyesinin üçte birini, 2023 genel seçimlerinde aldığı oyun da yarıdan çoğunu 2024 yerel seçimlerinde ne yazık ki kaybetti. İYİ Parti’deki bütün bu erime ve gerileme süreci, bizzat Sayın Akşener’in sevk ve idaresinde gerçekleşti. Biz, bütün bu dönemlerde İYİ Parti zarar görmesin diye, azami gayret gösterdik, son derece hassas davrandık ve kılı kırk yardık. Görüş, fikir ve önerilerimizi yetkili kurul toplantılarında açık ve net bir şekilde ifade ettik. Parti içi sorunları basın ve kamuoyu önünde asla konuşmadık ve tartışmadık.
İYİ Parti'nin kuruluş hikayesi ve Türk siyasetindeki mücadelesi, tarihçiler ve konunun uzmanları tarafından elbette yazılacak ve tezlere konu edilecektir. Burada sadece “İYİ Parti hangi amaçlar için yola çıkmıştı?” Sorusunun özet cevabını vermeyi, bu açıklama için gerekli ve yeterli görüyorum.
Kurucu Teşkilat Başkanı olduğum İYİ Parti; ana omurgasını Türk milliyetçilerinin oluşturduğu, milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı kimliğiyle bütün Türk milletini kucaklayan bir parti olarak yola çıkmıştı; Türk devletinin kurucu fikri olan Türk milliyetçiliğini ayaklarının altına alanların, ayağına gitmek için değil.
İYİ Parti, her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı, Saray’la sembolleşen tek adam düzenine karşı, Türkiye'de hak, adalet ve medeniyet yolunun taşlarını döşemek için İYİ’ler ve Cesurlar Hareketi olarak yola çıkmıştı; Saray'a giden yolun taşlarını döşemek için değil. İYİ Parti Kurucu Genel Başkanı Sayın Meral Akşener ile Sayın Cumhurbaşkanının, Saray’da yaptığı Parti’den habersiz görüşmenin konusu ve içeriğinin açık ve net bir şekilde açıklanmaması halinde; İYİ Parti'nin kuruluş felsefesinin temelden sarsılacağına ve Parti'yi dağılmaya sürükleyeceğine dair, birer hafta arayla iki önemli açıklama yaptım.
Yaptığımız çağrılara, İYİ Parti tabanı ve aziz milletimiz büyük bir ilgi ve teveccüh gösterirken, İYİ Parti yönetimi açıklamalarıma duyarsız ve kayıtsız kaldı; endişelerimi, uyarılarımı ve önerilerimi dikkate almadı; gerekli adımları zamanında, yeterince ve gereğince atmadı.
İYİ Parti 5. Olağanüstü Büyük Kurultayının üzerinden geçen iki ayda yaşanan gelişmeler, Parti’de yönetim anlayışı bakımından bir değişim olmadığını açıkça ortaya koydu. Son kurultayın ardından İYİ Parti’de derlenme, toparlanma ve kucaklaşma beklerken, istifa üstüne istifalarla sarsıldık. Yeni katılımlar beklerken, sudan sebeplerle yapılan ihraç taleplerini görmek durumunda kaldık. Gelinen noktada; İYİ Parti’de varlığımıza, görüş, fikir ve önerilerimize artık pek fazla ihtiyaç duyulmadığına üzülerek kanaat getirmiş bulunuyorum. Bu kanaate varmamda Saray'daki malum görüşme ve sonrasındaki gelişmeler, bardağı taşıran son damla olmuştur. Dolayısıyla bu kanaatim yaklaşık iki yıllık bir sürece dayanan, belli bir birikimin sonucudur.
25 Ağustos 2017 tarihinde ömrümüzü vakfettiğimiz, baba ocağımız olan eski partimizden ayrılırken şu sözleri ifade etmiştim: “Hiçbir çıkar ve hesap gütmüyorum. Olacaklarım, hali hazırda olduklarımdan fazla değildir. Tek muradım, çocuklarımıza ve torunlarımıza daha müreffeh bir Türkiye Cumhuriyeti bırakabilmek için son nefesime kadar mücadele etmektir.” Bugün de aynı noktadayım.
İYİ Partili dava arkadaşlarımla yaptığım uzun istişareler sonucunda; özetle ifade ettiğim gerekçelerle, Kurucular Kurulu Üyesi ve Ankara Milletvekili olduğum, belli dönemlerde önemli görevler üstlendiğim İYİ Parti'den üzülerek istifa ediyorum. İYİ Parti’nin mevcut Genel Başkanı Sayın Müsavat Dervişoğlu’na ve yönetimine başarılar diliyorum. Kuruluşundan bugüne kadar İYİ Parti’nin hemen her kademesinde emek vermiş, alın teri dökmüş ve mücadele etmiş bütün dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum, varsa haklarımı helal ediyorum, onların da haklarını helal etmelerini diliyorum.
Ülkesine ve milletine aşık bir Türk milliyetçisi olarak hizmetlerime ve mücadeleme Bağımsız Milletvekili olarak devam edeceğim. Allah'a ısmarladık İYİ Parti. Kalın sağlıcakla. Selam ve saygılarımla."
ALLAH’A ISMARLADIK İYİ PARTİ
— Koray Aydın (@korayaydintr) June 27, 2024
Ayrılıklar zor ve hüzün doludur.
Haksızlık ve hukuksuzluklar karşısında cesur insanlar olarak, İYİ Parti'yi büyük umut heyecan ve hayallerle; büyük emek, gayret ve fedakarlıklarla kurduk.
İYİ Parti gerçek bir mücadelenin ve hikâyenin sonucu doğdu.
İYİ… pic.twitter.com/N3BGsv2Khd
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?