SON DAKİKA! İran Cumhurbaşkanı'nın helikopteri düştü! AKINCI İHA enkazı nasıl buldu? İşte dün gecenin hikayesi...
Dünya basını, dün İran'dan gelen haberle sarsıldı. İran Cumhurbaşkanı ve İran Dışişleri Bakanını taşıyan helikopterin düştüğü ve arama kurtarma çalışmalarının başladığı bilgisi paylaşıldı. Olumsuz hava şartları nedeni ile yetersiz kalan arama-kurtarma çalışmalarına Türkiye'den kalkan AKINCI İHA İran hava sahasına girerek destek sağladı ve ısıya duyarlı kameraları sayesinde enkazın yerini tespit etti. Bu sabah 07.00 sularında ise helikopterden sağ kurtulan kimsenin olmadığı açıklandı. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, bu sarsıcı gelişmelere dair anbean yaşananları CNN TÜRK canlı yayınında aktardı.
Dicle Canova'nın notlarından aktardıkları şu şekilde;
İran'ın ilk talebi yer tespitine yönelikti. Öncelikle düşen helikopterden sinyal almaya çalıştı, helikopterlerde bulunması gereken ALC cihazı var, bu cihaz düşse bile sinyal vermeye devam eder. İran makamları Türkiye'den ALS sinyali alıp alınamadığını sordu o aşamada Ulaştırma Bakanlığı devredeydi.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bağlı Acil Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi var, bu merkez geniş çaplı bölgede sinyal tarayabiliyor, acil müdahale amaçlı hava araçları ile ilgili takip sistemi var işte İran buraya başvurdu ancak bu merkez helikopterden bir sinyal tespit edemediğini bildirdi. Helikopterde ya ALS yoktu ya da çalışmadı.
Bunun üzerine İran Türkiye'den gece görüşlü helikopter talep etti o noktada Milli Savunma Bakanlığı devreye girdi. Akşam 20:00 sularında Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'na talebi iletti gece görüşlü kabiliyetli Cougar tipi helikopter hazır edildi, ancak kötü hava şartları ile birlikte genel olarak helikopter düşen bölgeye helikopter göndermek mantıklı bulunmadığından havanın düzelmesine kadar hazırda bekletildi.
Bu sürede İran'a Ankara başka bir teklifte bulundu. "Bölgeye İHA gönderebiliriz" denildi, İran kabul etti ve AKINCI İHA yola çıktı.
Gece yarısı 12'de bölgedeydi, AKINCI İHA iki türlü arama çalışmasında bulunabiliyor;
1- Isıdan yani termal sinyalden
2- Metalden Reisi'yi taşıyan helikopter termal sinyal ile tespit edildi. Edinilen bilgilere göre bu tip helikopterlerde jet yakıtı kullanıldığı için düştüğü zaman ya patlar ya yanar yanınca helikopterin metal gövdesi ısındığı için İHA tarafından tespit edildi. Çevre ısısının eksi 15 derece olduğu bir ortamdan söz ediliyor o ortamda İHA en ufak bir ısı değişikliğini algılayabiliyor. İşte bu yolla enkaza ulaşıldığı İran makamlarına iletildi, görüntüler paylaşıldı bu arada AKINCI İHA'nın dün geceki mesaisi 4. 5 milyon tarafından takip edilebildi çünkü özellikle izlemeye açıldı.
Neden Türk AKINCI İHA'sı kullanıldı? Çünkü hava şartları sebebi ile o ortamda uçabilecek havada belli irtifada kalabilecek ve o koşullarda bile belli bir çözünürlükte görüntü alabilecek teknolojiye sahip.
Edindiğim bilgilere göre dün gece BAYRAKTAR AKINCI İHA toplam 7 saat 27 dakika uçtu, Bu görev hava muhalefetine rağmen gerçekleşti.
Öyle ki; rüzgarın 150 km/saat hızda estiği, yağış, bulut, sis, fırtına, boran ve dağlık arazi gibi her türlü olumsuzlukla da karşılaşıldığı belirtiliyor.
Yani aslında bu çok tehlikeli bir uçuştu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen BAYRAKTAR AKINCI İHA görüntü almak ve yeri tespit etmek için 300 feet ve dağların 100 metre kadar üstünde uçuşlar yaptı.
Şimdi İran kazanın nasıl olduğunu araştıracak, helikopter parçaları incelenecek. Peki bunun için de Türkiye'den teknik destek istendi mi?
Edindiğim bilgilere göre henüz bir talep olmadı. Arama kurtarma ekipleri de gitmek üzere hazırlanmıştı ancak onlara da gerek kalmadığı belirtiliyor. Olayla ilgili Ankara’daki soru işaretleri Reisi'nin helikopterinin düşmesi ile ilgili Ankara'da da çeşitli değerlendirmeler yapılıyor elbette.
Öncelikle çok fazla soru işareti olduğunu söyleyebilirim, bu soruların en büyüğü;
1- Konvoyda 3 helikopter vardı 2'si nerede? Hala açıklama yok. Eğer bu üç helikopter birlikteyse aynı güzergahı takip ettilerse, içlerinden biri düşünce diğer ikisi ne yaptı? Yok farklı bir güzergah kullanıldıysa bunun nedeni nedir?
2- O havada neden uçuşa zorladılar? Eski bir helikopterin bu yükseklikte ve hava şartlarında kullanılmasının sakıncalı olduğu net buna rağmen niye uçtu?
3- Reisi'nin 600 km'lik bir mesafeye gidip geldiği söyleniyor normal şartlarda bu mesafede helikopter tercih edilmez deniyor. Neden helikopter tercih edildi?
4- Genel Kural olarak iki üst rütbeli veya iki VIP aynı helikoptere bindirilmez bu uçak için esnektir ama aynı helikoptere hem Cumhurbaşkanı hem Dışişleri Bakanının bindirilmesi de sorgulanan bir başka başlık.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
51 Günde 933 Kilometre Kızak Çekti: Bu Noktaya Ulaşan İlk Türk Oldu!
BEDELLİ ASKERLİK YERLERİ AÇIKLAMA TARİHİ: 2025 bedelli askerlik sınıflandırma sonuçları ne zaman açıklanacak?
SON DAKİKA HABERİ... Türkiye'nin kanını donduran detaylar! Ailesinden 5 kişiyi öldürdü: Katliamın rotası..
HABER || Beyoğlu'nda kamyonet 7 araca çarptı! Şoför kaçtı
SON DAKİKA HABERİ... Narin'in köyüyle ilgili yeni gelişme: Bakanlık 158 çocuk için harekete geçti