hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA... Ankara'da kritik zirve! Erdoğan "ABD-Rusya-Ukrayna'ya ev sahibi oluruz" dedi ve ekledi: Bu savaş artık sona ermeli

    KAYNAKAA

    Son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Ankara'daki görüşmesi sona erdi. Saat 14.15 itibari ile başlayan görüşmenin sona ermesinin ardından iki lider çalışma yemeğine geçti. ABD ve Rusya'dan üst düzey isimlerin Suudi Arabistan'da buluştuğu gün gerçekleştirilen zirve kritik zamanlaması ile dikkat çekiyor. İkili ve heyetler arası görüşme gerçekleştiren Erdoğan ve Zelenski, 3 saat süren zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Son 3 yılda izlediğimiz aktif diplomasi dikkate alındığında, Rusya ile Ukrayna ve Amerika arasında önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi muhtemel görüşmeler için ülkemiz ideal bir ev sahibi olacaktır." ifadelerini kullandı ve "Çok sayıda masumun ölümüne ve muazzam bir yıkıma neden olan bu savaş artık sona ermelidir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile baş başa ve heyetler arası görüşmeleri ile çalışma yemeğinin ardından anlaşmaların imza törenine başkanlık etti ve ortak basın toplantısı düzenledi.

    Konuşmasına 4'üncü yılına girecek Rusya-Ukrayna Savaşı'nda hayatını kaybedenler için Ukrayna halkına taziyelerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy'nin ziyaretinin, Ukrayna'daki savaşın temel dinamiklerinde önemli değişimlere aday olunan bir dönemde gerçekleştiğini söyledi.

    Türkiye'nin, "Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmayacağı" anlayışıyla savaşın ilk gününden bu yana taraftar arasında müzakere edilmiş bir barışın tesisi için yoğun çaba sarf ettiğini belirten Erdoğan, "Bu doğrultuda Mart 2022'de İstanbul'da iki ülke arasında doğrudan müzakerelere ev sahipliği yaptık. Taraflarla yürüttüğümüz temaslar neticesinde Karadeniz Tahıl Girişimini hayata geçirdik. Son 3 yılda Rusya ve Ukrayna ile her seviyede doğrudan girişimlerde bulunduk. Tüm bu çabalarımızda her iki taraf içinde güvenilir bir arabulucu olmaya, samimi olarak gayret gösterdik, somut neticeleri aldık." ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    SON DAKİKA... Ankarada kritik zirve Erdoğan ABD-Rusya-Ukraynaya ev sahibi oluruz dedi ve ekledi: Bu savaş artık sona ermeli

    Gelinen aşamada ABD Başkanı Donald Trump'ın, savaşın müzakereler yoluyla ve süratle sonlandırılması için başlattığı diplomatik girişimin, Türkiye'nin son 3 yıldır izlediği politikayla da örtüştüğünü vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

    "Haddizatında, İstanbul Müzakereleri taraftar arasında mutabakata en fazla yaklaşılan platform olması ile önemli bir referans noktası teşkil ediyor. Son 3 yılda izlediğimiz aktif diplomasi dikkate alındığında Rusya ile Ukrayna ve Amerika arasında önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi muhtemel görüşmeler için ülkemiz ideal bir ev sahibi olacaktır. Sayın Zelenskiy ile görüşmemde Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığını olan kuvvetli desteğini ifade ettim. Aynı zamanda müzakere sürecinin kalıcı bir barışla sonuçlandırılması için her türlü desteği vereceğimizin altını çizdim. Çok sayıda masumun ölümüne ve muazzam bir yıkama neden olan bu savaş, artık sona ermelidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karadeniz'de ticari seyrüsefer emniyetini hedefleyen bir düzenlemenin hayata geçirilmesi için ülkemizin çalışmayı sürdüreceğini de belirttim. Karadeniz'de hayata geçirilebilecek böyle bir düzenlemenin müzakerelere giden süreçte önemli bir güven artırıcı tedbir işlevi göreceğine inanıyoruz. Sayın Zelenskiy ile gündemimizde, Ukrayna ile stratejik ortaklık ilişkilerimiz kapsamındaki konu başlıkları önemli yer tuttu. Ticari ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi için önümüzdeki dönemde atabileceğimiz adımları masaya yatırdık. Savaşın getirdiği tüm zorluklara rağmen ikili ticaretimizde tespit ettiğimiz 10 milyar dolar hedefine emin adımlarla yürümek istiyoruz."

     "İlişkilerimizin daha da üst seviyelere çıkacağına inanıyorum"

    Zelenskiy'e, Türk şirketlerinin savaşın yol açtığı tahribatın giderilmesi ve yeniden imar konusunda Ukrayna'ya destek vermeye istekli olduklarını aktardığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ukrayna'da barışın tesisi ile birlikte önümüzdeki dönemde ilişkilerimizin stratejik ortaklığımıza yaraşır düzeyde daha da üst seviyelere çıkacağına tüm samimiyetimle inanıyorum. Sözlerime son verirken Ukrayna'nın toprak bütünlüğü için özellikle mücadele veren Kırım Tatarı soydaşlarımızın hakları konusunda değerli dostum Zelenskiy'nin attığı cesur adımları takdirle karşıladığım belirtmek istiyor, ilave adımların geleceğini de temenni ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Temennimiz odur ki barışın kaybedeni olmaz"

    Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Ukraynalı bir gazetecinin barış görüşmelerine vurgu yaparak, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, şu yanıtı verdi:

    "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği bizler için çok çok önemli ve toprak bütünlüğüne, egemenliğine Türkiye'nin saygısını her yerde anlattık. Bütün uluslararası toplantılarda bu konuyu daima işledik, işlemeye devam ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de özellikle Ukrayna'nın toprak bütünlüğü bizim olmazsa olmazımızdır. Egemenliği aynı şekilde bizim olmazsa olmazımızdır. Temennimiz odur ki barışın kaybedeni olmaz. Dolayısıyla barışın bir an önce sağlanmasını temin etmektir. Bu konuda değerli dostum, o da zaten barıştan yana olduğunu açık net olarak bizlere ifade ediyor. Temennim odur ki gerek Dışişleri Bakanımın muhatabıyla yaptığı görüşmelerde gerek şahsımın Sayın Putin ile yaptığı görüşmelerde bu barışla ilgili yolculuğu, yolu katederiz, temin ederiz ve bunun için adımları da atarız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    SON DAKİKA... Ankarada kritik zirve Erdoğan ABD-Rusya-Ukraynaya ev sahibi oluruz dedi ve ekledi: Bu savaş artık sona ermeli

    Türkiye'nin gelecek süreçte Rusya-Ukrayna barışına katkı için adım atıp atmayacağına ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

    "Adil bir barışın mümkün olması için şüphesiz ki güçlü olduğunu bildiğimiz ülkelerin barıştan yana tavrını ortaya koyması lazım. Az önce de ifade ettiğim gibi barışın kaybedeni olmaz. Şu anda tüm dünya Rusya-Ukrayna arasındaki bu savaşta artık barışı bekliyor. Bir an önce barış temin edilsin. Çünkü bunca esir var, bunun yanında bunca insan, yüz binlerce insan burada öldü, öldürüldü. 'Artık bu ölüme de son verilsin' deniyor. Şimdi bizler en yakın komşuları olarak Türkiye biz, bir an önce barışın teminiyle alakalı gerek şahsım gerek Dışişleri Bakanım bizler muhataplarımızla bir an önce barışın temini için adım atalım istiyoruz.

    Tahıl Koridoru'nun kurulmasını isteyişimizin sebebi bu olmuştur ve tahıl koridorunda da iyi bir netice aldık ama maalesef devamını sağlayamadık. 30 bin ton tahıl malum gönderildi biz aracı olduk. Bundan sonraki süreçte de bunun devamını istiyoruz. Bu arada tabii ben huzurlarınızda Sayın Zelenskiy'e bir teşekkürü ifade etmek istiyorum. O da Suriye'ye tahıl gönderme noktasında, bize gönderdikleri tahıl, biz de bu tahılı malum değirmenlerimizde una çevirmek suretiyle Suriye'ye ulaştırdık, ulaştırıyoruz. Bu da tabii Suriye'deki yönetimi ciddi manada mutlu etti, memnun etti. Ben de huzurlarınızda Suriye halkı adına kendilerine teşekkür ediyorum. Çünkü böyle zor bir zamanda Suriye'nin böyle bir imkanı aracılığımızla özellikle de Ukrayna'dan elde etmiş olması bu da insani ve vicdani bir görevdir."

    SON DAKİKA... Ankarada kritik zirve Erdoğan ABD-Rusya-Ukraynaya ev sahibi oluruz dedi ve ekledi: Bu savaş artık sona ermeli

    ZELENSKİY: RUSYA-ABD GÖRÜŞMESİ BİZİM İÇİN SÜRPRİZ OLDU

    Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "İlişkilerimiz her zamanki gibi yüksek seviyede, bunun için Sayın Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ve tüm Türk halkına teşekkür ediyorum." dedi.

    Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptıkları görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

    SON DAKİKA... Ankarada kritik zirve Erdoğan ABD-Rusya-Ukraynaya ev sahibi oluruz dedi ve ekledi: Bu savaş artık sona ermeli

    Türkiye'de karşılaştıkları misafirperverlik ve iki ülke arasındaki müzakerelerdeki tam kapsamlı ve yapıcı yaklaşımdan memnun olduğunu dile getiren Zelenskiy, "İlişkilerimiz her zamanki gibi yüksek seviyede, bunun için Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve tüm Türk halkına teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

    Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşının zor zamanlarında destek gördükleri için teşekkür ederek "Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği konularında çok ilkeli bir tutum sergiledi. Bu, bize göre küresel önem taşıyor." diye konuştu.

    Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, görüşmelerde Ukraynalı esirlerin durumunun da görüşüldüğüne işaret ederek "Türkiye gerek askerlerimizin gerek sivillerimizin serbest bırakılması için kolaylıklar sağladı." dedi.

    SON DAKİKA... Ankarada kritik zirve Erdoğan ABD-Rusya-Ukraynaya ev sahibi oluruz dedi ve ekledi: Bu savaş artık sona ermeli

    KRİTİK ZAMANLAMA 

    Zelenski'nin bu ziyaretini diğerlerinden çok daha önemli kılan unsur zamanlaması. Ukraynalı liderin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da görüştüğü saatlerde Riyad'da ABD'nin yeni yönetimi ile Rusya arasındaki ilk üst düzey yüz yüze temasın gerçekleşecek olması, zamanlamanın önemini somut olarak ortaya koyuyor. 14-16 Şubat arasında düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'na katılan ABD'li yetkililerin "Ukraynasız Ukrayna-Rusya barış görüşmeleri" olarak tanımlanan bir süreci başlatacaklarına ilişkin mesajlarının ardından gelen bu temaslar sürecin bundan sonraki aşamaları açısından önem taşıyor. İki liderin Ankara'dan verecekleri mesajlar uluslararası toplum tarafından merakla bekleniyor.

    TÜRKİYE BAŞINDAN BERİ KRİTİK BİR ROL OYNADI 

    Türkiye, Rusya'nın işgal girişiminin başladığı Şubat 2022'den sadece bir ay sonra Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarını Antalya'da bir araya getirmiş, daha sonra da uzmanlar seviyesinde İstanbul barış görüşmelerinin devamını sağlamıştı. Sonuç alınamasa da bu girişim, iki tarafı bir araya getiren 'tek inisiyatif' olarak kayıtlarda yer alıyor.

    SON DAKİKA... Ankarada kritik zirve Erdoğan ABD-Rusya-Ukraynaya ev sahibi oluruz dedi ve ekledi: Bu savaş artık sona ermeli

    Her iki ülkeyle de yakın ilişkisini sürdüren Ankara, barış sürecinde katkıda bulunma isteğini hiçbir zaman gizlemedi. 16 Şubat'ta TRT World kanalına bir demeç veren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Türkiye, Ukrayna'da barışa katkıda bulunmak ve Ukrayna'nın yeniden inşasına katkıda bulunmak için her türlü rolü oynamaya istekli ve hazır" ifadelerini kullanmıştı.

    ZELENSKİ 'UKRAYNASIZ GÖRÜŞMELERE' TEPKİLİ 

    Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirme yönünde Rus ve ABD heyetlerinin Suudi Arabistan'da yapacağı görüşmeye katılmayacaklarını, görüşmenin sonuçlarını da kabul etmeyeceklerini bildirdi. Resmi temaslarda bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) Ukraynalı gazetecilere açıklamada bulunan Zelenski, "Ukrayna, Ukrayna hakkında ve Ukrayna olmadan yapılacak herhangi bir müzakerenin sonuçsuz olduğunu düşünüyor. Biz olmadan bizimle ilgili hiçbir şeyi veya hiçbir anlaşmayı kabul edemeyiz. Biz bu tür anlaşmaları tanımayız." dedi.

    ZELENSKİ, TÜRKİYE'YE GELDİ

    Zelenski ile beraberindeki heyeti taşıyan uçak, 21.08'de Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, havalimanında yetkililer tarafından karşılandı.

    SON DAKİKA... Ankarada kritik zirve Erdoğan ABD-Rusya-Ukraynaya ev sahibi oluruz dedi ve ekledi: Bu savaş artık sona ermeli

     

      

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow