hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA: Bahçeli'nin Öcalan çıkışı sonrası MHP'de neler konuşuluyor?

    KAYNAKCNN TÜRK

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında dikkat çeken bir çağrı yaptı.. Bahçeli, "Şayet teröristbaşı Öcalan'ın tecriti kaldırılırsa, gelsin DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün bittiğini, örgütün lağvedildiğini ilan etsin" dedi. MHP lideri bir de umut hakkı çıkışı yaptı. "Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın" ifadelerini kullandı. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Bahçeli'nin Öcalan çıkışı sonrası MHP kulislerinde neler konuşulduğunu anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dicle Canova'nın edindiği kulis bilgileri şöyle:

    "CUMHUR İTTİFAKI İÇİNDE AK PARTİ İLE ORTAK HAREKET EDİLİYOR"

    MHP lideri Devlet Bahçeli'nin grup toplantısındaki çıkışından sonra genel başkan yardımcısı Feti Yıldız, 'Türk siyasetinde 22 Ekim artık bir milattır' açıklamasını yaptı. MHP kulislerinin nabzını tuttum öncelikle. 'Tarihin kırılma noktasındayız, coğrafyalar şekilleniyor. Türkiye proaktif rol almak istiyorsa iç ve dış politikada önemli gelişmeler beklenmeli' mesajları veriliyor.

    Bahçeli'nin bu son dönemdeki çıkışlarının Cumhur İttifakı'nın ortak aklı olduğu vurgulanıyor. Hatırlayacaksınız Meclis açıldıktan sonra Erdoğan - Bahçeli bir araya gelmişti. O görüşme sonrası Bahçeli'nin bu çıkışları yapması dikkat çekti.

    Peki, MHP lideri neden Öcalan'a şartlı tahliyeyi de içeren bu mesajları veriyor? Benim edindiğim bilgilere göre; burada hem içeriye hem de dışarıya yönelik mesaj var. İçeride iç cephenin sağlam tutulması üzerinden atılacak adımlar olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Türkiye'de Kürt kökenli vatandaşların 'Öcalan tecrit altında, elimiz kolumuz bağlı' diye istismar edildiği bir ortamda, eğer Bahçeli'nin 'Silahların bırakılması yönünde Öcalan çağrı yapsın' çıkışı karşılıksız bırakılırsa, meselenin daha büyük olduğu görülür ve de bugüne kadarki söylemler boşa çıkmış olur. Birilerinin maskesi düşer' yorumları yapılıyor. Diğer yandan 'Buna olumlu bakılır, silah bırakma çağrısı yapılırsa da örgütü gerçekten kimin yönettiği net şekilde anlaşılacaktır. Birilerinin elinden kartlar alınacaktır' deniyor. Yani silahların bu çağrıya rağmen bırakılmaması durumunda, meselenin boyutunun farklı olduğu net olarak gösterilmiş olacak.

    SON DAKİKA: Bahçelinin Öcalan çıkışı sonrası MHPde neler konuşuluyor

    Bahçeli'nin bu çıkışı yaparken 'Tam bağımsızlık için' ifadesini kullanmasına da dikkat çekiliyor. İşte o noktada meselenin dışarıdaki boyutu çok daha önemli olarak görülüyor.

    Suriye ve Irak'ta yakın zamanda gelişecek olası hadiselere karşı bir tedbir olarak da Bahçeli'nin bu adımı attığı yorumları var. Özellikle Suriye'de İsrail'in yayılmacı politikası sonucu Şam'a yönelmesi durumunda PYD ve YPG Üzerinden bir yapı kurulması söz konusu olabilir. Bu konudaki uyarıyı Cumhurbaşkanı, Meclis açılış konuşmasında yapmıştı. İşte şimdi bu oyun nasıl bozulur, buna işaret ediliyor. 'Türkiye'nin de eli boş değil' mesajı veriliyor diyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öcalan'ın örgüt üzerinde bir etkisi var mı, karşılığı var mı bu ortaya çıkacak. Bu noktada ABD'nin de bir kez daha düşünmesi gerekecek. PYD-YPG'nin aslında kimden talimat aldığı da bu koşullarda netleşecek. ABD'nin İsrail ile plan yaparken Türkiye'nin ortaya koyabileceği yeni denklemi de göz önüne alması gerekecek.

    Ve MHP lideri Bahçeli'nin teröre tavrının ispata muhtaç olmadığının da altı çizilerek, 'Sayın Bahçeli bunları söylüyorsa, zorlu süreçler ve bölgede yaşanacak gelişmelerle ilgili okumak lazım' vurgusu yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yani Suriye'deki olası girişimlere Türkiye engel olmak için elinden geleni yapacak. Bunu yaparken de içeride özellikle Kürt kökenli vatandaşlar üzerinden bir tahrike kimsenin yönelmemesi, bazı söylemlerin içinin boş olduğunun gösterilmesi adına da MHP liderinin çıkışlarını okumak lazım.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow