hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Sokağa çıkma yasağı" protestoları

    Sokağa çıkma yasağı protestoları
    expand
    KAYNAK DHA

    Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) iş bırakma eylemi kapsamında, yurdun farklı illerinde protesto yürüyüşü düzenledi. Polis gaz bombası ve basınçlı suyla karşılık verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır'da olaylar çıktı

    Sendikaların Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde sokağa çıkma yasağını protesto etmek için yapmak istediği yürüyüşün ardından olaylar çıktı. Caddeleri kapatmak isteyen gruba polis ekipleri, gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti.

    Diyarbakır'da aralarında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) iş bırakma eylemi kapsamında bugün merkez Sur İlçesi'ndeki sokağa çıkma yasağını protesto etmek için yürüyüş düzenleme kararı aldı. Kepenklerin kapalı olduğu kentte Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, yaklaşık 300 metre mesafedeki Dağkapı Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Meydana giden caddeyi barikatlarla kapatan polis, meydana giremeyeceklerini belirterek, açıklamalarını yaparak dağılmalarını istedi. Protestocular bunun üzerine yaklaşık 30 dakika süren oturma eyleminde bulundu. KEKS dönem sözcüsü Erdal Uysal'ın yaptığı açıklamanın ardından protestocular bölgeden ayrıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sokağa çıkma yasağı protestoları

    Yürüyüşten ayrılan yaklaşık 300 kişilik bir grup merkez Yenişehir İlçesi'nde kentin en önemli caddesi Ekinciler Caddesi üzerinde toplandı. Caddeyi oturarak, barikatlarla kapatmak isteyen gruba, önlem polis ekipleri anonslarla, dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Polis aracından yapılan anonslarda, "Bu size son uyarıdır. Dağılın, dağılmazsanız müdahale edeceğiz" denildi.

    Sokağa çıkma yasağı protestoları

    Göstericilerin dağılmaması üzerine caddeyi kapatan gruba gaz bombası ve TOMA'lardan tazyikli suyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından dağılan göstericiler bir süre sonra yeniden aynı cadde üzerinde toplandı. Polis gruba yeni müdahale ederek dağıttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güvenlik güçleri, bölgede güvenlik önlemlerini sürdürürken, kentin merkez Bağlar İlçesi'nde de olaylar çıktı. Burada da polis, yol kapatan göstericilere müdahalede bulundu. Kentin değişik semtlerindeki olaylar yer yer sürüyor.

    Sokağa çıkma yasağı protestoları

    Kızıltepe'de yürüyüşe polis müdahalesi

    Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, bölgede bazı ilçelerde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve operasyonları protesto etmek için yürümek isteyen grubun yürüyüşün izinsiz olduğu gerekçesiyle polis izin vermedi. Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan grup ile polis arasında çatışma çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır Sur, Mardin Dergeçit, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve gerçekleştirilen operasyonları protesto etmek isteyen KESK ve DİSK üyeleri ile HDP ve DBP'liler ilçenin eski Hastane Caddesinde toplanıp zincir oluşturarak yürümek istedi. Polis, yürüyüşe izinsiz olduğu gerekçesiyle izin vermeyeceğini belirterek, grubun dağılmasını istedi.

    Sokağa çıkma yasağı protestoları

    Yapılan görüşmeler sonuç vermeyince grupta bulunan bazı gençler polise taş ve havai fişek ile saldırdı. Polis ise, grubu biber gazı ve tazyikli su kullanarak dağıttı. Polisin müdahalesinden sonra gruptakiler ara sokaklara dağıldı.

    Sokağa çıkma yasağı protestoları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rize'de KESK üyelerine yumurtalı saldırı

    Rize'de yaptıkları açıklama ile Güneydoğu Anadolu'da bazı il ve ilçelerde yaşanan olaylara tepki gösteren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu üyeleri, bir grubun yumurtalı saldırısına uğradı.
    Rize Devlet Hastanesi poliklinik girişi önünde toplanan KESK üyeleri, 'Savaşa karşı barışı savunacağız' pankartları açtı. Polisin güvenlik önlemi aldığı etkinlikte konuşan KESK temsilcisi Ümit Günaydın, Güneydoğu'da yaşanan olaylara ve sokağa çıkma yasaklarına tepki gösterdi, halkları geri dönülmez şekilde kaosa sürükleyen gelişmelere seyirci kalamayacaklarını belirten Günaydın şöyle konuştu:

    "7 Haziran seçimleri sonrası yeni baskıcı ve otoriter bir sistem kurmak için savaş ve çatışmalardan medet uman siyasi iktidar içeride ve dışarıda savaş konseptini tırmandırarak yükseltmeye başladı. Türkiye'de barış düşmanları ile savaşa tapanlar birleşmiş durumda. Türkiye'de savaş karşıtları, savaşa, çatışmalara ve katliamlara, bir halkın kendi ülkesinde sığınmacı yapılmasına karşı çıkmadıkça barış olmayacak."

    Rize'de KESK üyelerine yumurtalı saldırı

    Yumurta doktorun başına geldi

    Bu sırada ülkücü işareti yapan 10 kişilik grup, ellerindeki yumurtaları KESK üyelerinin üzerine attı. 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganları atmaya başladı. Yumurtalardan biri, KESK üyesi doktor Süphan Tunç'un başına isabet etti. KESK üyeleri de protestocu gruba, 'Kimse ölmesin diye biz buradayız' sözleriyle karşılık verdi. Polisin müdahalesi ile uzaklaştırılan grup 'Vatana ihanet etme. Yeşili sev, doğayı koru' yazılı döviz açtı, sonra da 'Kahrolsun PKK' sloganları atarak uzaklaştı. KESK üyeleri de basın açıklamasını sonlandırdı.

    Sokağa çıkma yasağı protestoları

    Mersin'de sokağa çıkma yasağı ve ölümleri yürüyerek protesto ettiler

    Mersin'de, Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan ölümleri ve sokağa çıkma yasaklarına tepki olarak protesto yürüyüşü düzenlendi. KESK, DİSK ve TMMOB çağrısı ile toplanan yaklaşık 4 bin kişi, merkez Akdeniz İlçesi İstiklal caddesi üzerinden yürüyüşe başladı. 'Savaşa hayır barış hemen şimdi' ve 'yaşasın halkların kardeşliği' sloganları atan eylemciler, 'Savaşa karşı barışa omuz ver ki, çocuklarımız ölmesin, ekmeğimiz küçülmesin' yazılı pankart taşıdı.

    Özgür Çocuk Parkı içerisinde slogan attıktan sonra kortej oluşturan eylemcilerin önü, 3 TOMA ve çevik kuvvetin oluşturduğu barikat tarafından kesildi. Güvenlik sebebiyle yürüyüşe izin vermeyen polis ile eylemcilerin yaptığı müzakere sonucunda, polis eylemcilerin 500 metre uzaklıktaki Atatürk Caddesi'ne yürümesine izin verdi. Bunun üzerine sloganlar atarak tekrar yürüyüşe geçen eylemcilere Akdeniz Belediye Eş Başkanları DBP'li Fazıl Türk ve Yüksel Mutlu da destek verirken, Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Büyükşehir Belediye binası önünde polisin kurduğu barikatı gördü. Tepki olarak ceddeye girmeyen eylemciler, yolu trafiğe kapatarak caddenin hemen önündeki yolda basın açıklaması yaptı.

    Grup adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Kenan Hazar, "Bu ülkede ölen asker, polis, sivil ve 3 aylık Miray bu ülkenin çocuğu. Ülkenin her yanından ağıtlar yükseliyor. Kentler kuşatılarak çatışma ve katliamlarla ülke adım adım savaşa sürükleniyor. Özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra baskıcı ve otoriter bir sistem kurmak için savaş ve çatışmalardan medet uman siyasi iktidar, içeride ve dışarıda savaş konseptini tırmandırarak yükseltmeye başladı. Güneydoğu illerinde yaşananlar tüyler ürpertici. Tanık dolduklarımız vahşet boyutundadır. Toplam 1 milyon 300 bin kişinin yaşadığı 17 ilçede toplam 52 kez süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Milletvekili ve basının delemediği bu yasaklarla işlenen insanlık suçları gizlenmektedir" dedi.
    Açıklamanın ardından eylemciler, olaysız bir şekilde dağıldı.

    Sokağa çıkma yasağı protestoları

    DİSK, KESK ve TMMOB İzmir'den barış çağrısı yaptı

    DİSK, KESK ve TMMOB'ın ortak aldığı karar çerçevesinde savaşa karşı barış sloganıyla bugün bazı işyerlerinde iş bıraktı. Ancak eylem günlük yaşamı olumsuz etkilemedi. Konak'ta eski Sümerbank binası önünde toplanın 1000'i aşkın kişi “Barış hemen şimdi" sloganları attı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko acil barış çağrısı yaptı.

    İzmir'de bir günlük iş bırakma eylemi bazı kamu işyerlerinde gerçekleşti. Katılımın sınırlı olduğu iş bırakma eylemi nedeniyle ulaşım, sağlık, eğitim olumsuz etkilenmedi. Acil Servisler açık kaldı. Bazı hastanelerde poliklinik hizmetleri yapılmazken, eyleme katılan öğretmenler önceden velilere haber verildiği için okullarda gerekli önlemlerin alındığı belirtildi.

    İş bırakma eylemine katılanlar Konak'ta eski Sümerbank binası önünde toplantı. Bini aşkın kişi “Barış hemen şimdi" sloganı attı. Polis, Başbakanlık Ofisi ve Konak Pier Köprüsü tarafından alana girişi bariyerlerle kapatarak, girişte üst araması yaptı. Basın açıklaması öncesi alana sarıklı, şalvarlı bir kişinin üst araması yapılmadan içeri alındığı iddiası gerginlik yarattı. Sivil bir polisin bu kişiyle birlikte tepki üzerine dışarı çıktığı iddiasının ardından arama yapan polis ile alandaki bazı gençler arasında tartışma yaşandı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı'nın araya girmesinden sonra gerginlik yatıştı.

    Sokağa çıkma yasağı protestoları

    DİSK, KESK ve TMMOB adına ortak basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı. Beko, Ak Parti Hükümeti'nin savaş politikalarına hayır demek, barıyı haykırmak için alanlara çıktıklarını belirtti. Türkiye tarihinin hiçbir döneminde görülmeyen derecede uluslar arası arenada ve ülke içinde ateşle oynandığını belirten Beko “Öte yandan Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın tespitlerine göre son dört ayda 17 ilçede uygulanan sokağa çıma yasakları sonucunda 124 sivil insan katledilmiştir. Cesetler kaldırılamamıştır. Savaş politikalarıyla sanayiden turizme, tarıma, taşımacılığa tüm sektörlere darbe vurmuş, ülke ekonomisi, tarihinin en kötü dönemini yaşarken, satacak bir şeyi kalmadığından Suriyeli 2 milyon mülteciyi satarak, kısa süreli nefes alma çabası içine girmiştir" dedi.

    KESK, DİSK ve TMMOB olarak bugün hizmet üretmemekle “Savaşa karşı barış" mesajı verdiklerini belirten Beko, “Çünkü, Sur'a, Cizre'ye, Nusaybin'e barış gelmeden İzmir'e barış gelmeyeceğini biliyoruz. Türkiye'nin Suriyeleşmesine 'hayır' demek izin acil barış istiyoruz" dedi. DİSK, KESK ve TMMOB'un eylemi olaysız şekilde sona erdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow