hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şişli-Taksim hattı savaş alanına döndü

    Şişli-Taksim hattı savaş alanına döndü
    expand

    İstanbul'da 1 Mayıs "İşçi Bayramı"ndan ziyade, "savaş" havasında geçti. Polis, ayrım gözetmeksizin, işçiler dahil her eylemci gruba sert müdahale etti, DİSK Genel Merkezi'ne gaz bombası attı. Sendikalar Taksim'den vazgeçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Polisin attığı gaz bombalarından DİSK Genel Merkezi'nin yanı sıra Şişli Etfal Hastanesi de etkilendi. Sokaktaki vatandaşlar arasında bayılanlar oldu.
     
    CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat, DİSK'in içine girip gaz bombası atıldığını söyledi. Özpolat, "İnsanın nefesi kesiliyordu. İnsanlara bu kadar acımasız davranılmaz" dedi.
     
    Günün yorumu ise, akşama doğru bir açıklama yapan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tan geldi: "Şu an İstanbul'da olağanüstü bir durum yok".
     
    Sabahın erken saatlerinde araç trafiğine kapatılan Taksim Meydanı ise akşam saatlerinde yeniden trafiğe açıldı.

    Polise kaldırım taşı
     
    Kimi gruplar ise, söktükleri kaldırım taşlarını polise attı. Polise, sapanla taş atanlar da oldu. Bazı polisler yaralandı.
     
    İl Kriz Merkezi, göstericilerin Harbiye Polis Merkezi'nin camlarını kırdığını, biri sivil, diğeri panzer olmak üzere 2 polis aracına zarar verdiği aktardı.
     
    Merkez açıklamasında, "Çok sayıda molotofkokteyli ve molotofkokteyli yapımında kullanılan benzin bidonu ele geçirilmiştir" denildi.

    Bu arada, gözaltına alınan göstericiler otobüslerle Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine getirildi.
     
    ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş ise, polisin ÖDP İl Başkanlığı önündeki partililere müdahale ettiğini bildirerek, "27 arkadaşımızı hastanelere gönderdik" dedi.
     
    Hastanenin acil servisini işgal

    Merkez'den yapılan açıklamada, gösteriler sırasında bazı kişilerin bir hastanenin acil servisini işgal ettiği bildirildi.
     
    Açıklamada, "göstericilerin Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisini işgal ederek, hastanenin faaliyetini engelledikleri, Amerikan Hastanesi'ni de taşladıkları" belirtildi.
     
    Sendikaların yürüyüşü
     
    İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) yürüyüşü yaklaşık 100 kişiyle başladı.
     


    DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Mustafa Türkel, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile bazı milletvekillerinin yer aldığı yürüyüş sırasında gruptakilerin yolu zaman zaman polislerce kesildi.
     
    Emniyet görevlileriyle yaptıkları görüşmeler sonrasında geçiş güzergahı açılırken, gruptakiler CHP Şişli ilçe binası önünde kendilerini polis barikatının ardında bekleyenlerin yanına geldi.
     
    Bu arada, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Taksim'de Kazancı Yokuşu'na 1 Mayıs 1977'de ölenler anısına karanfil bıraktı. Polisin 1 Mayıs nedeniyle aldığı güvenlik önlemlerine ilişkin olarak Sezer, "Hükümet ne yazık ki tedbir diye bunu uygun gördü. Oysa burada miting yapmak isteyenlerin güvenliğini almak tedbirdir" dedi.

    Taksim'e çelenk de yok
     
    Bu yılki 1 Mayıs'ın öncekilerden farkı, sendikaların 31 yıl önce ölen 36 kişinin anısına Taksim'e çelenk bırakmayışı oldu. Sendikacılar, Valiliğin bu yöndeki şartlı iznine, "Devlet töreni yapmıyoruz" diye cevap verdi.

    Üç konfederasyonun yetkilileri, kendilerini bekleyenlere bir açıklama yaparak, yürüyüşün sona erdirildiğini, Taksim'e çelenk bırakılmayacağını da bildirdi.
     
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Sendikalar 100-150 kişiyle Taksim'e çelenk koymayı kabul etti" demişti.

    Çelik, sendikaların kararından memnun olduğunu belirterek, büyük olumsuzların önüne geçildiğini kaydetti.
     


    DİSK: "Genel merkezimize tecavüz..."

    DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Bu hükümetin provokasyonuna alet olmamak için sağduyu ile burada eylemi noktalıyoruz. Ancak bu hükümetten hesap sormaya devam edeceğiz" dedi.
     
    Çelebi, DİSK genel merkezi önünde DSP'ye ait parti otobüsü üzerinde KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Mustafa Türkel bazı demokratik kitle örgütlerinin yöneticileriyle birlikte konuşma yaptı.
     
    Çelebi, "Şu anda İstanbul bir hapishaneye çevrilmiştir. DİSK'in genel merkezine tecavüz edilmiştir, bunu kınıyoruz" dedi.
     
    DİSK Genel Merkezi önünde toplanan işçi ve emekçilere gaz bombaları atıldığını, boyalı su ve tazyikli sularla müdahale edildiğini belirten Çelebi, insanlık dışı her türlü yöntemin uygulandığını söyledi, "Bunun hesabı sorulacaktır" dedi.
     
    Çelebi, "Bugün, AKP hükümetinin ikiyüzlülüğü, yalnız türban sevdalısı ikiyüzlülüğü ortaya çıkmıştır" ifadesini kullandı.
     
    Çelebi, "Biz, bu iktidarın, bu valiliğin bundan sonraki süreci daha çok provokasyona, daha büyük olumsuzluklara dönüştürmemesi adına eylemi sona erdiriyoruz" dedi.
     
    Çelebi, "Ayaklar baş olunca kıyamet kopar diyen Başbakana sesleniyorum; işte kıyamet budur" dedi.
     
    "Öldürecek kadar kararlılar..."
     
    CNN TÜRK'e konuşan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de, "Devlet, neredeyse öldürecek kadar kararlı. Keşke başka konularda da bu kadar kararlı olabilse" dedi.
     
    Bu kadar "hasmane" bir tutum beklemediklerini söyleyen Görgün, "Bu düşmanca tutumu bu hükümetten bile beklemiyorduk" diye konuştu.



    KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, "Taksim'e gitmek isteyenlere sanki düşman kuvvetleri gibi muamele ediliyor" diyerek, eylemi sonlandırdıklarını bildirdi.
     
    Tombul, kendilerinin Türkiye'de herkese sosyal adalet, özgürlük, eşitlik, barış ve demokrasi istediklerini belirterek, "Şu ana kadar kendisiyle ilgili bir şey olunca demokrasi havarisi kesilen AK Parti, emekçiler, halk söz konusu olunca barikatlar kuruyor, gaz bombaları atıyor" dedi.
     
    "21'inci yüzyılın başında, İstanbul'da bir meydan emekçilere kapatılamaz" diyen Tombul, "Bir kentin meydanları eğer o kentin sakinlerine, sahiplerine kapatılıyorsa, o ülkede demokrasiden söz edilemez" diye konuştu.
     
    Tombul, bu uygulamalar karşısında artık İstanbul'un tüm alanlarının 1 Mayıs alanı, Taksim alanı olduğunu ve kutlamalara devam edileceğini söyledi.
     
    Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel ise, 3 konfederasyonun bir araya gelerek 1 Mayıs'ın bayram olmasını ve Taksim'de kutlanmasını istediklerini ifade etti.
     
    Türkel, "Ancak bizim bu çağrımıza çiçeklerimizle, yüreğimizde sevgi, dilimizde türkülerle geleceğiz dediğimiz bu çağrımızı anlamakta güçlük çektiler" dedi.
     
    Yaşanan olayları tüm dünyanın izlediğine işaret eden Türkel, "Demokratik ülke olduğunu iddia eden Türkiye'de emekçilerin demokratik haklarını kutlamak için karşılaştıkları bu muameleye tüm dünya şahit olmaktadır. Buna katkı sunan herkesi kınıyoruz" dedi.

    ŞİŞLİ'DE SERT MÜDAHALE

    1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak amacıyla Şişli ve Beyoğlu'nun çeşitli bölgelerinde toplanmaya çalışan gruplara polis sert müdahalelerde bulundu.
     
    İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da, alınan önlemleri denetledi.

    Mecidiyeköy Meydanı ve Cevahir Alışveriş Merkezi önünde toplanarak Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmek isteyen gruplara, polislerce panzerden tazyikli su sıkılarak ve biber gazı kullanılarak müdahale edildi.
     
    Mecidiyeköy'deki müdahale sonucu Gayrettepe yönüne doğru kaçan kişilerden bazıları, yol ortasındaki bariyerleri yıkarak çevreye zarar verdi.
     


    Vatandaşlar bayıldı
     
    Polisin kullandığı biber gazlarından Mecidiyeköy'deki otobüs duraklarında bekleyen vatandaşlar da yoğun bir şekilde etkilendi. Biber gazından etkilenen 2 vatandaş bayıldı. Bayılanlara gezici sağlık ekipleri müdahale etti.
     
    Halaskargazi Caddesi'nde bir araya gelen ve ellerinde Bahçelievler CHP İlçe Teşkilatı yazılı pankart taşıyarak yürüyüş yapmak isteyen bir grup da polislerce durduruldu.
     
    Dağılmaları yolunda uyarılan grup, bu uyarının dikkate alınmaması üzerine panzerden su sıkılarak dağıtıldı.
     
    Şişli Etfal'deki hastalar gazdan etkilendi
     
    Polis, bu grubun ardından aynı caddeye açılan Şişli Etfal Hastanesi sokağında toplanan başka bir gruba da müdahale etti. Buradan hastane bahçesine doğru kaçan gruba, polis ekiplerince müdahale sürdürüldü. Bu sırada bazı hastaların da atılan gazlardan etkilendikleri görüldü.
     
    AA ve Reuters'ın kameraları kırıldı
     
    Ergenekon Caddesi'nden Taksim'e çıkmaya çalışan grup ile Şişli Etfal Hastanesi girişi, Osmanbey ve DİSK Genel Merkezi önünde toplanan gruplara da polislerce müdahalelerde bulunuldu.
     
    Bu müdahaleler sırasında polisin sıktığı basınçlı su ve kullandığı biber gazından çevredeki bazı vatandaşlar ile gazeteciler de etkilendi.
     
    Polisin müdahaleleri sırasında olay yerinde görev yapan Anadolu Ajansı (AA) kameramanı Engin Morgül ile Reuters kameramanı Bülent Usta, basınçlı sudan etkilendi ve kullandıkları kameraları kırıldı.
     


    DİSK önünde sert müdahale
     
    Şişli'deki Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) genel merkezi önünde toplanan gruplara polis sert müdahalelerde bulundu.
     
    Grupların, güvenlik güçlerinin "dağılın" uyarılarını dikkate almaması üzerine, polis biber gazı ve panzerden su sıkarak müdahale etti. Polisle göstericiler arasında kovalamaca yaşandı. 

    Polis midibüsüne taş
     
    Halaskargazi Caddesi'nde toplanıp sloganlar atmaya başlayan ve halay çeken bir gruptaki bazı kişiler, caddeden geçen polis midibüsüne taş atmaya başladı. Taşların isabet ettiği araçta küçük çapta hasar oluştu.
     
    Bunun üzerine panzer desteğindeki çevik kuvvet ekipleri grubun bulunduğu alana geldi. Panzerden su sıkılarak ve biber gazı atılarak gruptakilere müdahalede bulunuldu. Müdahale üzerine göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.
     
    Bankanın camları kırıldı
     
    Aynı cadde üzerindeki Cevahir Alışveriş Merkezi yakınında toplanıp sloganlar atan bir başka gruba da yine panzer desteğindeki polislerce su sıkılarak müdahale edildi.
     
    Polisin cop ve biber gazı da kullandığı müdahale sırasında göstericilerin bir bölümü ara sokaklara ve metro istasyonuna kaçarken, bazı göstericiler de işyerlerine girdi.
     
    Pangaltı'daki bir banka şubesinin camları, göstericiler tarafından taş atılarak kırıldı.

    CHP'li vekil ve Sarıgül de etkilendi
     
    Polisin attığı gaz bombalarından Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de etkilendi. Sarıgül çareyi, koşarak belediye binasına girmekte buldu.

    DİSK Genel Merkezi'ne gelen CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat da atılan gazlardan etkilendi. Özpolat, sağlık durumunu soran muhabire, "DİSK'in içine girip gaz bombası attılar. İnsanın nefesi kesiliyordu. İnsanlara bu kadar acımasız davranılmaz" diye konuştu.
     
    Kaldırım taşlarını söktüler
     
    Şişli Harbiye Cumhuriyet Caddesi'nde bir araya gelen yüzleri maskeli başka bir grup da çeşitli sloganlar attı. Bu kişiler daha sonra kaldırım taşlarını sökerek çevrede önlem alan polislere fırlattı.
     
    Çevik kuvvet ekipleri de bunun üzerine panzerle basınçlı su sıkarak, göstericilere müdahale etti. Göstericiler, polisin müdahalesi üzerine ara sokaklara girerek kaçtı.
     
    Bu grubun ardından aynı alanda bir araya gelerek izinsiz gösteri yapmak isteyen başka bir gruba da yine su sıkılarak müdahalede bulunuldu. Polisin dağıttığı bu grup, Harbiye Askeri Müze yakınında yeniden biraraya gelerek, söktükleri kaldırım taşlarını polise fırlattı.
     


    Sapanla polise taş
     
    Gruptakiler, ayrıca, sapanlar kullanarak küçük çaptaki taşları da polise attı. Bunun üzerine yeniden müdahale edilen grup, dağıldı.
     
    Bu arada, üst düzey bir emniyet yetkilisinin makam aracı olduğu belirtilen sivil plakalı polis otomobiline, Osmanbey'de göstericiler tarafından taş atılarak hasar verildi.

    DİSK: "Sıkıyönetim koşullarının ötesine geçen anlayış"
     
    DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, polis müdahalesini kınadığını belirterek, "Bu ülkeyi germeyin, işçilerin 1 Mayıs kutlamalarını engellemeyin, hukuk ve yasadışı iş yapmayın" dedi.
     
    Çelebi, "Şu anda Türkiye'de sıkıyönetim koşullarının ötesine geçen bir ceberut anlayış var. Şu anda Türkiye'de olağanüstü hali aşan uygulamalarla karşı karşıyayız. Burada 1500'e yakın kişi var. Eğer buradaki insanlardan birinin burnu kanarsa, bunun sorumlusu iktidar ve vali olacaktır. Uygulanan abluka ortadan kaldırılmadır" diye konuştu.

    Olaylar Nişantaşı'na da sıçradı

    Nişantaşı'nda da polis ile göstericiler karşı karşıya geldi. Parke taşlarını söken göstericiler polise saldırdı, olaylarda kaskı bulunmayan bir polis yaralandı.

    P
    olis biber gazı ve tazyikli su ile göstericilere müdahale etti. Kaçan göstericilerin açık mağazalara kaçmaya çalıştıkları görüldü.

    Göstericiler sivil bir polis aracına da ellerindeki taş ve sopalarla saldırdı. Araçta ciddi maddi hasar meydana geldi.

    G
    östericilerin çoğunun 18-26 yaş grubu arasında olduğu sanılıyor.
     
    17 molotofkokteyli bulundu
     
    Beyoğlu'nda, hazırlanmış durumda 17 adet molotofkokteyli ele geçirildi. Örnektepe mahallesi Yeni Yol sokaktaki ilköğretim okulunun kapısının önünde bulunan 3 kişinin durumundan kuşkulanan polis ekipleri, bu kişileri aramak istedi.
     
    Polisin geldiğini farkedince kaçan 3 kişiden Muharrem D. (27), kovalamaca sonucu yakalandı. Bu kişiler tarafından hazırlandığı anlaşılan söz konusu yerdeki 17 adet molotofkokteyli ile 1 adet boş bidona el konuldu.
     
    Gözaltına alınan Muharrem D., Haliç Polis Merkezi'ndeki işlemlerinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğü'ne götürüldü.
     
    Son önlemler
     
    - İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü binasında kriz masası oluşturuldu.
     
    - Şişli ve Beyoğlu'ndaki hastanelerin olağanüstü durumlara karşı hazırlıklı olması istendi.
     
    - İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 112 Acil Ambulans Hizmetleri 36 ambulansı bölgede çıkabilecek olaylar için hazır bekletiyor. Taksim Meydanı'nda 4 ambulans hazır tutuluyor.

    TAKSİM'DE DURUM
     
    Beyoğlu İstiklal Caddesi Büyükparmakkapı Sokağı yakınında toplanan bir grup, pankart açarak, sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı'na yürümek istedi. Bunun üzerine İstiklal Caddesi girişinde önlem alan polis, boyalı su ve gözyaşartıcı bomba kullanarak gruba müdahale etti.
     
    Grup da polise taş ve şişe atarak karşılık verdi. Grup, müdahale sonucu ara sokaklara girerek kaçmaya çalıştı. Gözyaşartıcı gazdan etkilenen bir kadın fenalık geçirdi.
     
    Polis ve vatandaşlar, kadını gazın etkili olduğu bölgeden başka bir yere taşıyarak, ilk müdahaleyi yaptı. Kadın, daha sonra hastaneye kaldırıldı.
     
    Taksim Gezi Parkı yakınında toplanan ve bir siyasi partinin bayraklarını taşıyan grup, çeşitli sloganlar atarak, meydandaki Cumhuriyet Anıtı önüne kadar yürümek istedi.
     
    Göstericiler, olay yerine gelen çevik kuvvet ekiplerince engellendi. Grup, bunun üzerine geri dönerek Şişli yönüne doğru dağıldı. Bu grubun ayrılmasından kısa süre sonra aynı parkın yakınına gelerek Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen küçük bir gruptaki bazı kişiler de polislerce gözaltına alındı.
     
    Olaylar sırasında çevredeki bazı iş yerlerinin kepenklerinin kapalı olduğu görüldü.
     
    Ara sokaklardan çıkarak İstiklal Caddesi'nde toplanan ve pankart açarak sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen yüzleri maskeli grup, polislerce durduruldu.
     
    Dağılmamakta direnen gruba, panzerden basınçla renkli su sıkılarak ve biber gazı kullanılarak müdahale edildi.
     
    İstiklal'de işyeri camları kırıldı
     
    Aynı cadde üzerinde toplanan başka bir grup da polisin müdahalesiyle karşılaştı. Panzer desteğinde yapılan bu müdahale sırasında Büyükparmakkapı Sokağa doğru kaçan göstericiler, zaman zaman polise şişe ve taş atarak direniş gösterdi.
     
    Çıkan olaylarda, İstiklal Caddesi'ndeki bazı işyerlerinin camları kırıldı. Bir bankaya ait otomatik para çekme makinesi ile telefon kulübeleri de zarar gördü.
     
    Sıraselviler Caddesi ve çeşitli sokaklar ile Dolapdere ve Tarlabaşı'nda bir araya gelerek Taksim Meydanı'na ilerlemeye çalışan çeşitli gruplara da yine ekiplerce müdahale edildi.
     
    Polisin basınçlı su sıkarak müdahale ettiği bu gruplar arasında yer alan ve Dolapdere'deki ara sokaklarda bir araya gelen bazı kişiler, barikatlar kurarak polise direnmeye çalıştı. Ellerinde sopalar olan bu göstericiler, yine polislerce zor kullanılarak dağıtıldı.
     
    Bariyerlerle önlem
     
    Taksim Meydanı ile bu alana ulaşan tüm yollarda yoğun güvenlik önlemleri alan ve kontrol noktaları oluşturarak çeşitli yerlere konuşlanan polisler, Cumhuriyet Anıtı'nın çevresini de bariyerlerle kapattı.
     
    Araçların girişine izin verilmeyen meydandan yaya geçişleri devam ediyor, ancak bariyerle çevrilen anıta yayaların ulaşması engelleniyor.
     
    Yürüyüşün başlaması planlanan Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi Nakiye Ergül Sokak'taki Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) çevresinde ve Taksim güzergahı üzerinde de panzerlerin desteğiyle yoğun önlemler alan polis ekiplerine, bir helikopter de yardımcı oluyor.
     
    Gezi Parkı'nda askeri birlikler
     
    Bu arada, Taksim Gezi Parkı'nda da askeri birliklerin konuşlandıkları görüldü. Askerler akşama doğru geri çekildi.

    OKMEYDANI'NDA DURUM
     
    Okmeydanı'nda, sokaklara barikat kurarak izinsiz gösteri yapan grup, polisin müdahalesiyle dağıtıldı. Polis plastik mermi de kullandı. Mahmutşevketpaşa Mahallesi'nde bir araya gelen göstericiler, bazı sokaklara barikatlar kurduktan sonra çeşitli sloganlar atmaya başladı.
     
    Olay yerine gelen polislere molotofkokteyli ve taş atan göstericilere, panzer desteğindeki çevik kuvvet ekipleri su sıkıp biber gazı atarak müdahale etti.
     
    Gruptakiler ara sokaklara kaçarak dağılırken, polisler, barikatları panzerlerle kaldırıldı. Bu arada, aynı mahalledeki Mektep Sokak'ta bulunan bir binanın bodrum katındaki kömürlükte yangın çıktı.
     
    Müdahale sırasında göstericilerin attığı molotofkokteylinden çıktığı sanılan ve itfaiye ekiplerince kısa sürede söndürülen yangın, küçük çapta maddi hasara yol açtı.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow