hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SBS kalkıyor

    SBS kalkıyor
    expand

    Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırılıyor. Sınav 8. sınıflar için ise devam edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklama, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'dan geldi.

    Ortaöğretime Geçiş Sistemi ve bundan üç yıl önce uygulamaya konulan SBS konusunda yaptıkları yeni düzenlemelerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirten Çubukçu, yaklaşık 15 milyon öğrenci ve ebeveynleriyle toplumun neredeyse tümünü ilgilendiren her soruna büyük duyarlılıkla yaklaştıklarını söyledi.

    Çubukçu, "Hepimizin bildiği gibi uygulanan üç sınavlı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sisteminin okul dışı kaynaklara yönelimi artırdığına, okulun eğitim sistemindeki merkeziliğini kaybetmesine yol açtığına ve çocukların sosyo-psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkilediğine yönelik kamuoyunda geniş bir uzlaşı bulunmaktadır" dedi.

    Yapılan çalışmalar ve hazırlanan raporlar doğrultusunda SBS'nin genel olarak olumlu yönleri olmakla beraber olumsuz etkilerinin bulunduğunun da tespit edildiğini kaydeden Çubukçu, "Seviye Belirleme Sınavını 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırıyoruz. Sarmal bir yapı içeren müfredat doğrultusunda SBS sadece 8. sınıfta gerçekleştirilecek, bundan sonra ve 8. sınıf konularından sorumlu olacaklar" dedi.

    Eğitim-Sen memnun

    Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Seviye Belirleme Sınavları (SBS) uygulamasının kaldırılmasının son derece doğru bir karar olduğunu belirterek, "Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'yu tebrik ediyoruz" dedi.
    "2010-2011 eğitim-öğretim yılında 6. sınıfa başlayan öğrencilerimiz sınava girmeyecekler" diyen Çubukçu, "Bu öğrenciler 2011-2012 yılında da 7. sınıf öğrencisi olarak sınava girmeyecekler. Fakat bu yıl Seviye Belirleme Sınavı'nda 6. sınıfta olup eski sisteme uygun olarak sınava giren öğrencilerimiz 7 ve 8. sınıflarda da sınava girecekler. Bu yıl 7. sınıfta olup SBS'ye katılan öğrencilerimiz eski sisteme uygun olarak 8. sınıfta da sınava girip bu şekilde ortaöğretim kurumlarına yerleşecekler" dedi.

    "SBS'de yapmış olduğumuz bu düzenleme bir geriye dönüş olarak algılanmamalıdır" diyen Çubukçu, "Arzu edilen odur ki tüm ortaöğretim kurumlarımızın fırsat eşitliği sağlayacak şekilde, akademik başarıları yüksek olan okullar haline dönüştürmek" dedi.

    "Hak kaybı olmayacak"

    Yeni sistemin öğrencilerin dershanelere yönelmesini etkileyip etkilemeyeceği konusunda Çubukçu, yeni sistemin amacının "okulu merkeze alan ve okulun rolünü güçlendiren bir sistem olacağını" ifade etti.

    Çubukçu, "okul dışı kaynaklara" yönelmesi halinde çocukların okullarda aldıkları eğitime güven duymaları ve bu eğitimle geleceğe hazırlanmaları konusunda bir endişe yaratılacağını vurguladı. Çubukçu, "SBS'nin sadece 6. ve 7. sınıflarda uygulanmıyor olmasının dahi ben aileler açısından önemli olacağını düşünüyorum. Çünkü göreli olarak 4. ve 5. sınıflarda da aileler çocuklarını okul dışı kaynaklara yönlendiriyorlar. Dolayısıyla biz çocuklarımızı okulu merkeze alan bir sistem içinde eğitmeyi hedefliyoruz" dedi.

    Soru üzerine, daha önce sınava giren öğrencilerin hiçbir hak kaybı olmayacağını vurgulayan Çubukçu, "Daha önceki sisteme göre başlamış öğrenciler, yani bu yıl 6. sınıfta sınava girmiş öğrenciler 7. sınıfta da girecekler. Önümüzdeki yıl 7. ve 8. sınıflara yapacağız. Bu yıl 6. sınıfa başlayacak çocuklar SBS'ye girmeyecekler. Sınava girenlerin hiçbir şekilde hak kaybı olmayacak" dedi.

    SBS'ye girmenin mecbur olmadığını, bu konuda herhangi bir zorlama bulunmadığını söyleyen Çubukçu, "6. ve 7. sınıflardaki okul başarı puanları 8. sınıfta da etkileyecek. SBS'de öğrencilerimizin okulda öğrendiklerinin dışında bir sistemle soru sorulmadı. Biz tamamen müfredatta ve okulda öğrendikleri bilgilerle ölçeceğiz. Dolayısıyla okul dışı kaynağa yönelimi gerekli kılmayan bir sistem. Tabii ki okulda öğrencilerimizin elde ettiği başarıların ölçü olarak alınmaması okulun dışında bir sistemi yerine paralel olarak geliştirir. Dolayısıyla yüzde 30 okul başarısı, yüzde 70 de sınavdan elde ettikleri başarılar etkileyecek" dedi.

    Genel liseler dönüştürülüyor

    Çubukçu, orta öğretimde gerçekleştirilecek yeniden yapılanma ile gelecek yıllar içerisinde genel liselerin tamamının Anadolu Liselerine ve Meslek Liselerine dönüştürüleceğini, okullar arası niteliksel farklılıkların bu şekilde ortadan kaldırılacağını, okul çeşitliliğinin de en aza indirileceğini bildirdi.

    Tüm liselerin Anadolu lisesi ve meslek lisesine dönüştürülmesinin 4 yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Çubukçu, bunun için daha fazla bir bütçeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

    Okullarda serbest kıyafet uygulaması

    Okullarda "serbest kıyafet uygulamasının ne zaman başlayacağı" konusundaki soruyu Çubukçu, "Bu uygulamadan ne tamamen vazgeçildi ne de çok uzun vadeli bir plan. Çocuklarımızın okullarda her şeyden önce severek, isteyerek; kendilerini mutlu hissedecekleri şekilde bulunmalarını hedefliyoruz. Dolayısıyla eğitim sistemimizi gözden geçirirken eğitimin içerisinde bulunan her meseleyi değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Bu değerlendirmeleri yaparken ben bugüne kadar sadece eğitimcilerle değil, veliler ve öğrencilerle de eğitimin tüm paydaşlarıyla da meseleleri görüşmeyi, bunu onlara sormayı uygun buldum" dedi.

    ANKETE KATILIN: SBS'NİN KALKMASI OLUMLU MU?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow