Savcının tutuklama istediği 14 polis serbest
Takipsizlikle sonuçlanan "17 Aralık Soruşturması"nda usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla savcılık tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 14 Emniyet mensubu, adli kontrol şartı uygulanarak serbest bırakıldı.
8 Aralık'ta İstanbul merkezli Ankara, Bolu, Bilecik, Batman, Kars, Diyarbakır, Erzurum, Tokat, Kocaeli, Nevşehir, Şanlıurfa ve Van'da Emniyet personeline yönelik düzenlenen eşzamanlı operasyonda 27 polis gözaltına alınmıştı. 2 kişi Emniyet'ten serbest bırakılırken, 25 kişi de önceki gün Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilmişti.
Hakimlik sorgusu 27 saat sürdü
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ifadeleri alınan 25 kişiden 14'ü tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Diğer 11 kişi ise serbest bırakıldı. Sevk edilen 14 şüphelinin sorgusu, 27 saatlik sürenin ardından bu gece saat 22.00 sıralarında sona erdi. Nöbetçi İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, dönemin İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu ve aynı şubede başkomiser olarak görev yapan Mehmet Akif Üner ile dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Yeşildağ'ın da aralarında bulunduğu 14 şüphelinin de serbest bırakılmasına karar verdi.
Nöbetçi 9. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen kararda, şüpheliler hakkında savcılığın iki suç tipi ile ilgili değerlendirme yaptığını, bunların da 'gizliliği ihlal' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarını kapsadığı hatırlatıldı. Hakimlik, her iki suç için öngörülen ceza miktarının tutuklamayı gerektirecek nitelikte suçlardan olmadığını vurguladı.
Şüpheliler hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamasının da yapıldığı belirtilen kararda, "Ancak, terör örgütü ile ilgili hiçbir anlatımın bulunmadığı, terör örgütüne üye olma suçu ile ilgili hususların soruşturmaya konu edilmemiş olduğunun anlaşıldığı, örgüte üye olma eyleminin nelerden ibaret olduğu, hangi deliller ile desteklendiği hususunda araştırmanın yapıldığını ortaya koyacak somut delil ve emarelerin bulunmadığı, tutuklamanın bir tedbir olduğu ve tutuklama ile kişilerin mağdur edilmesine sebebiyet verilmemesi gerektiği, bu nedenle adli kontrol tedbirinin yeterli olacağı" dile getirildi.
Adli kontrol şartı uygulandı
Hakimlik bu şüphelilerle ilgili, "yurtdışına çıkış yasağı" ve "haftada iki gün imza verme zorunluluğu"ndan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti.
Öte yandan, aynı soruşturma kapsamında, başka soruşturmalara ilişkin tutuklu bulunan 10 Emniyet personelinden bazılarının da savcılıkça ifadelerinin alındığı ve ifade verme işleminin ardından tekrar tutuklu bulundukları cezaevlerine gönderildikleri öğrenildi.
Soruşturma kapsamında 67 kişi hakkında işlem
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında 67 kişi hakkında işlem yapıldığı belirtildi. Bu kişilerden 27'si 13 ilde yapılan eşzamanlı operasyonlarla gözaltına alındı. 10 Emniyet mensubu ise farklı soruşturmalarda cezaevinde tutuklu bulunuyor.
22 Temmuz Operasyonu kapsamında da hakkında yakalama emri çıkarılan dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun ise bu soruşturmada da "şüpheli" olarak yer alıyor. Savcılığın kalan 29 kişinin de ifadesini alacağı öğrenildi. Şüphelilerin, takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık Soruşturması'nda usulsüzlük yaptıkları iddia ediliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü