"Sabotaja yönelik bulgu yok"
Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Isparta'da düşen uçağa ilişkin olarak, "Havada bir yangın veya sabotaja yönelik hiçbir bulguya rastlanmamıştır" dedi.
Arıduru, uçağın enkazında yapılan ön incelemelere göre, uçağın motorlarının, çarpma anına kadar faal olduğunun tespit edildiğini ve iniş takımlarının açık olduğunun görüldüğünü ifade etti.
Ali Arıduru, kaza öncesi uçakta ve çevrede anormal bir durum olmadığını ancak uçağın iniş sırasında rota dışına çıktığını söyledi.
Arıduru, Bakanlık Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar Limanlar ve Hava meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.
Arıduru, kaza kırım ekibinin bölgede ve havaalanında yaptığı ön incelemeden elde edilen sonuçlara göre, ilk saptamalarda, havaalanında yer alan seyrüsefer cihazlarının tamamının aktif olduğu ve kalibrasyon testlerinin usül ve zamanına uygun olarak yapıldığının tespit edildiğini belirtti.
Havaalanında herhangi bir sınırlama (Notam) bulunmadığını kaydeden Arıduru, tespitleri şöyle sıraladı:
"Yapılan meteoroloji incelemelerinden, bu kazaya neden olacak herhang ibir olumsuz meteorolojik durum yoktur. Hava trafik ünitesi ses kayıt cihazı faaldir, sesler 5 kuvvetinde anlaşılır şekilde çok net, fonda gürültü veya başka bir frekans yoktur. Uçağın, hava üniteleri ile haberleşmesinde çarpma anına kadar hiçbir problemi olmamıştır. Uçuş ekibi tarafından hava trafik ünitelerine bildirilmiş herhangi bir anormal durum raporu da yoktur.
Kule tarafından uçağa verilen meteoroloji raporları kontrol edilmiş, dinlenilmiş olup herşeyin normal yöntemlerine göre sağlandığı tespit edilmiştir. Arama kurtarma faaliyetleri, Isparta kule görevlileri tarafından usul ve esaslarına uygun olarak başlatılmıştır. Uçağın çarpma anına kadar motorlarının faal olduğu tespit edilmiştir. Uçağın iniş takımlarının açık olduğu görülmüştür. Havada bir yangın veya sabotaja yönelik hiçbir bulguya rastlanmamıştır. Uçuş ekibi için alkol, uyuşturucu testleri, klasik otopsi dışında yapılacak olan işlemler, adli tıp kurumu tarafından başlatılmıştır."
Arıduru, kaza alanıyla ilgili teknik incelemelerin sürdüğünü, ön incelemeyle ilgili detaylı teknik raporun hazırlanmakta olduğunu belirtti.
CVR ve FDR cihazları
Arıduru, salona getirilen ve kara kutu olarak bilinen CVR ve FDR cihazlarını göstererek, bu cihazlar hakkında da bilgi verdi.
Arıduru, CVR'nin kokpitteki telsiz konuşmalarını, pilotların konuşmalarını, motor seslerini ve kokpitteki diğer tüm sesleri, FDR'nin ise monitör göstergeleri olan irtifa, basınç, hız, zaman gibi parametreleri kaydettiğini, buradan alınan bilgilerle bilgisayar ortamında uçuşun bir animasyonunun yapılabildiğini kaydetti.
"Uçağın uçması gereken güzergah belli"
Ali Arıduru, uçakla ilgili olarak, "Uçağın uçması gereken güzergah belli. Enkazın bulunduğu yer de belli ama neden buraya gitti, bunun sebebiyle ilgili herhangi bir şey söyleme şansımız yok" dedi.
Genel Müdür Arıduru, düşen uçağın teknik bakımlarının yapıldığını, pilotların da "simülatör eğitimini aldığı ve lisanslarına işlettiği tip uçakla ilgili uçuş yaptıklarını" söyledi.
Ali Arıduru, CVR ve FDR cihazları henüz çözümlenmeden de son konuşmalara ilişkin bilgi olup olmadığının sorulması üzerine, tespit edilen ön incelemelerin açıklandığını, teknik çalışmaların sonucunda cihazların deşifresinden sonra olayın ortaya çıkacağını belirtti.
"Simülasyondan, uçağın mevcut güzergahını kullanmadığının ortaya çıktığının anlaşıldığını ve kazanın pilotaj hatasından kaynaklandığını söyleyebiliyor musunuz?" sorusunu yanıtlarken Arıduru, "Bu konuda hiçbir yorum yapmıyoruz. Tamamen teknik sonuçlara göre konuşacağız. Bu iki cihazın deşifresi olmadan böyle bir cümleyi kullanmamız söz konusu değil" dedi.
Arıduru, "Uçağın yanlış güzergah kullandığını söyleyebiliyor musunuz?" sorusuna ise "Bu tespit, uçağın uçması gereken güzergah belli, yansıda görülüyor. Enkazın bulunduğu yer de belli ama neden buraya gitti, bunun sebebiyle ilgili herhangi bir şey söyleme şansımız yok" karşılığını verdi.
Bir başka soru üzerine, bütün kule bilgilerinin elden geçirildiğini kaydeden Arıduru, uçağın iniş rotasından sapma olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken, "Kokpit sesleriyle ilgili açılım yapılmadan bunu çok net söyleme şansımız yok. Burada bir sapma olduğunu görüyorsunuz zaten. Burada bir sapma var" dedi.
"Kısayol söz konusu değil"
Kısayol gibi bir durum söz konusu değil" diyen Arıduru, gazetecilerin "Güzergahtan çıktığı kesin değil mi" sorusuna ise "O kesin, şu anda görünen" karşılığını verdi.
Arıduru, "Uçağın uçuş rotasından çıkmasının bir nedeni var mı?"sorusunu ise "Belki birden çok nedeni vardır. Bu cihazları deşifre etmeden net şeyler söyleyemeyiz" diye yanıtladı.
"Kullanılan güzergah mı yoksa uyulması güzergah mı daha kısa?" sorusuna ise Arıduru, "Güzergahın kısa ya da uzun olmasını konuşmuyoruz. Kazaya neden olan sebeplerle ilgili ilk tespitlerimizi paylaştık. Bizim yorum yapma lüksümüz yok" karşılığını verdi.
Arıduru, uçak şirketi ve uçakla ilgili denetimlerin yanı sıra pilotların simülatör testinden geçemediği için eski şirketlerinden istifa etmek zorunda kaldığı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine, "Şehit olan her iki pilotumuz da simülatör eğitimini aldığı ve lisanslarına işlettiği tip uçakla ilgili uçuş yapmaktadır. Orada da bir problemimiz söz konusu değildir" dedi.
"Cep telefonlarının açık olduğu yönünde bulgu yok"
Arıduru, bazı yolcuların cep telefonlarının açık olduğu haberlerinin anımsatılması üzerine de, bu konuda çok net bir bulgu olmadığınıkaydetti.
Uçağın 11 saatte 6 uçuş yaptığı bilgisinin doğru olup olmadığının sorulması üzerine, Arıduru, uçuş ekibinin sadece bu uçuşta görev yaptığını kaydetti.
Uçuş süresinin 11 saat bile olsa bunun tanımlanmış süre içinde olduğunu vurgulayan Arıduru, "Şehit olan pilotumuz Serhat Özdemir'in kasım ayı içinde toplam uçuş süresi 34 saat 55 dakikadır. Şehit olan pilotumuz Tahir Aksoy'un uçuş süresi 16 saat 35 dakikadır. Aylık bizim üst sınırımız 110 saattir. Uçağın son uçuşunda ekip yenilenmiştir" diye konuştu.
İniş simülasyonu gösterildi
Toplantıda, kaza kırım ekibinden Feridun Seren, uçağın Antalya yaklaşma radarına göre alçalma şeklinin simülasyonunu gösterdi ve belirlenen havacılık kurallarına göre yaklaşma ve iniş yöntemini anlattı.
Yaptıkları ön incelemede, uçağın İstanbul'dan sorunsuz şekilde kalkışını yaptığını ve uçuş sırasında herhangi bir sorun yaşanmadığını tespit ettiklerini belirten Seren, Isparta Havaalanı için yaklaşmaya başladığında uçağın ulusal otorite tarafından belirlenen usullere göre yaklaşma esaslarını uygulamak zorunda olduğunu belirtti.
Seren, uçağın ne olursa olsun iniş noktasına gelmeden VOR cihazına 10 mil mesafeye kadar yaklaşmadan 8 bin feetin altına inmemesi gerektiğini kaydetti.
Kurallara göre uçağın düştüğü hava alanına göre güneybatıya 12 mil mesafede alçalması, tekrardan kuzeydoğuya pist için yaklaşmaya devam etmesi gerektiğini anlatan Seren, en son karar verme noktasında sorun yoksa inişini gerçekleştirmesi, yoksa pas geçmesi gerektiğini ifade etti.
Simülasyonda, düşen uçağın belirlenen iniş güzergahının yerine, güzergahtan ayrılarak bir başka noktaya yöneldiği harita üzerinde gösterildi.
"CVR-FDR gelişmiş bir ülkeye gönderilecek"
Arıduru, düşen Atlasjet uçağının Kokpit Ses Kayıt Cihazı (CVR) ve Uçuş Veri Kayıt Cihazı'nın (FDR) çözümlenmek üzere laboratuvar imkanları gelişmiş, en kısa sürede sonuç verebilecek bir ülkeye gönderileceğini belirtti.
Arıduru, "Çözümlemeden sonra kazanın nedeni bilimsel olarak ortaya çıkacak ve kazanın oluşumu ile ilgili bir simülasyon hazırlanacak" dedi.
Kazanın ardından, 6 uzmandan oluşan kaza kırım ekibinin hemen bölgeye gittiğini, kaza ve enkaz bölgesinde yapılan incelemelerde kara kutu olarak bilinen CVR ve FDR cihazlarına ulaşılarak emniyet altına alındığını kaydeden Arıduru, kaza kırım ekibinin yaptığı ön incelemenin sonuçlarını paylaşacaklarını ifade etti.
Ali Arıduru, "Kokpit Ses Kayıt Cihazı CVR ve Uçuş Veri Kayıt Cihazı FDR 5 Aralık2007 tarihinde çözümlenmek üzere laboratuvar imkanları gelişmiş, bu konuda yetkin olan ve en kısa sürede sonuç verebilecek bir ülkeye ekibimizin nezaretinde gönderilecektir" dedi.
Arıduru, bu cihazların götürülüşü ve çözümlenmesi işlemine genel müdürlüğümüzden 4 uzmandan oluşan bir kazakırım ekibi iştirak edecektir. Bu çözümlemeden sonra, kazanın nedenibilimsel olarak ortaya çıkacak ve kazanın oluşumu ile ilgili birsimülasyon hazırlanacaktır. Bu nihai bilgiler kamuoyu ilepaylaşılacaktır" diye konuştu.
Atlasjet uçağı Isparta'da düştü: 57 ölü
Atlasjet Havayolları'nın İstanbul-Isparta seferini yapan ve içinde 50 yolcu ile 7 mürettebatın bulunduğu MD83 tipi yolcu uçağı, 30 Kasım'da Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Çukurca bölgesi yakınlarında düştü. Kazada kurtulan olmadı.
Isparta Valisi Şemsettin Uzun, "O bölge uçağın geçiş noktası değil" dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da hava ve teknik şartların uçuş için son derece elverişli olduğunu söyledi.
Kazanın sebebi, bulunan kara kutunun çözümlenmesinden sonra ortaya çıkacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!
SON DAKİKA... 18 gün sonra cansız bedeni bulunmuştu! Rojin Kabaiş'in babası: Otopsi raporunda 'suda boğulma' yok!