Restorasyonu yapan uzmandan eleştirilere yanıt
Restorasyonu tamamlanan 2000 yıllık Şile kalesinin son görüntüsü sosyal medyada günün konusu oldu. "Ocaklı Ada Kalesi" de denilen kalenin "Sünger Bob"a benzediği yönünde yorumlar yapıldı. Projenin uygulanmasında görev alan Y.Mimar, restorasyon uzmanı Prof.Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, yapılan eleştirilerin uzman olmayan kişiler tarafından uzaktan bakılarak yapıldığını ifade etti.
Şile Kalesi restorasyonunun tamamlanması ardından tartışmalar başladı. Yıkıntı haline gelen Cenevizlilerden kalma 2000 yıllık tarihi kalenin son hali sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi. Bu eleştirilere yanıt ise projede görev alan restorasyon uzmanı Prof.Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller'den geldi.
Projenin İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylı olduğunu ifade eden Prof.Dr. Eyüpgiller, "Sosyal medya ve çeşitli haber sitelerinde dile getirilen görüşlerin nesnel bilgiye dayanmayan, restorasyon sürecinde yaşanan gelişmeleri ve alınan müdahale kararlarının gerekçelerini bilmeden yapılmış eleştirilerdir" dedi
Kalenin restorasyonu sırasında, bölgede bulunan Kandıra taşının kullanıldığını söyleyen Prof.Dr. Eyüpgiller kalenin beyaz renkli görünümüyle ilgili eleştirilere şu yanıtı verdi; "Uygulamalar öncesinde, Mimar Sinan Üniversitesi Kültür Varlıkları ve Sanat Eserleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, yapının farklı noktalarından taş, tuğla ve harç örnekleri alınarak laboratuvar incelemeleri yapılmıştır. Malzeme raporunda, çalışmalarda kullanılması önerilen taş için ''eksik duvarların tümlenmesinde ve yeniden imalatı yapılacak duvarlarda gereken taşların, yerel (Şile yakınlarında) ocaklardan temin edilecek mikritik kireç taşları'' ifadesi yer almaktadır.
Bilim Kurulu ile yapılan şantiye toplantılarında da, malzeme raporundaki tanıma uygun olarak, Şile yakınlarından elde edilen Kandıra taşı örnek olarak görülmüş ve onaylanmıştır. Seçilen taş Kale duvarlarında kullanılan taşa görsel ve fiziksel olarak en uygun taştır. Ancak, taşın ocaktan yeni çıkmış olması nedeniyle yüzyıllardır yerinde olan taşlardan farklı bir izlenim bırakmaktadır. Mevcut taş yüzeyleri yosun ve liken benzeri organizmalarla kaplıdır. Ocaktan yeni çıkarılmış bir taşın mevcut taşlara uyum sağlaması uzun zaman gerektirecektir. "
Koruma Kurulu'nun onaylamadığı herhangi bir uygulamanın olmadığını ifade eden Prof.Dr. Kutgün Eyüpgiller "Sünger Bob" eleştirilerine de yanıt verdi. Kutgün Eyüpgiller, sadece kulenin atış deliklerinin mevcut izlere göre bütünlenmesinin gerçekleştirildiğini söyledi.
Restorasyonla ilgili iddiaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı inceleme başlattı. İstanbul 6 Numaralı Koruma Kurulu ile İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü uzmanlarından oluşan bir heyet kaleyi yerinde incelemeye gidiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Erzurum'da feci kaza! Otomobil alev aldı: 3 kişi can verdi
Depremleri önceden bilmek mümkün mü? Türk araştırmacı geliştirdi! O sistemi anlattı
HABER || Ahmet Özer tutuklandı! İddiaları reddetti: Konuşma dökümü ve hesap hareketleri
Kanımız dondu! 6 yaşındaki Şirin Elmas'ın öldürüldüğü ortaya çıktı: Cinayeti itiraf etti
HABER || Meteoroloji'den yeni uyarı: Sıcaklıklar 9 derece düşecek